Ημικρανία: Σχετίζεται με καρδιαγγειακές παθήσεις;

Home ΥΓΕΙΑ Ημικρανία: Σχετίζεται με καρδιαγγειακές παθήσεις;
imikrania

Ορισμένοι άνθρωποι που έχουν αυτούς τους έντονους πονοκεφάλους μπορεί να αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και καρδιακής προσβολής, σύμφωνα με το άρθρο της ιστοσελίδας Harvard Health Publishing.

Κατά τη διάρκεια μιας κρίσης ημικρανίας, οι άνθρωποι συχνά αισθάνονται ναυτία και είναι ευαίσθητοι στο φως και τον ήχο. Έως και το ένα τρίτο των ημικρανιών εμφανίζουν περίεργες οπτικές ή σωματικές αισθήσεις, γνωστές ως αύρα.

Συνήθως, η αύρα εμφανίζεται λίγο πριν από τον πονοκέφαλο, αν και μερικοί άνθρωποι εμφανίζουν μόνο την αύρα χωρίς πονοκέφαλο. Και οι δύο εκδοχές είναι γνωστές ως ημικρανία με αύρα ή κλασική ημικρανία. Και οι δύο έχουν συνδεθεί εδώ και καιρό με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, ιδίως εγκεφαλικού επεισοδίου. Όμως οι πάσχοντες από ημικρανία

θα πρέπει να ερμηνεύουν αυτόν τον κίνδυνο σε συνάρτηση με τα δεδομένα, λέει ο Δρ. Κρίστοφερ Άντερσον, επικεφαλής του τμήματος εγκεφαλικών επεισοδίων και εγκεφαλοαγγειακών παθήσεων στο νοσοκομείο Brigham and Women’s Hospital που ανήκει στο Χάρβαρντ.

Οι ημικρανίες τείνουν να είναι πιο συχνές στις νεότερες γυναίκες και ο βασικός τους κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου είναι εξαρχής αρκετά χαμηλός, εξηγεί ο Δρ Άντερσον. Τα τελευταία στοιχεία προέρχονται από μια μελέτη του 2020 στο JAMA για σχεδόν 28.000 γυναίκες που συμμετείχαν στη μελέτη Women’s Health Study. Όλες ήταν ηλικίας 45 ετών και άνω και δεν είχαν ενδείξεις καρδιαγγειακής νόσου όταν ξεκίνησε η μελέτη στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Οι ερευνητές παρακολούθησαν την υγεία των γυναικών μέχρι το 2018.

Μόλις το 5% των συμμετεχόντων ανέφεραν ότι είχαν ημικρανία με αύρα. Το ετήσιο ποσοστό καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού επεισοδίου ή θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο ήταν ελαφρώς υψηλότερο (3,4 ανά 1.000 γυναίκες) από το ποσοστό μεταξύ των γυναικών που είχαν ημικρανίες χωρίς αύρα ή δεν είχαν ημικρανίες (2,1 ανά 1.000 γυναίκες).

Τι είναι η αύρα της ημικρανίας;

Η αύρα της ημικρανίας αναφέρεται σε μια οπτική ή αισθητηριακή διαταραχή που εμφανίζεται μέσα σε μια ώρα πριν από την έναρξη του πονοκεφάλου. Οι αλλαγές στην όραση συχνά περιλαμβάνουν ένα τυφλό σημείο, γνωστό ως σκότωμα, που επηρεάζει και τα δύο μάτια αλλά μόνο τη μία πλευρά του οπτικού πεδίου. Αν και τα σκοτώματα συνήθως εμφανίζονται μαύρα σε άτομα με άλλες παθήσεις, στις ημικρανίες είναι συνήθως λευκά ή γκρίζα (ή σπάνια, έγχρωμα). Ένα σκότωμα εμφανίζεται συνήθως ως ένα λαμπερό ή σπινθηροβόλο ζιγκ-ζαγκ σε σχήμα ημισελήνου που επεκτείνεται στη μία πλευρά του οπτικού πεδίου και τελικά απομακρύνεται στην περιφερική όραση. Μια κοινή παραλλαγή ονομάζεται “φάσμα οχύρωσης”, επειδή το μοτίβο των φωτεινών γεωμετρικών γραμμών μοιάζει με τα τείχη ενός μεσαιωνικού φρουρίου. Η αύρα μπορεί επίσης να προκαλέσει μυρμήγκιασμα στη μία πλευρά του σώματος, ιδίως στο πρόσωπο ή στο χέρι. Περιστασιακά, οι άνθρωποι βιώνουν γλωσσικές αύρες που προκαλούν παροδικά προβλήματα ομιλίας, κάτι που μπορεί επίσης να συμβεί με ένα εγκεφαλικό επεισόδιο ή ένα μικροεγκεφαλικό επεισόδιο. Πολύ σπάνια, μια αύρα προκαλεί μονόπλευρη αδυναμία στο πόδι, το χέρι ή το πρόσωπο- αυτό είναι γνωστό ως ημιπληγική ημικρανία. Και πάλι, αυτά τα συμπτώματα μπορεί επίσης να εμφανιστούν με ένα εγκεφαλικό επεισόδιο ή ένα μικροεγκεφαλικό επεισόδιο.

Ένας κοινός μηχανισμός;

Οι ειδικοί δεν είναι ακριβώς σίγουροι για το τι κρύβεται πίσω από αυτή την παρατήρηση, αλλά μια θεωρία υποδεικνύει έναν κοινό υποκείμενο μηχανισμό. Οι ημικρανίες πιστεύεται ότι οφείλονται σε ασυνήθιστα μοτίβα ηλεκτρικής δραστηριότητας στον εγκέφαλο που προκαλούνται από σαρωτικά κύματα νευρώνων που πυροδοτούνται και στη συνέχεια απενεργοποιούνται. Η αύρα της ημικρανίας μπορεί να είναι μια εκδήλωση αυτού του φαινομένου, το οποίο οι γιατροί αναφέρουν ως φλοιώδης διάχυτη κατάθλιψη. Μπορεί να αντανακλά κάποιο είδος αστάθειας των αιμοφόρων αγγείων που επίσης κάνει τους ανθρώπους πιο επιρρεπείς σε καρδιαγγειακά προβλήματα, λέει ο Δρ Άντερσον.

Εάν έχετε ημικρανίες με αύρα, δεν υπάρχουν συγκεκριμένα μέτρα που μπορείτε να λάβετε για να περιορίσετε τον καρδιαγγειακό σας κίνδυνο. Ωστόσο, οι γυναίκες ηλικίας 35  ετών και άνω που έχουν ημικρανίες με αύρα θα πρέπει να φροντίσουν να ενημερώσουν τον γιατρό ή τον γυναικολόγο τους για τους πονοκεφάλους τους. Η λήψη αντισυλληπτικών χαπιών που περιέχουν οιστρογόνα ή η ορμονοθεραπεία μπορεί να αυξήσει περαιτέρω τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου σε αυτές τις γυναίκες. Ως αποτέλεσμα, μπορεί να πρέπει να εξετάσουν άλλες, μη ορμονικές ή χωρίς οιστρογόνα θεραπευτικές επιλογές. Δεν θέλουμε απαραίτητα να αποτρέψουμε τις γυναίκες από τη λήψη ορμονικών φαρμάκων, καθώς ο υπολογισμός κινδύνου και οφέλους είναι διαφορετικός για τον καθένα, λέει ο Δρ Άντερσον. Απλώς βεβαιωθείτε ότι όλοι οι γιατροί σας είναι ενήμεροι για όλες τις συνθήκες της υγείας σας και τα τρέχοντα φάρμακά σας.

Μην απορρίπτετε νέα συμπτώματα !

Τα στίγματα δεν εμφανίζονται πριν από κάθε ημικρανία, αλλά όταν έχετε εμφανίσει ένα, θεωρείται ότι έχετε κλασική ημικρανία. Ωστόσο, στην ενήλικη ζωή, οι άνθρωποι συνήθως δεν αναπτύσσουν νέα συμπτώματα κατά τη διάρκεια μελλοντικών ημικρανιών -οι περισσότεροι άνθρωποι φαίνεται να έχουν τη δική τους ιδιαίτερη, προβλέψιμη εκδοχή αυτών των πονοκεφάλων. Έτσι, αν εμφανίσετε ένα νέο σύμπτωμα, μην το απορρίψετε, λέει ο Δρ Άντερσον. Για παράδειγμα, αν η τυπική σας αύρα αποτελείται από λάμψεις φωτός, αλλά αρχίζετε να αισθάνεστε μούδιασμα ή αδυναμία στο χέρι σας, θα μπορούσε να είναι κάτι άλλο εκτός από ημικρανία, προειδοποιεί. Αναζητήστε επείγουσα περίθαλψη το συντομότερο δυνατό.