Τρώτε πολλά φρούτα και λαχανικά. Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι γεμάτα βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά που πιστεύεται ότι μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων τύπων καρκίνου. Η κατανάλωση περισσότερων φυτικών τροφών σας δίνει επίσης λίγο χώρο για τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Αντί να χορταίνετε με επεξεργασμένα ή ζαχαρούχα τρόφιμα, τρώτε φρούτα και λαχανικά για σνακ. Η μεσογειακή διατροφή προσφέρει τρόφιμα που καταπολεμούν τον καρκίνο, εστιάζοντας κυρίως σε τρόφιμα φυτικής προέλευσης, όπως φρούτα και λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, όσπρια και ξηρούς καρπούς. Οι άνθρωποι που ακολουθούν τη μεσογειακή διατροφή επιλέγουν τροφές που καταπολεμούν τον καρκίνο, όπως το ελαιόλαδο αντί του βουτύρου και τα ψάρια αντί του κόκκινου κρέατος, σύμφωνα με το άρθρο της ιστοσελίδας Everyday Health.
Πιείτε πράσινο τσάι καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας: Το πράσινο τσάι είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό και μπορεί να αποτελέσει σημαντικό μέρος μιας αντικαρκινικής διατροφής. Το πράσινο τσάι, μια τροφή που καταπολεμά τον καρκίνο, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του καρκίνου του ήπατος, του μαστού, του παγκρέατος, των πνευμόνων, του οισοφάγου και του δέρματος. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι μια μη τοξική χημική ουσία που βρίσκεται στο πράσινο τσάι, η επιγαλλοκατεχίνη-3 γαλλική, δρα κατά της ουροκινάσης (ένα ένζυμο ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη του καρκίνου). Ένα φλιτζάνι πράσινο τσάι περιέχει μεταξύ 100 και 200 χιλιοστόγραμμα (mg) αυτού του αντικαρκινικού συστατικού.
Τρώτε περισσότερες ντομάτες. Η έρευνα επιβεβαιώνει ότι το αντιοξειδωτικό λυκοπένιο, το οποίο περιέχεται στις ντομάτες, μπορεί να είναι πιο ισχυρό από το β-καροτένιο, το α-καροτένιο και τη βιταμίνη Ε. Το λυκοπένιο είναι μια τροφή που καταπολεμά τον καρκίνο και σχετίζεται με την προστασία από ορισμένους καρκίνους, όπως ο καρκίνος του προστάτη και του πνεύμονα. Φροντίστε να μαγειρέψετε τις ντομάτες, καθώς αυτή η μέθοδος απελευθερώνει το λυκοπένιο και το καθιστά διαθέσιμο στον οργανισμό σας.
Χρησιμοποιήστε ελαιόλαδο. Στις μεσογειακές χώρες, αυτό το μονοακόρεστο λίπος χρησιμοποιείται ευρέως τόσο για το μαγείρεμα όσο και για το λάδι σαλάτας και μπορεί να είναι μια τροφή που καταπολεμά τον καρκίνο. Τα ποσοστά καρκίνου του μαστού είναι κατά 50% χαμηλότερα στις μεσογειακές χώρες από ό,τι στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Φάτε σταφύλια. Τα κόκκινα σταφύλια έχουν σπόρους γεμάτους με το υπερ-αντιοξειδωτικό ακτιβίνη. Αυτή η χημική ουσία που καταπολεμά τον καρκίνο, η οποία βρίσκεται επίσης στο κόκκινο κρασί και στο χυμό κόκκινων σταφυλιών, μπορεί να προσφέρει σημαντική προστασία έναντι ορισμένων τύπων καρκίνου, καρδιακών παθήσεων και άλλων χρόνιων εκφυλιστικών ασθενειών.
Χρησιμοποιήστε άφθονο σκόρδο και κρεμμύδια. Έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι το σκόρδο και τα κρεμμύδια μπορούν να εμποδίσουν το σχηματισμό νιτροζαμινών, ισχυρών καρκινογόνων ουσιών που στοχεύουν διάφορα σημεία του σώματος, συνήθως το παχύ έντερο, το συκώτι και το στήθος. Πράγματι, όσο πιο πικάντικο είναι το σκόρδο ή το κρεμμύδι, τόσο πιο άφθονες είναι οι χημικά ενεργές θειούχες ενώσεις που προλαμβάνουν τον καρκίνο.
Τρώτε ψάρια. Τα λιπαρά ψάρια – όπως ο σολομός, ο τόνος και η ρέγκα – περιέχουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, έναν τύπο λιπαρού οξέος που έχει συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη. Αν δεν τρώτε σήμερα ψάρια, μπορείτε να εξετάσετε το ενδεχόμενο να τα προσθέσετε στην αντικαρκινική σας διατροφή. Ένας άλλος τρόπος για να προσθέσετε ωμέγα-3 στη διατροφή σας είναι η κατανάλωση λιναρόσπορου.