Τι προκαλεί την γαστρεντερίτιδα;

Home ΥΓΕΙΑ Τι προκαλεί την γαστρεντερίτιδα;
gastrenteritida

Όταν έχετε διάρροια και έμετο, μπορεί να πείτε ότι έχετε τη «γρίπη του στομάχου». Αυτά τα συμπτώματα οφείλονται συχνά σε μια κατάσταση που ονομάζεται γαστρεντερίτιδα, σύμφωνα με το άρθρο της ιστοσελίδας WebMd.

Με τη γαστρεντερίτιδα, το στομάχι και τα έντερα ερεθίζονται και φλεγμένουν. Η αιτία είναι συνήθως μια ιογενής ή βακτηριακή λοίμωξη.

Συμπτώματα γαστρεντερίτιδας:

Τα κύρια συμπτώματα που πιθανώς έχετε είναι διάρροια και έμετος. Μπορεί επίσης να έχετε πόνο στο στομάχι, κράμπες, πυρετό, ναυτία και πονοκέφαλο.

Λόγω της διάρροιας και του εμέτου, μπορείτε επίσης να αφυδατωθείτε. Προσέξτε για σημάδια αφυδάτωσης, όπως ξηρό δέρμα, ξηροστομία, αίσθημα ζάλης και δίψα. Καλέστε το γιατρό σας εάν έχετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα.

Τι προκαλεί την  γαστρεντερίτιδα;

Υπάρχουν πολλοί τρόποι εξάπλωσης της γαστρεντερίτιδας:

  • Ήρθατε σε επαφή με κάποιον που έχει τον ιό
  • Μολυσμένο νερό ή τρόφιμα
  • Δεν πλένετε τα χέρια σας αφού χρησιμοποιήσετε την τουαλέτα ή αλλάξετε πάνα

Η πιο κοινή αιτία της γαστρεντερίτιδας είναι ένας ιός. Οι κύριοι τύποι είναι ο ροταϊός και ο νοροϊός.

Ο ροταϊός είναι η πιο κοινή αιτία διάρροιας στον κόσμο σε βρέφη και μικρά παιδιά. Ο νοροϊός είναι η πιο συνηθισμένη αιτία σοβαρής γαστρεντερίτιδας και επίσης εστιών τροφικής νόσου.

Αν και δεν είναι τόσο κοινά, βακτήρια όπως το E. coli και η σαλμονέλα μπορούν επίσης να προκαλέσουν γαστρεντερίτιδα. Τα βακτήρια Salmonella και campylobacter είναι οι πιο συχνές βακτηριακές αιτίες γαστρεντερίτιδας στις ΗΠΑ και συνήθως εξαπλώνονται από μαγειρεμένα πουλερικά, αυγά ή χυμούς πουλερικών. Η σαλμονέλα μπορεί επίσης να εξαπλωθεί μέσω ερπετών κατοικίδιων ζώων ή ζωντανών πουλερικών.

Ένα άλλο βακτήριο, το shigella, μεταδίδεται συχνά σε κέντρα ημερήσιας φροντίδας. Συνήθως εξαπλώνεται από άτομο σε άτομο και κοινές πηγές μόλυνσης είναι μολυσμένα τρόφιμα και πόσιμο νερό.

Τα παράσιτα μπορούν επίσης να προκαλέσουν γαστρεντερίτιδα, αλλά δεν είναι συνηθισμένο. Μπορείτε να παραλάβετε οργανισμούς όπως η giardia και το cryptosporidium σε μολυσμένες πισίνες ή πίνοντας μολυσμένο νερό.