Κόκκινο ή λευκό κρασί; Ποιο θεωρείται καλύτερο για την υγεία σας;

Home ΥΓΕΙΑ Κόκκινο ή λευκό κρασί; Ποιο θεωρείται καλύτερο για την υγεία σας;
wine

Μελέτες έχουν δείξει ότι η μέτρια κατανάλωση κρασιού μπορεί να είναι καλή για την καρδιά και το κυκλοφορικό σας σύστημα. Υπάρχουν επίσης ενδείξεις, ότι η κατανάλωση κρασιού με μέτρο, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2. Αλλά όταν επιλέγετε ένα ποτήρι κρασί για μια πρόποση, ποιο κρασί είναι καλύτερο για εσάς  το κόκκινο ή  το λευκό; σύμφωνα με το άρθρο της ιστοσελίδας Piedmont Healthcare.

Η διαφορά μεταξύ κόκκινου και λευκού κρασιού

«Συγκρίνοντας το κόκκινο κρασί με το λευκό κρασί, τα οφέλη (για την υγεία) φαίνονται με την κατανάλωση κόκκινου κρασιού», λέει η Courtney Kalamar, αδειούχος και εγγεγραμμένος διαιτολόγος στο Νοσοκομείο Piedmont Henry. «Αυτό οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι η φλούδα του σταφυλιού περιλαμβάνεται στη ζύμωση του κόκκινου κρασιού». Το λευκό κρασί παρασκευάζεται κυρίως με λευκά σταφύλια και οι φλούδες διαχωρίζονται από το χυμό πριν από τη διαδικασία ζύμωσης. Το κόκκινο κρασί παρασκευάζεται με πιο σκούρα κόκκινα ή μαύρα σταφύλια και οι φλούδες παραμένουν στα σταφύλια κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ζύμωσης. (Κυρίως για να διατηρήσουν το κόκκινο χρώμα).

Υπάρχουν πολλά αντιοξειδωτικά στο δέρμα των σταφυλιών, τα οποία μπορεί να κάνουν το κόκκινο κρασί την πιο υγιεινή επιλογή.

«Όσον αφορά τα οφέλη, το κόκκινο κρασί έχει αποδειχθεί ότι προάγει την υγεία της καρδιάς, βελτιώνει τα επίπεδα χοληστερόλης HDL (λιποπρωτεΐνη υψηλής πυκνότητας), μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης LDL (λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας.) και μειώνει τον κίνδυνο θρόμβων αίματος», λέει ο Kalamar. «Η μέτρια κατανάλωση κόκκινου κρασιού έχει επίσης συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο ορισμένων καρκίνων, μειωμένο κίνδυνο χολόλιθων και βελτιωμένη γνωστική λειτουργία. Όλα αυτά τα οφέλη είναι το αποτέλεσμα των αντιοξειδωτικών, των πολυφαινολών, της ρεσβερατρόλης, των φλαβονοειδών και των τανινών στο κόκκινο κρασί. ”

Οι πολυφαινόλες είναι φυτικά μόρια που έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Το κόκκινο κρασί περιέχει υψηλό επίπεδο ρεσβερατρόλης πολυφαινόλης, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της ανάπτυξης καρκινικών κυττάρων και στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων.

Μια παράλληλη σύγκριση

Όσον αφορά τη διατροφική ετικέτα του κόκκινου και του λευκού κρασιού, η διαφορά είναι ελάχιστη, λέει ο Kalamar.

Τελικά, η προτίμηση του κρασιού είναι μια προσωπική επιλογή. Και όσοι επιλέγουν να καταναλώνουν οποιοδήποτε αλκοολούχο ποτό, είτε για υγεία είτε για αναψυχή, θα πρέπει να το κάνουν μόνο με μέτρο.

«Η American Heart Association προς το παρόν συνιστά στους ανθρώπους να πίνουν μόνο αλκοόλ με μέτρο – αυτό σημαίνει ένα έως δύο ποτά την ημέρα για τους άνδρες και ένα ποτό την ημέρα για τις γυναίκες», λέει ο Jyoti Sharma, MD, καρδιολόγος στο Piedmont Heart Institute.

Λέω στους ασθενείς μου να μην ανησυχούν τόσο πολύ για τον τύπο αλκοόλ που πίνουν όσο και να τηρούν τον «κανόνα μετριοπάθειας» που περιέγραψα παραπάνω », λέει ο Dr. Sharma. «Δεν υπάρχει τίποτα, ούτε καν ένα απίστευτο ποτήρι κόκκινο κρασί, που να υποκαθιστά τη συνεπή σωματική δραστηριότητα και μια διατροφή γεμάτη φρούτα και λαχανικά και χαμηλά επίπεδα κορεσμένων  λιπαρών στην διατροφή».

Photos by Pexels