dyo-logo-200

Η άσκηση του σύγχρονου άντρα

Κατά κάποιο τρόπο το self care θεωρείται γυναικεία υπόθεση, σαν οι άντρες να μην το χρειάζονται και να μην το έχουν ανάγκη καθότι είναι από τη φύση τους δυνατοί και γεμάτοι αυτοπεποίθηση. Και οι άντρες όμως έχουν ψυχή και ανάγκες πολλές… Από την αρχαιότητα ο ανδρισμός και το ηγετικό στοιχείο ήταν άρρηκτα συνδεδεμένα με ένα καλογυμνασμένο, δυνατό και υγιές σώμα. Σε μια εποχή δύσκολη και απαιτητική όπως αυτή που βιώνουμε, ο σύγχρονος άντρας έχει ακόμα περισσότερους λόγους για να βάλει την άσκηση στη ζωή του. Οι υποχρεώσεις της καθημερινότητας είναι απαιτητικές και δεν αφήνουν περιθώρια χρόνου για σωματική δραστηριότητα. Αυτό όμως δεν πρέπει να σταθεί τροχοπέδη, διότι η φθορά θα είναι έντονη τόσο σε σωματικό όσο και σε ψυχολογικό επίπεδο.

Ο αθλητισμός θα πρέπει να αποτελεί μία αναπόσπαστη ασχολία στη ζωή του σύγχρονου άντρα. Η επιλογή μίας αθλητικής δραστηριότητας για τον κάθε άντρα εξαρτάται κυρίως από τις προτιμήσεις του. Σίγουρα θα πρέπει να λάβουμε υπ’ όψιν και την ηλικία διότι κάθε μία έχει τις δικές τις ανάγκες.

ΗΛΙΚΙΕΣ 20 – 35

Σίγουρα μιλάμε για μία ηλικιακή ομάδα όπου οι άνδρες βρίσκονται στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους. Μυοσκελετικά και ορμονολογικά βρίσκονται σε ένα εξαιρετικό επίπεδο. Σε αυτό το group λοιπόν μπορούν να ασχοληθούν με οτιδήποτε και να είναι άκρως αποδοτικοί. Είναι σημαντικό ο άντρας να χτίσει από νεαρή ηλικία ένα δυνατό μυοσκελετικό σύστημα ώστε να έχει μακροπρόθεσμα οφέλη.

ΗΛΙΚΙΕΣ 35 – 50

Είναι ακριβώς αυτή η ηλικιακή ομάδα στην οποία αυξάνονται οι υποχρεώσεις της καθημερινότητας με αποτέλεσμα η σωματική δραστηριότητα να έρχεται σε δεύτερη μοίρα. Εδώ θα πρέπει να γίνει η υπέρβαση και να παραμείνει η σωματικη δραστηριότητα στη καθημερινότητα τους. Οι μύες αρχίζουν να χάνουν την μάζα τους και την ελαστικότητα τους. Επιπλέον παρουσιάζονται αλλαγές και στο μεταβολισμό, με αποτέλεσμα να είναι πιο επιρρεπείς στην απόκτηση επιπλέον βάρους, ιδιαίτερα στην περιοχή της κοιλιάς. Η συστηματική αερόβια άσκηση είναι ένας πολύ σημαντικός σύμμαχος στο να διατηρήσει ένα φυσιολογικό βάρος και την καρδιοαναπνευστική του υγεία. Ασκήσεις ενδυνάμωσης είναι ιδιαιτέρως χρήσιμες ώστε να διατηρήσει την οστική μάζα του και να αποφύγει την απώλεια μυϊκού ιστού.

ΗΛΙΚΙΕΣ 50 PLUS

Σε αυτή την ηλικιακή ομάδα η φθορά αρχίζει και γίνεται αισθητή και έντονη. Η σωματική δραστηριότητα σίγουρα μπορεί να βοηθήσει σημαντικά και ουσιαστικά. Πρωταρχικοι παράγοντες σε αυτή την ηλικία είναι ένα δυνατό καρδιοαναπνευστικό σύστημα και η διατήρηση του φυσιολογικού βάρους, καθότι είναι δείκτες υγείας. Ασκήσεις νευρομυϊκής συναρμογής και ισορροπίας είναι επίσης απαραιτητες , καθώς και ασκήσεις ευλυγισίας , οι οποίες βοηθούν πολύ και δρουν προληπτικά για την αποφυγή τραυματισμών.

Η επιλογή μιας αθλητικής δραστηριότητας για τον σύγχρονο άντρα είναι πολυπαραγοντική. Μέσα στην εξίσωση της επιλογής αυτής θα πρέπει να παίξει ρόλο η ηλικία, η φυσική κατάσταση, η υποδομή και το ιστορικό του αθλούμενου. Στόχος θα πρέπει να είναι η εκγύμναση όλου του σώματος και όχι μεμονομένων μυικων ομάδων που δεν προσφέρουν αρμονία στην εικόνα. Ένα συνολικά καλογυμνασμένο αντρικό σώμα λειτουργεί καλύτερα στη καθημερινότητα , έχει αρμονία και είναι πιο υγιές.

Ας μη μείνουμε στα στερεότυπα ότι ο άντρας πρέπει να έχει δυνατά και καλογυμνασμένα μπράτσα μόνο. Είναι εξαιρετικά επωφελές να ενσωματώνουν όχι μόνο την προπόνηση αντίστασης αλλά και κάποια μορφή καρδιαγγειακής δραστηριότητας για την μακροπρόθεσμη υγεία , για τη σύνθεση του σώματος και σίγουρα για μια καλύτερη ψυχική υγεία!!!

Ο σύγχρονος άντρας πρέπει να επωφεληθεί από την πληθώρα αθλητικών δραστηριοτήτων και να επιλέξει αυτή που του ταιριάζει. Σύγχρονος άνδρας χωρίς αθλητική δραστηριότητα … δεν είναι σύγχρονος !!!

Παθέκα Σοφία, Καθηγήτρια φυσικής αγωγής MCs άσκηση κι εγκυμοσύνη Μέλος της federazione Italiana tness Μέλος της Πανελλήνια ένωσης Πτυχιούχων φυσικής αγωγής.

 

 

 


Η Health Editor Προτείνει:

Κοινοποίησε αυτο το άρθρο:

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp
Email

Σχετικά άρθρα:

Ανακάλυψε το τελευταίο τεύχος του Δ.Υ.Ο.

Περισσότερα Άρθρα

kali ugeia sunentefksi
«Για καλή υγεία χρειάζεται μέτρο και κοινή λογική»
p kormas article
«Το τοπίο στην oρθοπαιδική αλλάζει συνεχώς»
klentzeris upogenitikotita
Πώς η πανδημία COVID19 προκάλεσε πτώση των γεννήσεων στην Ευρώπη και στην χώρα μας
antidoto pathitikotita
Η πανδημία απο την σκοπιά της ομάδας "Αντίδοτο στην Παθητικότητα"
main banner foitites
Ε.Φ.Φ.Ε: " Η πανδημία αποτέλεσε πρόκληση για εμάς "
kostas sirigos 1
Έχει σημασία να αποκτήσουμε παιδεία και κουλτούρα πρόληψης;
prwtovoulia newn
Πώς ο covid-19 άλλαξε την ζωή της νεολαίας
MINA GKAGKA COVER
ΜΙΝΑ ΓΚΑΓΚΑ «Είμαστε έτοιμοι για το δεύτερο κύμα»
stefanos kales
«Πιθανό να έχουμε εμβόλιο για τον COVID το φθινόπωρο ή τον χειμώνα»
mouzaka cover
Συνέντευξη της Λυδίας Μουζάκα στο περιοδικό Ciao