Ο COVID-19 “χτύπησε” και τον εμβολιασμό

Home ΥΓΕΙΑ Ο COVID-19 “χτύπησε” και τον εμβολιασμό
teddybear emvolio

H εβδομάδα που διανύουμε είναι η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα εμβολιασμού. Ο εμβολιασμός θεωρείται ως ένα από τα μεγαλύτερα success stories στην ιστορία της δημόσιας υγείας. Περισσότερες από 20 ασθένειες σήμερα μπορούν να προληφθούν μέσω του εμβολιασμού και το ίδιο ελπίζει σήμερα η ανθρωπότητα και για τον COVID-19.

Όπως τονίστηκε στη συνέντευξη τύπου του ΠΟΥ την περασμένη Δευτέρα, “κάθε χρόνο περισσότερα από 116.000.000 βρέφη εμβολιάζονται, ωστόσο υπάρχουν άλλα 13.000.000 μικρά παιδιά σε ολόκληρο τον κόσμο που παραλείπουν τον εμβολιασμό”.
Ωστόσο, οι ιθύνοντες του ΠΟΥ κρούουν καμπανάκι κινδύνου προειδοποιώντας ότι εξαιτίας του COVID-19 και του “παγώματος” του εμβολιασμού σε κάποιες χώρες, αλλά και εξαιτίας του φόβου των γονέων να προσέλθουν στα ιατρεία για τα αναγκαία εμβόλια, στις χώρες όπου τα εμβόλια γίνονται πλέον κανονικά, πολλά παιδιά δεν κάνουν τα αναγκαία εμβόλια.
“Aν ωστόσο η εμβολιαστική κάλυψη πέσει κάτω από ένα όριο”, οι ειδικοί προειδοποιούν “για εξάρσεις επικίνδυνων νοσημάτων, όπως η πολιομυελίτιδα και η ιλαρά, που θα θέσουν πολλές ευάλωτες ομάδες σε κίνδυνο.
Επιπλέον, το κλείσιμο των συνόρων έχει προκαλέσει ελλείψεις σε αναγκαία εμβόλια, σε τουλάχιστον 21 χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος. Τέλος, καμπάνιες υπέρ του εμβολιασμού κατά της πολιομυελίτιδας, της ιλαράς, της χολέρας, του HPV, του κίτρινου πυρετού και της μηνιγγίτιδας, αναβλήθηκαν, κάτι που αναμένεται να έχει κόστος σε ζωές παιδιών”.

Επιμέλεια : Νεκταρία Καρακώστα, Δημοσιογράφος Υγείας