dyo-logo-200

Κρόκος Κοζάνης… Ελληνικός και θαυματουργός!

Τα τελευταία χρόνια το επιστημονικό ενδιαφέρον έχει εστιαστεί έντονα στον κρόκο Κοζάνης. Πολλαπλές αναφορές κάνουν λόγο για τα θετικά αποτελέσματά του στην υγεία.

Ο κρόκος Κοζάνης (Crocus Sativus L.) είναι γνωστός από την αρχαιότητα και εδώ και 300 χρόνια καλλιεργείται συστηματικά στο Νομό Κοζάνης.

Οι αρχαίοι Έλληνες του απέδιδαν αφροδισιακές ιδιότητες.

Ο κρόκος Κοζάνης ξεχωρίζει για την άριστη ποιότητά του. Είναι χαρακτηριστικό ότι χρειάζονται περίπου 150.000 άνθη κρόκου για ένα κιλό αποξηραμένων στιγμάτων του.

Τα βιολογικά ροφήματα κρόκου Κοζάνης έχουν λάβει το βραβείο ανώτερης γεύσης του iTQi.

Τα αποξηραμένα κόκκινα στίγματα του άνθους περιέχουν σημαντικές ποσότητες υδατοδιαλυτών καροτενοειδών, που λέγονται κροκίνες. Οι κροκίνες θεωρούνται υπεύθυνες για τις πλούσιες φαρμακευτικές ιδιότητές του. Διάφορες μελέτες έχουν τεκμηριώσει τις αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις, χημειοπροστατευτικές, καρδιο-προστατευτικές και αντικαρκινικές δράσεις των κροκινών.

Πιο συγκεκριμένα, οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες την κροκίνης θεωρούνται ισχυρότερες ακόμα και από την βιταμίνη Ε.

Σε διάφορες μελέτες αναδεικνύεται και η αντιφλεγμονώδης δράση του κρόκου, η οποία θεωρείται εφάμιλλη των σχετικών φαρμάκων. Οι κροκίνες του αναστέλλουν ένζυμα που επάγουν τη φλεγμονή, με μηχανισμό παρόμοιο με εκείνο των μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών (ΜΣΑΦ). Ταυτόχρονα, πολλαπλές μελέτες κάνουν λόγο και για τις υπολιπιδαιμικές του ιδιότητες (μείωση τριγλυκεριδίων και χοληστερόλης, αύξηση της «καλής» HDL), όπως επίσης και για την αντιθρομβωτική, αντιυπερτασική, νευροπροστατευτική, αλλά και για την αντιδιαβητική του δράση.

Τέλος, σημαντική είναι η συμβολή του κρόκου στην πρόληψη αλλά και την αντιμετώπιση του καρκίνου, περιορίζοντας την πρόοδο των όγκων και ενισχύοντας την απόπτωση των καρκινικών κυττάρων.

Από τα παραπάνω, είναι φανερό ότι η συμβολή του κρόκου στη φυσική προστασία της υγείας είναι τεράστια. Επομένως, είναι αναγκαία η συστηματική ένταξη του κρόκου Κοζάνης τόσο στη μαγειρική (χαρίζει λεπτή και πικάντικη γεύση), όσο και σε μορφή ροφημάτων.

Δημήτρης Γρηγοράκης

Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος,PhD

Κοινοποίησε αυτο το άρθρο:

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp
Email

Σχετικά άρθρα:

Ανακάλυψε το τελευταίο τεύχος του Δ.Υ.Ο.

Περισσότερα Άρθρα

kali ugeia sunentefksi
«Για καλή υγεία χρειάζεται μέτρο και κοινή λογική»
p kormas article
«Το τοπίο στην oρθοπαιδική αλλάζει συνεχώς»
klentzeris upogenitikotita
Πώς η πανδημία COVID19 προκάλεσε πτώση των γεννήσεων στην Ευρώπη και στην χώρα μας
antidoto pathitikotita
Η πανδημία απο την σκοπιά της ομάδας "Αντίδοτο στην Παθητικότητα"
main banner foitites
Ε.Φ.Φ.Ε: " Η πανδημία αποτέλεσε πρόκληση για εμάς "
kostas sirigos 1
Έχει σημασία να αποκτήσουμε παιδεία και κουλτούρα πρόληψης;
prwtovoulia newn
Πώς ο covid-19 άλλαξε την ζωή της νεολαίας
MINA GKAGKA COVER
ΜΙΝΑ ΓΚΑΓΚΑ «Είμαστε έτοιμοι για το δεύτερο κύμα»
stefanos kales
«Πιθανό να έχουμε εμβόλιο για τον COVID το φθινόπωρο ή τον χειμώνα»
mouzaka cover
Συνέντευξη της Λυδίας Μουζάκα στο περιοδικό Ciao