O Νικόλαος Σπουρλής, MD, Γαστρεντερολόγος Ιατρικού Αθηνών, μας παρουσίασε μια μελέτη από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, που δημοσιεύθηκε στο International Journal of Epidemiology, η οποία επιβεβαιώνει τον συσχετισμό του  κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου και κατανάλωσης κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος. Πρόκειται για μια ανάλυση στοιχείων περίπου 500.000 ανθρώπων, εκ των οποίων οι 2.609 εκδήλωσαν καρκίνο στο παχύ έντερο κατά τη διάρκεια των έξι ετών της μελέτης. Παρατήρησαν ότι αν κάποιος τρώει τρεις φέτες μπέικον την ημέρα, αντί μιας, τότε ο κίνδυνος καρκίνου του παχέος εντέρου αυξάνεται κατά 20%. Επίσης για κάθε 10.000 άτομα που συμπεριλήφθηκαν στη μελέτη και έτρωγαν 21 γραμμάρια την ημέρα κόκκινου και κατεργασμένου κρέατος, οι 40 διαγνώστηκαν με καρκίνο του παχέος εντέρου. Για όσους έτρωγαν 76 γραμμάρια η αναλογία των κρουσμάτων ήταν 48. Τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν ότι το κόκκινο και κατεργασμένο κρέας αυξάνει τον κίνδυνο ορθοκολικού καρκίνου.

Γράφει η : Νεκταρία Καρακώστα, Δημοσιογράφος Υγείας