Τι κάνουμε λάθος και το δέρμα μας «γυαλίζει»;

Home ΟΜΟΡΦΙΑ Τι κάνουμε λάθος και το δέρμα μας «γυαλίζει»;
proswpo

Ενώ το δέρμα σας μπορεί να είναι λιπαρό εξαιτίας των γενετικών παραγόντων , ο τρόπος ζωής σας μπορεί να έχει κάποιο λόγο στην εμφάνιση της επιδερμίδας σας. Μιλήσαμε με την  Dr. Harshna Bijlani, (επικεφαλής ιατρικής του The Ageless Clinic και ειδικό δερματολόγο). Αρχικά, μάθετε αν ο τύπος του δέρματός σας είναι πραγματικά λιπαρός. «Αν ξυπνήσετε το πρωί και αισθάνεστε ότι το δέρμα σας είναι κολλώδες και φραγμένο λόγω της ποσότητας λαδιού που παράγεται σε  μια νύχτα, σίγουρα έχετε λιπαρό δέρμα», εξηγεί η Dr. Bijlani. Προτείνει ένα απλό πείραμα που πρέπει να δοκιμάσετε στο σπίτι για να μάθετε τον τύπο του δέρματός σας και να ξεκαθαρίσετε τι τύπο έχετε «Πηγαίνετε στο κρεβάτι χωρίς να έχετε ανοίξει το κλιματιστικό. Όταν ξυπνάτε, παρατηρήστε το δέρμα σας στον καθρέφτη. Εάν φαίνεται λιπαρό (μπορείτε να καταλάβετε την λιπαρότητα ταμπονάροντας το με ένα χαρτί υγείας  το οποίο θα ‘’λαδωθεί’’ τότε έχετε λιπαρό δέρμα. Εάν μόνο συγκεκριμένα μέρη είναι λιπαρά (όπως η ζώνη Τ), τότε πιθανότατα έχετε συνδυασμένο δέρμα “, επιβεβαιώνει. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε τι θα μπορούσε να κάνει το δέρμα σας πιο λιπαρό από όσο θα έπρεπε, σύμφωνα με το άρθρο της ιστοσελίδας Vogue of India.

1.Χρησιμοποιείτε βαριά προϊόντα ομορφιάς

Το να βάφεστε συνέχεια ή η χρήση βαριών προϊόντων με βάση την κρέμα τείνουν να εμποδίζουν ‘’φρακάρουν’’ τους πόρους και να αυξάνουν την παραγωγή της λιπαρότητας. «Χρησιμοποιήστε ένα σαλικυλικό οξύ ή ένα καθαριστικό  προσώπου με βάση το βενζοϋλο υπεροξείδιο ή ένα γραφίτη με σαλικυλικό οξύ για να ελέγξετε την παραγωγή της λιπαρότητας στο δέρμα σας», συνιστά η Dr. Bijlani. «Εάν έχετε πολύ λιπαρό δέρμα με ανοιχτούς πόρους, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια κρέμα νύχτας που περιέχει αδαπαλένιο ή αζελαϊκό οξύ για να βοηθήσετε στην ελεγχόμενη παραγωγή λιπαρότητας.

2.Παραλείπετε την ενυδατική κρέμα

Ναι, ακόμη και αν έχετε λιπαρό ή συνδυασμένο δέρμα, η παράκαμψη της ενυδατικής κρέμας είναι σημαντική. Εάν έχετε λιπαρό δέρμα και ειδικά εάν χρησιμοποιείτε κάποιο προϊόν για  πλύσιμο προσώπου ή τόνερ που ελέγχει την λιπαρότητα, είναι σημαντικό να χρησιμοποιήσετε έναν ενυδατωτή. «Χρησιμοποιήστε μια ελαφριά ενυδατική κρέμα με βάση το νερό που λειτουργεί για το δέρμα σας για να αποτρέψετε την υπερβολική ξήρανση. Εάν το προϊόν για  πλύσιμο προσώπου ή το τόνερ στεγνώνει υπερβολικά το δέρμα σας, το δέρμα σας θα αντισταθμιστεί παράγοντας περισσότερη λιπαρότητα ως αντάλλαγμα. Ως εκ τούτου, βεβαιωθείτε ότι δεν αφαιρεί το δέρμα τα φυσικά του έλαια », λέει η Dr. Bijlani.

3.Πλένεται υπερβολικά το πρόσωπο σας

Με την ίδια λογική, είναι σημαντικό να μην υπερβείτε τον καθαρισμό. H Dr. Bijlani λέει, ‘’Πλύνετε το πρόσωπό σας όσο συχνά αισθάνεστε την ανάγκη και όταν αρχίσετε να το αισθάνεται λιπαρό. Πάντα, να θυμάστε να πλένετε το πρόσωπό σας αμέσως μετά την άσκηση. Αυτό όχι μόνο θα βοηθήσει στον έλεγχο της παραγωγής λιπαρότητας αλλά και θα μειώσει τις πιθανότητές να βγάλετε σπυράκια’’.

4.Αγχώνεστε υπερβολικά

Τα ανδρογόνα, που είναι οι ορμόνες που είναι υπεύθυνες για την παραγωγή λιπαρότητας , μπορούν να κυμαίνονται κατά την εφηβεία, την εγκυμοσύνη, την εμμηνόπαυση και εάν έχετε ανισορροπημένες ορμόνες όπως στην περίπτωση του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών. Το άγχος μπορεί να αυξήσει αυτά τα επίπεδα, και όταν συνδυαστεί με κορτιζόλη, μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολική παραγωγής σμήγματος. Το σύστημα έξαρσης ή κατάπτωσης λόγω άγχους, προκαλεί αύξηση της εφίδρωσης και η λειτουργία των τριχοειδών αγγείων καθώς η ροή του αίματος φεύγει από το δέρμα και πηγαίνει στα εσωτερικά όργανα και στον εγκέφαλο. Τελικά, αυτό οδηγεί το δέρμα στο να παράγει περισσότερο σμήγμα.

5.Δεν πίνετε αρκετό νερό

Όταν το σώμα δεν είναι αρκετά ενυδατωμένο, στέλνει σήματα στους αδένες για να προκαλέσει περισσότερη παραγωγή λιπαρότητας για να εξισορροπήσει την υγρασία. Οι αδένες που παράγουν λάδι προσπαθούν να λιπαίνουν το δέρμα και, ελλείψει των ενδείξεων, μπορεί να συμβάλει στην ισορροπία του λιπαρότερου δέρματος..