Πως οι καλές πράξεις που κάνουμε στην καθημερινότητα μας έχουν οφέλη στην ψυχική μας υγεία; Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες

Home ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Πως οι καλές πράξεις που κάνουμε στην καθημερινότητα μας έχουν οφέλη στην ψυχική μας υγεία; Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες
kales prakseis

Παρατηρήσατε ποτέ ότι είστε πιο χαλαροί μετά από μια μέρα εθελοντισμού; Νιώθετε ποτέ κίνητρα να κάνετε καλό αφού σκεφτήκατε την τελευταία φορά που βοηθήσατε κάποιον; Εάν απαντήσατε «ναι» σε οποιαδήποτε από αυτές τις ερωτήσεις, υπάρχει μια καλή εξήγηση για το γιατί συμβαίνει αυτό. Σύμφωνα με το άρθρο της ιστοσελίδας GoodNet.

Κάνοντας καλές πράξεις μειώστε το άγχος σας

Σύμφωνα με μια μελέτη του 2013 που εξετάζει τη σχέση μεταξύ εθελοντισμού και υπέρτασης, οι πράξεις αυτές μπορεί να έχουν  σημαντικό αντίκτυπο στην αρτηριακή πίεση. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ενήλικες άνω των 50 που έκαναν εθελοντικές εργασίες  περίπου τέσσερις ώρες την εβδομάδα είχαν 40% λιγότερες πιθανότητες από τους μη εθελοντές να έχουν αναπτύξει υπέρταση τέσσερα χρόνια αργότερα.

Επιπλέον, η γενναιοδωρία μπορεί να έχει το ίδιο αποτέλεσμα, σύμφωνα με μια μελέτη του 2010, η οποία διαπίστωσε ότι όσο λιγότερα χρήματα έδιναν  οι άνθρωποι, τόσο υψηλότερα ήταν τα επίπεδα κορτιζόλης.

 Οι καλές πράξεις αυξάνουν την μακροζωία

Ερευνητές από το  University of Buffalo βρήκαν μια σχέση μεταξύ της δωρεάς, της ανιδιοτέλειας και του χαμηλότερου κινδύνου πρόωρου θανάτου. Τα ευρήματα δείχνουν ότι τα άτομα που παρείχαν απτή βοήθεια σε φίλους ή μέλη της οικογένειάς τους (τρέχοντας καθήκοντα, βοηθώντας στη φροντίδα των παιδιών κ.λπ.), ανέφεραν λιγότερο αγχωτικά συμβάντα και, κατά συνέπεια, είχαν μειώσει τη θνησιμότητα.

 Οι καλές πράξεις μας κάνουν να νιώθουμε καλύτερα

Αυτή η αίσθηση είναι γνωστή ως «helper’s high» και παράγεται όταν ο εγκέφαλός σας απελευθερώνει ενδορφίνες, χημικές ουσίες του εγκεφάλου οι οποίες δημιουργούν την ευχάριστη διάθεση του εγκεφάλου. Όταν κάνετε κάτι καλό για κάποιον άλλο, τα κέντρα ευχαρίστησης του εγκεφάλου σας ‘’ανάβουν’’, απελευθερώνοντας  μεγαλύτερη ποσότητα ενδορφινών.  Για να μην αναφέρουμε, το καλό είναι επίσης γνωστό ότι δημιουργεί αισθήματα ικανοποίησης και ευγνωμοσύνης.

Έχετε καλύτερες αποδόσεις στην δουλειά

Σύμφωνα με μια μελέτη από το University of Wisconsin-Madison, οι αλτρουιστές στο γραφείο είναι πιο πιθανό να δεσμευτούν για τη δουλειά τους και λιγότερο πιθανό να  την εγκαταλείψουν. Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι τα άτομα στα μέσα της δεκαετίας του ’30 που αξιολόγησαν ότι βοηθούν τους άλλους στη δουλειά τους ανέφεραν ότι ήταν πιο ευτυχισμένα με τη ζωή τους όταν ερευνήθηκαν 30 χρόνια αργότερα.

Έχετε καλύτερη  ψυχική υγεία

Μετά από εκτενή ανασκόπηση 40 μελετών σχετικά με την επίδραση του εθελοντισμού στη γενική υγεία και την ευτυχία, το περιοδικό BMC Public Health κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο εθελοντισμός είναι επίσης καλός για την ψυχική υγεία. Η επισκόπηση διαπίστωσε ότι – μαζί με τη βελτιωμένη ευεξία και την ικανοποίηση της ζωής – ο εθελοντισμός συνδέεται επίσης με τη μείωση της κατάθλιψης.

Οι καλές πράξεις σας οδηγούν στην ευτυχία

“Οι άνθρωποι που κάνουν ευγενικές πράξεις γίνονται πιο ευτυχισμένοι με την πάροδο του χρόνου.” Είναι τόσο απλό, σύμφωνα με την Sonja Lyubomirsky, Ph.D, καθηγήτρια ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Riverside. Ο Lyubomirsky, ο οποίος μελετά την ευτυχία για πάνω από 20 χρόνια, διαπίστωσε ότι η εκτέλεση θετικών πράξεων μία φορά την εβδομάδα οδήγησε σε αύξηση της ευτυχίας. Επιπλέον, ο ερευνητής Stephen Post της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Case Western Reserve διαπίστωσε ότι όταν δίνουμε τον εαυτό μας, τα πάντα, από την ικανοποίηση της ζωής έως την αυτοπραγμάτωση και τη σωματική υγεία, βελτιώνονται σημαντικά.

Οι καλές πράξεις σας δίνουν το κίνητρο να τις επαναλάβετε

Μια μελέτη του 2012 που δημοσιεύτηκε στην Psychological Science διαπίστωσε ότι το να σκεφτείς τις στιγμές που έχεις βοηθήσει τους άλλους θα σε κάνει να θέλεις να βοηθήσεις