woman summer

Εχει και το καλοκαίρι τις δυσκολίες του

Η θερμοκρασία αρχίζει να ανεβαίνει. Η επιδερμίδα όμως δείχνει να …δυσανασχετεί. Η απότομη έκθεση στον ήλιο και η υπερβολική εφίδρωση απειλούν σοβαρά την έξωθεν καλή εικόνα της.

Έντονη γυαλάδα. Το σμήγμα, που, εκ φύσεως, υπάρχει στην επιφάνεια της επιδερμίδας, σε συνδυασμό με τον ιδρώτα λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, δημιουργούν τις ευνοϊκές προϋποθέσεις. Και αφορά κάθε τύπο δέρματος. Έτσι αρκεί μόνο λίγη ώρα σε εξωτερικό χώρο, τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού, για να παρατηρήσουμε τη γυαλάδα και να νιώσουμε την επιδερμίδα λιπαρή στα συνήθη «ύποπτα» σημεία, μέτωπο, μύτη και πιγούνι.

Πως το αντιμετωπίζουμε: Χρησιμοποιούμε καθημερινά μετά τον καθαρισμό τονωτική λοσιόν με απαλή απολεπιστική δράση για να απομακρύνουμε τα νεκρά κύτταρα που «συγκρατούν» το σμήγμα στην επιφανειακή στιβάδα. Αποφεύγουμε μόνο τις συνθέσεις με αλκοόλ που έχουν την τάση να αφυδατώνουν και να ξηραίνουν την επιδερμίδα.

Έξαρση της ακμής. Το επόμενο βήμα για τις ακνεϊκές ή λιπαρές, με τάση ακμής επιδερμίδες. Καλοκαίρι σημαίνει έντονη εφίδρωση. Όταν λοιπόν αυτή η φυσιολογική λειτουργία συνδυάζεται με παραπανίσιο σμήγμα και τους περιβαλλοντικούς ρύπους το αποτέλεσμα είναι να φράζουν οι πόροι, η επιδερμίδα να ασφυκτιά και να το δείχνει. Το αποδεικνύουν με τον καλύτερο τρόπο τα μαύρα στίγματα και τα σπυράκια που εμφανίζονται ξαφνικά.

Πως το αντιμετωπίζουμε: Ο συστηματικός καθαρισμός πρωί και βράδυ είναι ο μοναδικός τρόπος για να αποτρέψουμε τυχόν έξαρση της ακμής. Ειδικά δε για τις βραδινές ώρες επιλέγουμε συνθέσεις με γλυκολικό και σαλικυλικό οξύ που, χάρη στην φαγεσωρολυτική και κερατολυτική τους δράση, εισχωρούν σε βάθος, απελευθερώνοντας τους πόρους από βακτήρια και σμήγμα.

Ιδρώα ή εξάνθημα θερμότητας ( heat rash). Είναι τα μικρά, σαν κεφαλάκι καρφίτσας, κόκκινα σπυράκια τα οποία εντοπίζουμε σε σημεία του σώματος που καλύπτονται από ρούχα και συνοδεύονται από έντονη αίσθηση κνησμού. Η υπερβολική εφίδρωση είναι και σ’ αυτήν την περίπτωση, η αιτία του προβλήματος. Οι πόροι φράζουν, η ελεύθερη ροή του ιδρώτα παρεμποδίζεται , με αποτέλεσμα να δημιουργούνται οζίδια .

Πως το αντιμετωπίζουμε: Το δροσερό ντους με ήπια προϊόντα καθαρισμού είναι το πρώτο βήμα για τη φροντίδα του εξανθήματος. Στεγνώνουμε την περιοχή ταμπονάροντας απαλά με μια πετσέτα ενώ, στη συνέχεια, τη διατηρούμε δροσερή και στεγνή. Τις επόμενες μέρες επιλέγουμε άνετα, βαμβακερά ρούχα που επιτρέπουν στο δέρμα να αναπνέει.

Ηλιακό εξάνθημα. Πρόκειται για μια συχνή δερματοπάθεια που αφορά κυρίως γυναίκες με ανοιχτό φωτότυπο, η οποία εκδηλώνεται με ερεθισμό, κοκκινίλες και κνησμό στο ντεκολτέ, στα χέρια και στα πόδια και οφείλεται στην απότομη έκθεση της επιδερμίδας στην υπεριώδη ακτινοβολία. Εμφανίζεται συνήθως τις πρώτες μέρες του καλοκαιριού σε διάστημα μόλις 12 ωρών μετά την έκθεση.

Πως το αντιμετωπίζουμε: Η προστασία με υψηλούς δείκτες ευρέος φάσματος και η σταδιακή έκθεση της επιδερμίδας στον ήλιο για να δώσουμε τον απαραίτητο χρόνο στα μελανινοκύτταρα να αρχίσουν να παράγουν μελανίνη αρκούν για να αποτρέψουν την εμφάνιση του ηλιακού εξανθήματος. Σε κάθε περίπτωση, τις πρώτες μέρες αποφεύγουμε την έκθεση στον ήλιο και όταν πια αρχίζει να υποχωρεί φροντίζουμε για τη συστηματική αντηλιακή προστασία. Απλώνουμε …πλουσιοπάροχα το αντηλιακό προϊόν της επιλογής μας, το ανανεώνουμε μετά από κάθε βουτιά και αποφεύγουμε την ηλιοθεραπεία ανάμεσα στις 12.00 έως 4.00 το απόγευμα. Στα συν η εξειδικευμένη φροντίδα μετά τον ήλιο με ενυδατικούς και καταπραϋντικούς παράγοντες να έχουν τον πρώτο λόγο, όπως για παράδειγμα η προβιταμίνη Β5 και η αλόη.

Πηγή: www.skingurus.gr