Πώς η γενετική εξέταση μπορεί να κάνει τη θεραπεία του καρκίνου πιο αποτελεσματική;

Home ΥΓΕΙΑ Πώς η γενετική εξέταση μπορεί να κάνει τη θεραπεία του καρκίνου πιο αποτελεσματική;
dna elikas

Είναι δυνατόν μια θεραπεία να  σκοτώνει τον όγκο μια για πάντα και να το κάνει με έναν τρόπο με λιγότερες παρενέργειες;

Τα φάρμακα για τη θεραπεία του καρκίνου συνήθως επικεντρώνονται στη θέση του όγκου στο σώμα σας. «Βομβαρδίζουν» τον καρκίνο μαζί με τα υγιή κύτταρα γύρω του, σύμφωνα με το άρθρο της ιστοσελίδας Cleveland Clinic.  Τι γίνεται όμως εάν οι γιατροί μπορούν να προσαρμόσουν τη θεραπεία του καρκίνου μόνο για εσάς, με βάση τα ειδικά χαρακτηριστικά του όγκου σας;

Αυτή η μέρα είναι πιο κοντά από ό, τι νομίζετε.

Η γονιδιωματική του καρκίνου (η μελέτη της γενετικής ενός όγκου) είναι ένα ενεργό πεδίο έρευνας που στοχεύει στη βελτίωση του τρόπου με τον οποίο οι γιατροί θα αντιμετωπίζουν τους καρκίνους στο μέλλον.

Με μια ειδικά σχεδιασμένη θεραπεία, τα φάρμακα μπορούν να στοχεύουν καλύτερα τα καρκινικά κύτταρα χωρίς να βλάπτουν τα υγιή, λέει η ογκολόγος Pauline Funchain, MD. Και αυτό σημαίνει ταχύτερα αποτελέσματα και λιγότερο επιβλαβείς παρενέργειες.

Ποια φάρμακα είναι διαθέσιμα για τη θεραπεία γενετικών μεταλλάξεων σε όγκους;

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων στην Αμερική ενέκρινε περισσότερα από 50 φάρμακα που στοχεύουν γενετικές αλλαγές. Και οι ερευνητές εργάζονται σε εκατοντάδες ακόμη, σύμφωνα με το Αμερικανικό Εθνικό Ίδρυμα για την Έρευνα για τον Καρκίνο .

Έχουμε πάρει εξαιρετικά αποτελέσματα από αυτά τα φάρμακα και υπάρχουν άνθρωποι που ζουν σήμερα που δεν θα ήταν στη ζωή χωρίς αυτά, λέει η Δρ Funchain. Μερικοί ασθενείς χρησιμοποιούν τα φάρμακα για πέντε χρόνια, αλλά οι χρήσεις για αυτά τα φάρμακα συνεχίζουν να επεκτείνονται.

Σε ένα παράδειγμα, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων στην Αμερική ενέκρινε προηγουμένως το pembrolizumab (Keytruda) για ασθενείς με μελάνωμα, καρκίνο στον πνεύμονα και άλλους όγκους. Στη συνέχεια, η εταιρεία ενέκρινε αργότερα την Keytruda για τη θεραπεία ασθενών με οποιοδήποτε μεταστατικό συμπαγή όγκο που έχει συγκεκριμένα μοριακά χαρακτηριστικά.

Φάρμακα όπως το pembrolizumab συνεργάζονται με το ανοσοποιητικό σας σύστημα για την επίθεση καρκινικών κυττάρων. Οι γιατροί συνήθιζαν να επιλέγουν φάρμακα για τον καρκίνο με βάση κυρίως το πόσο καλά δούλεψαν για μια ομάδα ασθενών. Αλλά τώρα μπορούν να χρησιμοποιήσουν ένα φάρμακο όπως το pembrolizumab επειδή ταιριάζει με τη γενετική σύνθεση των καρκινικών κυττάρων τους.

Ποιοι τύποι καρκίνων υποβάλλονται σε γενετικούς ελέγχους;

Ο έλεγχος για γενετικές μεταλλάξεις είναι ρουτίνα για ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα, του παχέος εντέρου και μελάνωμα, λέει η Δρ Funchain. Καθώς ανακαλύπτονται περισσότερα φάρμακα, άλλοι καρκίνοι εξετάζονται επίσης για γενετικές εξετάσεις ρουτίνας. Η Δρ Funchain αναμένει ότι η εξέταση θα γίνει ρουτίνα για όλους τους καρκίνους τα επόμενα 10 χρόνια.

Για παράδειγμα, μια μετάλλαξη που βρέθηκε σε ορισμένους καρκίνους του πνεύμονα (κυρίως σε μη καπνιστές) ανταποκρίνεται συχνά ευνοϊκά στη στοματική φαρμακευτική αγωγή που εγκρίθηκε από το Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων στην Αμερική το 2004. Έκτοτε, αρκετά νέα φάρμακα έχουν εγκριθεί για πιο πρόσφατα ανακαλυφθείσες μεταλλάξεις, πιο πρόσφατα το 2020

«Το χάπι είναι φανταστικό», λέει. Οι ασθενείς δεν χάνουν όλα τα μαλλιά τους.

Οι γιατροί προτείνουν επίσης γενετική εξέταση για ορισμένους ασθενείς με όγκους μαστού και ωοθηκών. Για παράδειγμα, περίπου το 25% των καρκίνων του μαστού είναι θετικό για τη μετάλλαξη HER2. Αρκετά νέα φάρμακα είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά στη θεραπεία αυτού του ταχέως αναπτυσσόμενου όγκου, λέει η Δρ Funchain.

Η πρόγνωση για θετικούς με HER2 ασθενείς έχει βελτιωθεί θεαματικά από τότε που οι γιατροί άρχισαν να συνταγογραφούν αυτά τα φάρμακα, λέει. Τώρα τα φάρμακα HER2 χρησιμοποιούνται για περισσότερους όγκους εκτός από τον καρκίνο του μαστού.

Σε ένα άλλο παράδειγμα, οι γιατροί χρησιμοποιούσαν τη θεραπεία της χρόνιας μυελοειδούς λευχαιμίας (CML) με μεταμόσχευση μυελού των οστών και χημειοθεραπεία ή ακτινοβολία. Τώρα πολλοί ασθενείς με CML μπορούν να πάρουν ένα χάπι που στοχεύει θανατηφόρα τα καρκινικά κύτταρα και αφήνει ανέπαφα τα υγιή κύτταρα.

Η Δρ Funchain λέει ότι οι τεχνικοί μπορούν συχνά να χρησιμοποιούν υλικό από την αρχική βιοψία για γενετικούς ελέγχους, αρκεί να υπάρχει αρκετός ιστός. Τα αποτελέσματα των δοκιμών βοηθούν επίσης τους γιατρούς να προβλέψουν ποιος είναι πιο πιθανό να ανταποκριθεί καλά σε ορισμένα φάρμακα.

Από πού προέρχονται τα «κακά» γονίδια;

Ο καρκίνος είναι τόσο μια τυχαία όσο και μια «κακή τύχη». Εάν καπνίζετε ή δεν προστατεύετε τον εαυτό σας από τις βλαβερές ακτίνες του ήλιου, αυξάνετε τις πιθανότητές σας για «κακή τύχη».

Το σώμα σας δημιουργεί συνεχώς νέα κύτταρα – υγιή και αυτά με «τυπογραφικά λάθη» ή ελαττώματα, λέει. Ορισμένα τυπογραφικά λάθη είναι ακίνδυνα και μπορεί να αλλάξουν το χρώμα των μαλλιών σας, για παράδειγμα. Άλλοι, λόγω της σοβαρότητάς τους και της θέσης τους, μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο.

Το «Άγιο Δισκοπότηρο» της θεραπείας του καρκίνου είναι να σκοτώνει τον όγκο μια για πάντα και να το κάνει με έναν τρόπο με λιγότερες παρενέργειες λέει η Δρ. Funchain

Οι γενετικοί έλεγχοι ανοίγουν την πόρτα για να συμβεί αυτό.

Photo: Freepik.com