Κοιμάστε με τον σκύλο σας; Δείτε τα οφέλη που έχει στην υγεία και στην ψυχολογία σας!

Home ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Κοιμάστε με τον σκύλο σας; Δείτε τα οφέλη που έχει στην υγεία και στην ψυχολογία σας!
sleeping with dog cover

Στην πραγματικότητα, το 55% των ιδιοκτητών κατοικίδιων ζώων που ρωτήθηκαν δήλωσαν ότι μοιράζονται το κρεβάτι τους με τουλάχιστον ένα σκυλί. Αλλά το να κοιμάστε με το σκυλί σας είναι καλή ιδέα; Πολλές μελέτες διαπιστώνουν ότι ο ύπνος με το κατοικίδιο ζώο σας μπορεί να είναι καλός για εσάς. Η ζεστασιά του σώματος ενός σκύλου, ο σταθερός καρδιακός παλμός και η προστατευτική φύση μπορούν να κάνουν τον από κοινού ύπνο μαζί τους ασφαλή και άνετο.

Μάθετε μέσα από επιστημονικά αποδεδειγμένες μελέτες τα οφέλη αυτά. Σύμφωνα με το άρθρο της ιστοσελίδας Casper.

 1. Μειώνει την κατάθλιψη

Μια πρόσφατη μελέτη εξέτασε τον τρόπο με τον οποίο οι δραστηριότητες με τη βοήθεια ζώων επηρέασαν τα συμπτώματα κατάθλιψης στους ανθρώπους. Διαπίστωσαν ότι τα άτομα που έκαναν δραστηριότητες ή θεραπεία με σκύλους έδειξαν λιγότερα συμπτώματα κατάθλιψης.

Εάν η απλή αλληλεπίδραση με ένα σκύλο μπορεί να θεραπεύσει την κατάθλιψη, φανταστείτε τι μπορεί να κάνει ο ύπνος με το κατοικίδιο σας. Η παρουσία τους μας βοηθά να χαλαρώσουμε και αυξάνει τη ροή της οξυτοκίνης, της χημικής ουσίας αγάπης. Αυτό κάνει ουσιαστικά το σκυλί ένα ‘’ζωντανό αντικαταθλιπτικό’’ !

 1. Προωθεί εγκεφαλικά κύματα θήτα

Ο ύπνος με σκύλους αυξάνει τη ροή της οξυτοκίνης, αυτό έχει επίσης βαθύ αντίκτυπο στο πόσο βαθιά κοιμόμαστε. Ο ύπνος με το σκυλί σας και οι χημικές ουσίες που τον  συνοδεύουν, προωθούν τα εγκεφαλικά κύματα θήτα, τα οποία είναι γνωστό ότι συμβαίνουν κατά τη διάρκεια του σταδίου REM του ύπνου.

Μελέτες έχουν δείξει ότι όταν τα σκυλιά είναι με τους ιδιοκτήτες τους, οι καρδιακοί παλμοί συγχρονίζονται. Αυτό αποτελεί περαιτέρω απόδειξη των ηρεμιστικών επιδράσεων που μπορεί να έχει η παρουσία ενός σκύλου στον ανθρώπινο εγκέφαλο. Έτσι, την επόμενη φορά που κοιμάσαι κοντά στο σκυλί σου, σκέψου ότι οι καρδιές σας  χτυπούν ταυτόχρονα, ενώ βιώνεις τον βαθύτερο, πιο αναζωογονητικό ύπνο.

 1. Αυξάνει το αίσθημα τα ασφάλειας

Το να νιώθεις ασφαλής μπορεί να παίξει μεγάλο ρόλο στο πόσο καλά κοιμάσαι. Μια πρόσφατη μελέτη διερεύνησε πώς η παρουσία ενός κατοικίδιου στο κρεβάτι επηρέασε την ποιότητα ύπνου των γυναικών και διαπίστωσε ότι τους έκανε να αισθάνονται πιο ασφαλείς και άνετες.

Το ένστικτο του σκύλου σας είναι να προστατεύει. Θα σας ενημερώσουν αμέσως εάν κάτι δεν πάει καλά ενώ κοιμάστε. Αν και αυτό μπορεί να είναι προβληματικό για υπερβολικά προστατευτικά ή ευαίσθητα σκυλιά, πολλοί άνθρωποι βρίσκουν ότι γνωρίζοντας ότι το σκυλί τους προστατεύει, έχουν έναν πιο υγιή ύπνο.

 1. Διευκολύνει την διαχείριση της αϋπνίας

Καλά νέα για όσους υποφέρουν από αϋπνία που προκαλείται από άγχος – ένας σκύλος στο κρεβάτι μπορεί να βοηθήσει!

Μελέτες δείχνουν ότι η κατοχή ενός σκύλου στο κρεβάτι μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση της αϋπνίας με τον μετριασμό του άγχους και την τροποποίηση της υπερεπαγρύπνησης. Όλα αυτά δημιουργούν μια καλύτερη διάθεση και περιβάλλον για τον ύπνο, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της αϋπνίας.

 1. Νιώθετε πιο άνετα

Η ίδια συλλογή μελετών διαπίστωσε ότι τα ζώα υποστήριξης μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να μειώσουν τους εφιάλτες και ακόμη να βοηθήσουν εκείνους που πάσχουν από μετατραυματική διαταραχή στρες (PTSD). Το επίπεδο άνεσης που φέρνει ένας σκύλος στο κρεβάτι σας βοηθά να νιώσετε άνετα.

 1. Μειώνει τα αίσθημα της μοναξιάς

Ειδικά για όσους ζουν μόνοι, το να κοιμάστε μόνοι σας μπορεί να σας κάνει να νιώσετε το συναίσθημα της κατάθλιψης και της  δυσφορίας. Ποιος είναι ο  καλύτερος τρόπος για την καταπολέμηση της μοναξιάς;

Ενώ μερικοί άνθρωποι προτιμούν να ‘’ξεδιπλώνονται’’ μόνοι τους στο κρεβάτι , πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι πολλά άτομα – ειδικά εκείνα που είναι μόνα – βρίσκουν ότι η παρουσία ενός κατοικίδιου ζώου τους βοηθά να κοιμηθούν. Η συντροφιά, η ασφάλεια και η χαλάρωση που μπορεί να προσφέρει ο σκύλος σας είναι ένας εξαιρετικός λόγος για να κοιμηθείτε μαζί του.

 1. Βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου σας

Μια μελέτη πρόσφατα διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που κοιμόντουσαν με ένα σκύλο στην κρεβατοκάμαρά τους διατηρούσαν μια καλύτερη ρουτίνα και μπορούσαν να κοιμηθούν πιο καλά.

Οι συμμετέχοντες (και τα σκυλιά τους) φορούσαν ιχνηλάτη ύπνου για επτά νύχτες. Διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι είχαν απόδοση ύπνου 81% και οι σκύλοι 85% αποτελεσματικότητα ύπνου. Η βαθμολογία απόδοσης ύπνου 100 είναι τέλεια. Εάν ξυπνάτε κουρασμένοι, δοκιμάστε να κοιμηθείτε με το σκυλί σας!

 1. Μειώνει το στρες

Έχετε ακούσει για το “The Pet Effect”; Είναι το φαινόμενο που περιλαμβάνει μειωμένα επίπεδα άγχους ενώ το κατοικίδιο ζώο σας είναι κοντά. Στην πραγματικότητα, το 74% των ιδιοκτητών κατοικίδιων ζώων αναφέρουν βελτίωση στην ψυχική τους υγεία από την ιδιοκτησία κατοικίδιων.

Όπως αναφέραμε προηγουμένως, η αγκαλιά με το κατοικίδιο ζώο σας οδηγεί στην απελευθέρωση της οξυτοκίνης, της χημικής ουσίας που μειώνει το άγχος και αυξάνει τη διάθεσή σας. Μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να μειώσετε τον καρδιακό σας ρυθμό, να μειώσετε τη χημική κορτιζόλη του στρες και τελικά να σας βοηθήσει να ξεκουραστείτε καλύτερα.

 1. Μειώνει την αρτηριακή πίεση

Μιλώντας για τις φυσικές επιδράσεις που έχει η επαφή με τα σκυλιά στο ανθρώπινο σώμα, μια μελέτη διαπίστωσε ότι η αλληλεπίδραση ανθρώπου-σκύλου, όπως το χάιδεμα ή το άγγιγμα ενός σκύλου, οδήγησε σε μείωση των μετρήσεων της αρτηριακής πίεσης. Τα θεραπευτικά οφέλη του να είστε μαζί με ένα σκυλί πιθανότατα δεν σταματούν όταν κοιμάστε.

 1. Βοηθάει στην καρδιακή υγεία

Με την καρδιαγγειακή νόσο ως την κύρια αιτία θανάτου στις Ηνωμένες Πολιτείες, μια υγιής καρδιά είναι σίγουρα σημαντική. Καλά νέα για ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων – μια μελέτη από την American Heart Association βρήκε μια σχέση μεταξύ της διαβίωσης με  κατοικίδια ζώα και μιας υγιούς καρδιάς.

Η ιδιοκτησία κατοικίδιων ζώων αποδείχθηκε ότι μειώνει τη συστηματική υπέρταση στους ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων παρά το γεγονός ότι έχουν παρόμοιους δείκτες μάζας σώματος και κοινωνικοοικονομικά προφίλ. Φυσικά, τα σκυλιά σας θα σας βοηθήσουν να παραμείνετε πιο δραστήριοι, αλλά το ηρεμιστικό αποτέλεσμα και η επίδρασή τους στην αρτηριακή πίεση πιθανότατα παίζει μεγάλο ρόλο.

 1. Μειώνει τις αλλεργίες

μια μελέτη διαπίστωσε ότι βρέφη που κοιμόντουσαν με τα κατοικίδια ζώα τους ήταν λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν αλλεργίες αργότερα στη ζωή τους.

Η έγκαιρη έκθεση σε αλλεργιογόνα από σκύλους φαίνεται να έχει θετικό αντίκτυπο! Παρόλο που αυτό δεν ισχύει για όλους, σίγουρα αξίζει να εξεταστεί όταν αποφασίσετε να αφήσετε το σκυλί σας να κοιμηθεί στο υπνοδωμάτιο του παιδιού σας.

 1. Βελτιώνει την υγεία σας

Έχοντας κατοικίδια στο σπίτι έχει μια σειρά από οφέλη, όπως χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων, μειωμένα συναισθήματα μοναξιάς και περισσότερες ευκαιρίες για δραστηριότητες και κοινωνικοποίηση. Ωστόσο, αυτά τα οφέλη δεν σταματούν κατά τον ύπνο.

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι το 41 % των ιδιοκτητών κατοικίδιων ζώων, χαρακτήρισε τον ύπνο με τα κατοικίδια ζώα τους ως διακριτικό και ακόμη και ευεργετικό. Η υπόθεση μπορεί να θεωρηθεί ότι η κατοχή του σκύλου σας κοντά σας, είτε στις ώρες αφύπνισης είτε στον ύπνο, μπορεί να οδηγήσει σε βελτιωμένη υγεία συνολικά.