KIDS-FOOD

Κάνουν λάθη οι γονείς στη διατροφή των παιδιών τους;

Αναμφισβήτητα, όλοι οι γονείς θέλουν το καλό των παιδιών τους! Οι γονείς λατρεύουν τα παιδάκια τους και είναι έτοιμοι να θυσιάσουν τα πάντα για να εξασφαλίσουν την υγεία και ευτυχία τους! Συχνά, όμως, άθελά τους κάνουν λάθη και ειδικά στον τομέα της διατροφής. Πάμε να δούμε τα συνηθέστερα λάθη των γονέων στην παιδική διατροφή.

Μίμηση

Το πιο σημαντικό λάθος που κάνουν οι γονείς στην παιδική διατροφή είναι πως ξεχνάνε ότι τα παιδιά τους μιμούνται ! Τα παιδιά έχουν την τάση, αυθόρμητα, να υιοθετούν τις συμπεριφορές των γονέων. Ό,τι και αν λέγεται κατά την λεκτική επικοινωνία η τάση τους είναι να υιοθετούν την συμπεριφορά των γονιών τους, αργά ή γρήγορα! Συνεπώς, αυτό που έχουν να κάνουν οι γονείς εάν θέλουν τα παιδιά τους να έχουν καλές διατροφικές συνήθειες, είναι να τις υιοθετήσουν οι ίδιοι πρώτα.

Οι μελέτες και η επιστήμη της ψυχολογίας δείχνουν πως τα παιδιά, με πολύ απλές λέξεις, δεν παίρνουν από λόγια αλλά θέλουν πράξεις! Άρα, αγαπητοί γονείς, δε χρειάζεται να κάνετε κήρυγμα στα παιδιά σας, χρειάζεται απλώς να κάνετε εσείς αυτά που θέλετε να κάνουν τα ίδια! Η μίμηση είναι η πιο βασική αρχή διατροφικής διαπαιδαγώγησης των παιδιών!

Διαθεσιμότητα

Κάποιες φορές ψάχνουμε τη λύση στα περίπλοκα ενώ βρίσκεται στα πιο απλά πράγματα! Άλλο ένα πολύ βασικό λάθος που κάνουν οι γονείς είναι πως έχουν διαθέσιμα στο σπίτι τρόφιμα τα οποία δε θα ήθελαν να καταναλώσουν τα παιδιά τους. Όσο μικρό και αν είναι το παιδί σας είναι πανέξυπνο και καταλαβαίνει τα πάντα! Εάν έχετε σοκολάτες και πατατάκια κρυμμένα στο πάνω πάνω ντουλάπι, εννοείται πως το αντιλαμβάνεται!

Μην έχετε διαθέσιμα τρόφιμα στο σπίτι που δε θα θέλατε να καταναλώνουν τα παιδιά σας. Αντίθετα, γεμίστε το σπίτι με τα τρόφιμα τα οποία θέλετε να καταναλώνουν τα παιδιά σας. Βάλτε πολλά, πολύχρωμα φρούτα στο τραπέζι ή στο ψυγείο, έχετε πάντα στο ψυγείο και στα ντουλάπια σας τυρί, γιαούρτι, αυγό, ξηρούς καρπούς, αλείμματα ξηρών καρπών, αβοκάντο, βρώμη και άλλα θρεπτικά, γεμάτα βιταμίνες τρόφιμα! Όταν ένα τρόφιμο είναι στο οπτικό μας πεδίο, είναι πολύ πιο πιθανό να το ζητήσουμε και τελικά να το καταναλώσουμε.

Έκθεση

Άλλο ένα λάθος που κάνουν οι γονείς, είναι πως εγκαταλείπουν πολύ εύκολα τα όπλα. Εάν το παιδί σας δεν δέχεται να δοκιμάσει ένα νέο τρόφιμο ή ενώ έτρωγε συστηματικά ένα τρόφιμο, ξαφνικά σταματάει, σας έχω νέα! Είναι απολύτως φυσιολογικό! Είναι μέρος του παιχνιδιού! Οπότε, μην σταματάτε την προσπάθεια. Για να καταναλώσει ή να καταναλώσει ξανά ένα τρόφιμο το παιδί σας, θα πρέπει να εκτίθεται σε αυτό. Παρουσιάστε του στο τραπέζι αυτό το τρόφιμο, καταναλώστε το εσείς, αλλά μην το πιέσετε σε καμία περίπτωση να το καταναλώσει!

«Η έκθεση και κυρίως η επαναλαμβανόμενη έκθεση σε ένα τρόφιμο, φαίνεται πως είναι καθοριστικής σημασίας».

Αν, για παράδειγμα, το παιδί σας αρνείται να φάει μπρόκολο, εσείς ετοιμάστε το μπρόκολο με διάφορους τρόπους, σερβίρετέ το στο τραπέζι, δώστε στο παιδί την επιλογή να το δοκιμάσει, αλλά μην το πιέσετε να το κάνει! Οι μελέτες δείχνουν πως αν το παιδί εκτεθεί στο τρόφιμο για περίπου δέκα με δεκαπέντε φορές, για παράδειγμα στο μπρόκολο, τότε θα αρχίσει να το δοκιμάζει!

Πίεση

Όπως σας έγραψα και πιο πάνω, η πίεση να καταναλώσει ένα παιδί ένα τρόφιμο δεν είναι κάτι επιθυμητό. Φαίνεται πως όταν οι γονείς ασκούν πίεση, είτε λεκτική είτε σωματική, δηλαδή είτε πιέζουν με λόγια το παιδί τους να καταναλώσει κάτι είτε, για παράδειγμα, το κυνηγούν ενώ παίζει με ένα πιρούνι στο στόμα λέγοντάς του να φάει, το παιδί αντιδρά.

Με απλά λόγια, η πίεση φέρνει αντίθετα αποτελέσματα. Αν το παιδί σας καταλάβει ότι “καίγεστε” για να φάει, μπορεί να το χρησιμοποιήσει ως μέσο πίεσης ή ως μέσο να κερδίσει την σημασία σας. Προσφέρετε το φαγητό με αδιάφορο τρόπο, όσο δύσκολο και αν ακούγεται αυτό και σιγά σιγά θα δείτε μαγικά αποτελέσματα!

Επιβράβευση

Η επιβράβευση στο φαγητό είναι ένα εργαλείο το οποίο οι γονείς χρησιμοποιούν από τα αρχαία χρόνια! Κι’ όμως! Η επιβράβευση είναι ένα από τα μεγαλύτερα λάθη στην παιδική διατροφή. Η επιβράβευση δημιουργεί συνδέσμους στο μυαλό του παιδιού σας μεταξύ ενός συναισθήματος και ενός τρόφιμου. Αν για παράδειγμα, του δίνετε να φάει σοκολάτα για να κάτσει φρόνιμο ή του τάζετε πατατάκια εάν κάνει κάτι που πρέπει να κάνει, για παράδειγμα να μαζέψει τα παιχνίδια του, τότε αυτομάτως το παιδί συνδέει συγκεκριμένα φαγητά με συναισθήματα κι αυτό μπορεί να είναι ένα πολύ επικίνδυνο παιχνίδι. Εάν το παιδί, συνδέσει τη σοκολάτα με την επιβράβευση, με τη φροντίδα και τη ζεστασιά τότε το πιθανότερο είναι να γίνει ένας ενήλικας που όταν περνά μια δύσκολη στιγμή, θα στρέφεται στην σοκολάτα. Όσο απλό και αν ακούγεται αυτό, είναι πάρα μα πάρα πολύ σημαντικό. Το φαγητό δε θα πρέπει να χρησιμοποιείται ως επιβράβευση ούτε να συνδυάζεται με συναισθήματα.