Ακούω όλο και συχνότερα από ασθενείς στο ιατρείο, ότι έχουν μια «τρελή» ανάγκη να φάνε κάτι γλυκό μετά το γεύμα τους. Αυτό με έβαλε στην διαδικασία να αναζητήσω τους λόγους:
-
Το γεύμα είναι πολύ αλμυρό
Αν τρώτε κάτι με πολύ αλάτι είναι λογικό το σώμα σας μετά να προσπαθεί να διατηρήσει την ισορροπία του, ζητώντας κάτι γλυκό.
Πόσες φορές κάνουμε πράγματα κατά την διάρκεια της ημέρας, χωρίς να το επιθυμούμε αληθινά, απλά γιατί έτσι είναι η ρουτίνα μας ή υπάρχουν ερεθίσματα που μας παρακινούν.
-
Το γεύμα περιλαμβάνει πολλούς απλούς υδατάνθρακες
Λευκά μακαρόνια, ρύζι, τοστ με άσπρο ψωμί κ.α. Όλα αυτά αυξάνουν κατακόρυφα το σάκχαρο του αίματος. Εκείνη την στιγμή μπορεί να νιώθετε ωραία γιατί αυξάνονται τα επίπεδα του σακχάρου και ηρεμείτε. Αυτή είναι όμως στιγμιαία αντίδραση του οργανισμού. Παράλληλα η ινσουλίνη μειώνει ξανά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, με αποτέλεσμα να αναζητάτε κάτι γλυκό. Αντικαταστήστε τους απλούς υδατάνθρακες με σύνθετους, όπως ψωμί ολικής άλεσης, καστανό ρύζι και ζυμαρικά ολικής. Θα σας βοηθήσει όχι μόνο να μην αναζητήσετε κάποιο γλυκό γεύμα μετά, αλλά να νιώθετε χορτάτοι για περισσότερη ώρα.
-
Τρώτε γρήγορα και δεν μασάτε καλά το φαγητό σας
Το Α και το Ω για την καλή πέψη, είναι η καλή μάσηση της τροφής. Έρευνες λένε, ότι κάθε μπουκιά πρέπει να την μασάμε τουλάχιστον 20 φορές. Επίσης ο εγκέφαλος για να αντιληφθεί το αίσθημα του κορεσμού, χρειάζεται τουλάχιστον 20 λεπτά. Οι περισσότεροι, δυστυχώς, με τους φρενήρεις ρυθμούς στους οποίους ζουν, «τρώνε στο πόδι», δε μασάνε καλά την τροφή τους και πολύ απλά την καταπίνουν. Αυτή η ασυνείδητη διαδικασία, φυσικά δεν οδηγεί σε κορεσμό αλλά αντίθετα είναι στρεσσογόνος και στο τέλος ζητούν γλυκό.
-
Αφυδάτωση
Δεν πίνετε αρκετό νερό, με αποτέλεσμα μη καλή πέψη, έλλειψη κορεσμού, μη επαρκή ενυδάτωση που μεταφράζεται επίσης σε υπογλυκαιμία. Απαραίτητα ημερήσια πρόσληψη νερού 8-10 ποτήρια. Αν δεν έχετε προβλήματα γαστρεντερικού όπως γαστροοϊσοφαγική παλινδρόμηση, δεν έχετε κανένα πρόβλημα να πίνετε νερό πριν και κατά την διάρκεια του γεύματος.
-
Απλή συνήθεια
Πόσες φορές κάνουμε πράγματα κατά την διάρκεια της ημέρας, χωρίς να το επιθυμούμε αληθινά, απλά γιατί έτσι είναι η ρουτίνα μας ή υπάρχουν ερεθίσματα που μας παρακινούν. Π.χ: Κάθε μέρα το απόγευμα πίνετε καφέ και τον συνοδεύετε με γλυκό. Ακόμη και αν μια μέρα δεν το επιθυμείτε αληθινά, περνώντας έξω από ένα καλό καφέ, μόνο με την μυρωδιά, θα μπείτε να πάρετε έναν καφέ και φυσικά γλυκό. Για να ξεπεραστεί μια συνήθεια θα πρέπει να την συνειδητοποιήσετε, να την αποδεχθείτε και φυσικά να θέλετε να την αλλάξετε. Επίσης βασικό είναι να καταλάβετε τι νιώθετε πριν το κάνετε, τι σας ωθεί σε αυτό (π.χ λύπη, θυμός ή καυγάς) και επίσης τι νιώθετε μετά (π.χ ανακούφιση, ηρεμία, ενοχές..) Πολλούς τους βοηθά να διατηρούν ένα ημερολόγιο, στο οποίο σημειώνουν πότε έγινε, τι μεσολάβησε πριν και φυσικά τα συναισθήματα τους. Χρειάζεται όμως επιμονή και όχι αυτομαστίγωμα.
Μαρία Ψωμά , M.D., Ph.D., DU, ιατρός-βιοπαθόλογος.