Τα φαρμακευτικά φυτά χρησιμοποιήθηκαν αυτούσια από την εποχή του Ιπποκράτη και του Διοσκουρίδη σαν φάρμακα για τη θεραπεία ασθενειών.Στη διάρκεια των αιώνων η χρήση τους υποβαθμίστηκε και αντικαταστάθηκε εν πολλοίς από φάρμακα χημικής σύνθεσης. Την τελευταία 50ετία όμως, έχει δημιουργηθεί μία έντονη στροφή της επιστήμης του φάρμακου στη χρήση των δρογών (φαρμακευτικών φυτών).
Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.) το 70% των γιατρών στη Γερμανία συνταγογραφούν φυτικά φαρμακευτικά προϊόντα!
Η επιστήµη έχει συγκεράσει τη σοφία του Ιπποκράτη, την παράδοση, τις συνταγές που πέρασαν από γενιά σε γενιά, µε τα σύγχρονα επιστηµονικά δεδοµένα, αποτέλεσµα ενδελεχούς έρευνας. Έχει δηµιουργήσει φυτικά φάρμακα και υπερτροφές συµπληρώµατα διατροφής, απαλλαγµένα από προσµίξεις, µε ελεγµένες βιολογικές καλλιέργειες παραγόµενα σε πιστοποιηµένα εργαστήρια µε αυστηρές προδιαγραφές. Συνθέσεις πολλών βοτάνων µε συνέργεια και το µέγιστο δυνατό αποτέλεσµα.
Παραδείγματα αποτελούν:
1. Η χρήση του κισσού, γνωστού για την έντονη αντισπασμωδική δράση στις αναπνευστικές οδούς με βλεννορυθμιστικές ιδιότητες, σε σιρόπια για τον παραγωγικό βήχα με θεαματικά αποτελέσματα, «εργαλείο» σε χέρια γιατρών και φαρμακοποιών.
2. Η χρήση της πικραλίδας
(Taraxacum ή αγριοράδικο) με έντονη αντιοξειδωτική και τονωτική δράση έχει χρησιμοποιηθεί σαν ορεκτικό, αντιοξειδωτικό, ενισχυτικό της τόνωσης της κυκλοφορίας του αίματος, για την ενίσχυση του ήπατος.
3. Το γαϊδουράγκαθο (Milk Thistle), γνωστό ως αντιοξειδωτικό, αποτοξινωτικό, με ιδιαίτερη χρήση σε περιπτώσεις ηπατικών βλαβών ή επιβάρυνση του ήπατος από τοξίνες και φάρμακα ακόμα και για περιπτώσεις κίρρωσης. Με δεδομένη την αποτοξινωτική του δράση και τη δυνατότητα αναγέννησης των ηπατικών κυττάρων χρησιμοποιείται ευρέως.
4. Η βαλεριάνα φυτό ηρεμιστικό, αγχολυτικό, αντισπασμωδικό, μυοχαλαρωτικό.
5. Η πασιφλόρα, η οποία ελαττώνει το άγχος, έχει ηρεμιστική δράση, βελτιώνει τη λειτουργία του αναπνευστικού συστήματος σε περιπτώσεις άσθματος ή βρογχίτιδας συμπληρωματικά με τη στοχευμένη θεραπεία.
Τόσο η βαλεριάνα όσο και η πασιφλόρα λειτουργούν σε περίπτωση που επιδιώκουμε ήρεμο ύπνο χωρίς πρόκληση εθισμού.
Τα πιο πάνω αναφερόμενα φαρμακευτικά φυτά είναι ελάχιστα παραδείγματα μέσα από τον τεράστιο βοτανικό κήπο της πλούσιας φύσης μας και μας εξασφαλίζουν θεραπεία ή προφύλαξη από ασθένειες. Μία ολόκληρη νέα, αλλά ουσιαστικά τόσο παλιά όσο ο άνθρωπος επιστήµη, η οποία σε µεγάλο βαθµό όλο και περισσότερο υιοθετείται από τους γιατρούς, τους φαρµακοποιούς, τους διαιτολόγους – διατροφολόγους και εν γένει από τους επιστήµονες υγείας και τίθεται στην υπηρεσία του υγιούς ανθρώπου, για να παραµένει υγιής και του ασθενούς για να βοηθήσει την ταχύτερη και αποτελεσµατικότερη ίασή του.
Μην ξεχνάμε όμως ότι τα φαρμακευτικά φυτά, δρώντας σαν φάρμακα, έχουν ενέργεια αλλά και παρενέργειες!
Οι λύσεις στις οποίες θα καταφύγουμε πρέπει να είναι αξιόπιστες και επιστημονικά ελεγμένες.
H Health Editor Προτείνει: