Η συνταγή της μακροζωίας: 3 λαχανικά και 2 φρούτα την ημέρα

Home ΔΙΑΤΡΟΦΗ Η συνταγή της μακροζωίας: 3 λαχανικά και 2 φρούτα την ημέρα
laxanika

Μια νέα έρευνα υποστηρίζει τη μακροχρόνια συμβουλή να τρώμε πέντε φρούτα και λαχανικά την ημέρα, σύμφωνα με το άρθρο της ιστοσελίδας Harvard Health Publishing.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε online την 1η Μαρτίου 2021 από το περιοδικό Circulation, συγκέντρωσε δεδομένα διατροφής και θνησιμότητας από περισσότερα από δύο εκατομμύρια άτομα, τα οποία παρακολουθήθηκαν έως και 30 χρόνια. Οι άνθρωποι που έτρωγαν δύο μερίδες φρούτων και τρεις μερίδες λαχανικών καθημερινά είχαν 12% χαμηλότερο κίνδυνο να πεθάνουν από καρδιαγγειακά νοσήματα σε σύγκριση με τους ανθρώπους που έτρωγαν μόνο δύο μερίδες φρούτων ή λαχανικών καθημερινά.

Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι καλές πηγές καλίου, η υψηλή πρόσληψη του οποίου συνδέεται με χαμηλότερη αρτηριακή πίεση. Περιέχουν επίσης φυτικές ίνες και ενώσεις που ονομάζονται πολυφαινόλες, οι οποίες μπορεί να αποθαρρύνουν την επικίνδυνη συσσώρευση πλάκας και θρόμβων στο αίμα. Αλλά τα αμυλούχα λαχανικά, όπως οι πατάτες, ο αρακάς και το καλαμπόκι, δεν προσέφεραν τα οφέλη της μακροζωίας- ούτε οι χυμοί φρούτων. Οι πιο υγιεινές επιλογές περιλαμβάνουν τα φυλλώδη χόρτα, τα καρότα, τα μούρα και τα εσπεριδοειδή.