Τι να κάνω όταν θέλω «κάτι γλυκό» στην καραντίνα;

Home ΥΓΕΙΑ Τι να κάνω όταν θέλω «κάτι γλυκό» στην καραντίνα;
strawberrys

Τους τελευταίους μήνες ζούμε όλοι μια πραγματικά πρωτόγνωρη κατάσταση. Σε πολλές χώρες του κόσμου, οι κυβερνήσεις ζήτησαν από τον κόσμο να κλειστεί στο σπίτι για να μπορέσει να ελεγχθεί η πανδημία. Και μπορεί οι ειδικοί να αναφέρουν ότι ο εγκλεισμός είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να αρχίσουμε να τρώμε πιο υγιεινά, ωστόσο στους τέσσερις τοίχους του σπιτιού, οι περισσότεροι από εμάς νιώθουμε ολοένα πιο συχνά και πιο έντονα την επιθυμία για γλυκό και γενικά για κατανάλωση τροφών πλούσιων σε θερμίδες. Άλλωστε, κάθε κατάσταση που μας πιέζει ή μας περιορίζει μπορεί να οδηγήσει σε αυτό που λέμε “comfort food” ή “συναισθηματικό φαγητό”. Πώς μπορούμε λοιπόν να διαχειριστούμε την επιθυμία μας για κάτι γλυκό;

  • Αν λαχταράτε κάτι γλυκό, μπορείτε να δοκιμάσετε φρέσκα φρούτα, όπως μια φρουτοσαλάτα.
  • Τα αποξηραμένα φρούτα χωρίς πρόσθετη ζάχαρη είναι επίσης μια καλή επιλογή, αλλά προσέξτε την ποσότητα που θα καταναλώσετε.
  • Ένα επιδόρπιο με ολιγοθερμιδικές γλυκαντικές ύλες μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να διατηρήσετε σε χαμηλά επίπεδα τη συνολική πρόσληψη θερμίδων / ζάχαρης. Φτιάξτε σπιτικά γλυκά, αντικαθιστώντας τη ζάχαρη με ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά, όπως μους σοκολάτας, σορμπέ ή σπιτικό παγωτό γιαούρτι. Κάθε κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη που αντικαθιστάται από γλυκαντικά, μας γλιτώνει κατά περίπου 16-20 θερμίδες. Για ένα πιο απτό παράδειγμα, ένα ζελέ με ζάχαρη έχει 70 περισσότερες θερμίδες από το ίδιο γλυκό στο οποίο αντί για ζάχαρη έχει προστεθεί γλυκαντικό. Αντίστοιχα, μια μπάλα παγωτό βανίλια έχει περίπου 50 λιγότερες θερμίδες όταν περιέχει ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά, σε σύγκριση με τη φουλ σε ζάχαρη εκδοχή.

Επιμέλεια : Νεκταρία Καρακώστα, Δημοσιογράφος Υγείας