Ο καιρός επηρεάζει την ρευματοειδή αρθρίτιδα;

Home ΥΓΕΙΑ Ο καιρός επηρεάζει την ρευματοειδή αρθρίτιδα;
arthritida

Υπάρχει μια μακροχρόνια πεποίθηση ότι ο καιρός επηρεάζει τον πόνο της αρθρίτιδας. Πολλοί από τους ασθενείς μου παρατηρούν σαφή σύνδεση. Μερικοί είναι τόσο πεπεισμένοι για τη σύνδεση, πιστεύουν ότι μπορούν να προβλέψουν τον καιρό καλύτερα από τους μετεωρολόγους της τηλεόρασης. Και ίσως αυτό είναι αλήθεια, σύμφωνα με το άρθρο της ιστοσελίδας Harvard Health Publishing.

Μια πρόσφατη μελέτη δεν βρίσκει καμία σχέση μεταξύ βροχερού καιρού και συμπτωμάτων πόνου στην πλάτη ή στις αρθρώσεις. Αυτό το συμπέρασμα βασίστηκε σε μια εντυπωσιακή ποσότητα δεδομένων: περισσότερες από 11 εκατομμύρια ιατρικές επισκέψεις πραγματοποιήθηκαν σε περισσότερες από 2 εκατομμύρια βροχερές ημέρες και 9 εκατομμύρια ξηρές ημέρες. Όχι μόνο δεν υπήρχε σαφές μοτίβο που να συνδέει τις βροχερές μέρες και τους πόνους, αλλά υπήρξαν και λίγο περισσότερες επισκέψεις τις ξηρές ημέρες.

Δεν είστε ακόμα πεπεισμένοι; Ίσως δεν έχει σημασία η βροχή ή η  ηλιοφάνεια ίσως είναι η βαρομετρική πίεση, οι αλλαγές στον καιρό ή η υγρασία που έχει μεγαλύτερη σημασία. Ή ίσως η μελέτη έχασε κάποιες βασικές πληροφορίες, όπως όταν ξεκίνησαν τα συμπτώματα ή πότε επιδεινώθηκαν τελικά, καθώς μπορεί να χρειαστούν μέρες ή και εβδομάδες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων για να επισκεφτεί κάποιος έναν γιατρό.

Τι λέει η προηγούμενη έρευνα για τον καιρό και τον πόνο της αρθρίτιδας;

Το ζήτημα εάν ο καιρός επηρεάζει την αρθρίτιδα έχει μελετηθεί εκτενώς.

Για παράδειγμα, μια μελέτη του 2014 στην Αυστραλία δεν βρήκε καμία σχέση μεταξύ του πόνου στην πλάτη και της βροχής, της θερμοκρασίας, της υγρασίας ή της πίεσης του αέρα. Αυτή η μελέτη συνέλεξε δεδομένα σχετικά με τα χαρακτηριστικά του καιρού κατά τη στιγμή των πρώτων συμπτωμάτων και τα συνέκρινε με τον καιρό μια εβδομάδα και έναν μήνα πριν. Ωστόσο, μια προηγούμενη μελέτη διαπίστωσε ότι μεταξύ 200 ασθενών που ακολούθησαν για τρεις μήνες, ο πόνος στο γόνατο αυξήθηκε μετρίως όταν η θερμοκρασία έπεσε ή η βαρομετρική πίεση αυξήθηκε.