Γαστρίτιδα

Home ΥΓΕΙΑ Γαστρίτιδα
stomach ache 1

Πηγή : Harvard Health Publishing

Η γαστρίτιδα είναι μια φλεγμονή του στομαχούπου προκαλείται από το κάπνισμα,την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ,την χρόνια αγωγή φαρμάκων όπως ασπιρίνη,μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα όπως ibuprofen ή naproxen,λοίμωξη από το ελικοβακτήριο του πυλωρού (Helicobacter pylori) και κάποιος σοβαρός τραυματισμός ή σοκ. Σε μερικές περιπτώσεις,η γαστρίτιδα βρίσκεται σε μια αυτοάνοση κατάσταση όπου ανοσοποιητικό μας σύστημα επιτίθεται΄΄κατά λάθος΄΄ στα κύτταρα του ίδιου του στομάχου.

Συμπτώματα της γαστρίτιδα :

  • Κοιλιακό άλγος ή δυσφορία

  • Συνεχής πόνος ανάμεσα στον ομφαλό και τα κάτω πλευρά

  • Ναυτία,μερικές φορές και έμετος

  • Απώλεια όρεξης

  • Ρέψιμο,φούσκωμα ή το αίσθημα της πληρότητας που χειροτερεύει με την κατανάλωση του φαγητού

Η σοβαρή γαστρίτιδα μπορεί να οδηγήσει στην διάβρωση της στομαχικής επένδυσης,που μπορεί να προκαλέσει έλκος και μαύρα κόπρανα. Επίσης δημιουργεί αναιμία ή μικρή κυκλοφορία των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Με αποτέλεσμα να μας οδηγήσει σε εξάντληση και δύσπνοια κατά την διάρκεια της σωματικής άσκησης.

Θεραπεία της γαστρίτιδας :

Η θεραπεία της γαστρίτιδας θα ξεκινήσει όταν σταματήσουμε να καταναλώνουμε υπερβολικό αλκοόλ και κόψουμε το κάπνισμα.

  • Αλλάξτε την διατροφή σας : Αν πιστεύετε ότι συγκεκριμένα τρόφιμα επιδεινώνουν την κατάσταση της υγείας σας τότε καλύτερα να μην καταναλώνετε από αυτά για ένα περιορισμένο χρονικό διάστημα . Μερικά τρόφιμα που μπορεί να χειροτερέψουν τα συμπτώματα της γαστρίτιδας είναι τα λιπαρά και τα καυτερά φαγητά,τα όξινα όπως καφές,χυμός πορτοκαλιού,χυμός ντομάτας και αναψυκτικά .

  • Φαρμακευτική αγωγή : Η πιο κοινή θεραπεία για την γαστρίτιδα είναι η αγωγή φαρμάκων για μειωθούν τα οξέα του στομάχου .