Hair plopping: αν δοκιμάσεις αυτό το απλό trick πολύ πιθανόν να διαπιστώσεις ότι έχεις σγουρά μαλλιά… τελικά!

Home ΟΜΟΡΦΙΑ Hair plopping: αν δοκιμάσεις αυτό το απλό trick πολύ πιθανόν να διαπιστώσεις ότι έχεις σγουρά μαλλιά… τελικά!
hair plopping

Είχαμε καιρό να ακούσουμε για κάποιον ολοκαίνουργιο όρο στην ομορφιά που να μην έχει να κάνει με το φαινόμενο του να βάζεις μάσκα και να βγάζεις σπυράκια (βλ. maskne) μέχρι που ήρθε το hair plopping στη ζωή μας ή, καλύτερα, μέχρι που οι Tik-Tokers (δεν έχω ιδέα πώς λέγονται) μας μύησαν σε μια… blast from the past τεχνική που οι κομμωτές γνωρίζουν πολύ καλά, όπως μου είπε ο Θοδωρής Οικονομάκης, ιδιοκτήτης των κομμωτηρίων Ikonomakis Hair, στον οποίο ανέτρεξα για να πάρω πληροφορίες για αυτό το θέμα.

Πρόκειται για ένα πολύ εύκολο trick που θα κάνει τα σγουρά μαλλιά πιο bouncy ή που θα σε κάνουν να ανακαλύψεις πως τελικά τα μαλλιά σου δεν είναι σπαστά, όπως μπορεί να νόμιζες μέχρι σήμερα, αλλά σγουρά. Πολύ σγουρά μάλιστα.

Tι είναι το hair plopping;

“Πρόκειται για μια τεχνική κατά την οποία δουλεύοντας διαφορετικά τα μαλλιά μας, αποφεύγοντας το ξηρό στέγνωμα, ενυδατώνοντας σωστά τα μαλλιά μας και όλα αυτά σε συνδυασμό με τη χρήση ενός βαμβακερού υφάσματος (μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα παλιό σου T-shirt) έχουν όσα αποτέλεσμα να μπορούμε να δώσουμε μια μεγαλύτερη ελαστικότητα στη μπούκλα”, μου λέει ο Θοδωρής Οικονομάκης και συνεχίζει: “Πολλές γυναίκες δεν γνωρίζουν ότι έχουν σγουρά μαλλιά γιατί επιλέγουν μονοκόμματα μήκη τα οποία δεν φιλάρουν. Οπότε, όσο νεύρο και αν έχει η μπούκλα, λόγω βάρους δεν μπορεί να αναδειχθεί. Ωστόσο, αυτή η τεχνική μπορεί να ανατρέψει το αποτέλεσμα και να δώσει στην μπούκλα το τέλειο… S!”.

Πώς γίνεται; 

Τα βήματα είναι πολύ απλά και πολύ συγκεκριμένα και αρκεί να δοκιμάσεις το hair plopping μια φορά για να εθιστείς… για πάντα! “Αρχικά λούζουμε τα μαλλιά με ένα σαμπουάν και ένα conditioner για σγουρά μαλλιά και αυτό γιατί τα συγκεκριμένα προϊόντα δεν χρησιμοποιούν τόσο έντονα στοιχεία με σιλικόνες με αποτέλεσμα να μην βαραίνουν την τρίχα. Από την άλλη ενισχύουν ουσιαστικά τον φλοιό της τρίχας κι έτσι, από το λούσιμο κιόλας, βάζουμε τις βάσεις για πιο bouncy αποτέλεσμα. Αφού λούσουμε τα μαλλιά, βάζουμε conditioner και με μια χτένα με αραιά δόντια τα χτενίζουμε από τη ρίζα μέχρι τις άκρες. Είναι πολύ σημαντικό να κάνουμε αυτή την διαδικασία στο μπάνιο και όσο τα σγουρά μαλλιά είναι βρεγμένα έτσι ώστε και να τα ξεμπερδέψουμε αλλά και να διατηρήσει η μπούκλα το σχήμα της αργότερα. Επόμενο βήμα είναι να βάλουμε μια κρέμα ενυδάτωσης για σγουρά μαλλιά ή ένα leave in conditioner αλλά όχι κάποιο έλαιο ή κάποιο προϊόν με σιλικόνη γιατί σε αυτή την περίπτωση η τρίχα θα βαρύνει και θα πέσει η μπούκλα. Αφού ταμπονάρουμε τα μαλλιά για να φύγει το 50-60% της υγρασίας περνάμε στο επόμενο βήμα που είναι το πιο σημαντικό!”. 

Προσοχή στο πώς θα τυλίξεις τα μαλλιά σου!

Η όλη λογική του hair plopping στηρίζεται στο να τυλίξεις τα μαλλιά σου σε μια λεπτή βαμβακερή πετσέτα ή ένα παλιό σου T-shirt και να τα αφήσεις να στεγνώσουν φυσικά. Όταν πια θα αφαιρέσεις, τα μαλλιά σου θα έχουν την τέλεια μπούκλα! Ωστόσο, το τύλιγμα στην πετσέτα απαιτεί πολύ συγκεκριμένη τεχνική: “Απλώνουμε μια λεπτή βαμβακερή πετσέτα ή το T-shirt μας σε μια επίπεδη επιφάνεια ή στο κρεβάτι, γυρίζουμε ανάποδα και πιέζουμε τα μαλλιά μας προς το βαμβακερό ύφασμα. Πρέπει να σκεφτούμε ότι επηρεάζονται από την βαρύτητα οπότε, από την στιγμή που θέλουμε να δώσουμε όγκο στη ρίζα μας, το κεφάλι μας θα πρέπει να είναι σκυμμένο κάτω πριν τυλίξουμε την πετσέτα για να μπορέσουμε να δώσουμε την κατεύθυνση στη ρίζα αφού τυλίξουμε την πετσέτα”, τονίζει ο hair expert, Θοδωρής Οικονομάκης ο οποίος μας δίνει μια ακόμη εναλλακτική: “Μπορούμε επίσης να κάνουμε δύο buns, αριστερά και δεξιά και να τυλίξουμε με πετσέτα. Όταν στεγνώσουν, βγάλουμε την πετσέτα και τα λύσουμε το αποτέλεσμα μπορεί να είναι μερικοί πολύ ωραίοι και πιο smooth κυματισμοί”¨.

Κι αν δεν έχω την υπομονή να αφήσω τα μαλλιά μου να στεγνώσουν φυσικά; 

Η λογική, όπως είπαμε, είναι να μείνεις με την πετσέτα ή το T-shirt και να αφήσεις τα μαλλιά σου να στεγνώσουν φυσικά. Τι σημαίνει αυτό σε χρόνο; Εξαρτάται από την πυκνότητα των μαλλιών, απαντά ο hair expert! “Αν έχουμε μεγάλη πυκνότητα, δηλαδή σε σχέση με τη φυσιολογική πυκνότητα και 150% πάνω, θα μπορούσε η διαδικασία να πάρει και 4-5 ώρες. Πολλές γυναίκες κοιμούνται με βρεγμένα μαλλιά και το πρωί τα μαλλιά τους δεν έχουν στεγνώσει. Μια γυναίκα με λεπτή τρίχα, από την άλλη, μπορεί να χρειαστεί μια ώρα. Αυτό που προτείνω για να εξοικονομήσουμε χρόνο είναι να στεγνώσουμε πάνω από το βαμβακερό ύφασμα αρκεί να έχουμε βάλει μεσαία θερμοκρασία, μεσαίο αέρα και φυσούνα για να υπάρχει ομοιόμορφη διάχυση έτσι ώστε να μην ξεραθούν τα μαλλιά και να μην πάει πολύ επιθετικά η θερμοκρασία πάνω στην τρίχα”, λέει ο ίδιος.

Προσοχή στα SLS!

Το μεγαλύτερο θέμα με τα σγουρά μαλλιά είναι ότι είναι αφυδατωμένα και ότι χρειάζονται βαθιά ενυδάτωση αλλιώς τίποτα δεν θα μπορεί να αποδώσει: “Πρέπει να γίνεται μια ενυδάτωση στα μαλλιά χωρίς προϊόντα που περιέχουν parabens και SLS έτσι ώστε τα μαλλιά να μπορούν να διατηρούν τα φυσικά λιπίδια που έχουν και να μην είναι πολύ σκληρά για τα μαλλιά. Εγώ δεν θα πρότεινα έλαια γιατί μπορεί να βαρύνουν τα μαλλιά και να πέσει η μπούκλα. Αντίθετα τα προϊόντα σε μορφή κρέμας έχουν πολύ μεγαλύτερη διεισδυτικότητα στην τρίχα, ειδικά όταν μιλάμε για μια τρίχα που έχει ανάγκη να ενυδατωθεί. Μια κρέμα για σγουρά μπορεί να αυξήσει το S που δημιουργεί μια μπούκλα. Τα SLS ξηραίνουν και αφυδατώνουν την τρίχα”, μου τονίζει ο Θοδωρής Οικονομάκης. Όμως, τι είναι τα SLS; “Θα μπορούσαμε να τα πούμε υπερκαθαρριστικά με την χρήση των οποίων χάνονται τα φυσικά λιπίδια της τρίχας και τότε η τρίχα μας μοιραία θα βγει πιο ξηρή και τα μαλλιά θα φριζάρουν. Το φριζάρισμα που βλέπουμε στα σγουρά μαλλιά σημαίνει ότι πρέπει να ενισχύσουμε με υγρασία. Βάζουμε, λοιπόν, leave in conditioner και κρέμες για σγουρά όπως είναι τα προϊόντα από την σειρά Fresh Curls της Redken ή το Moroccanoil Intense Cream Curl και να έχουμε πάντα στο μυαλό μας ότι τα σγουρά μαλλιά είναι μαλλιά που διψάνε και πως η μπούκλα δεν αγαπά την ξηρότητα! Η μπούκλα χρειάζεται ενυδάτωση!”.

Photo: Getty

Πηγή: www.tlife.gr