Εξύπνα ρολόγια: Αποκαλύπτουν μυστικά

Home ΥΓΕΙΑ Εξύπνα ρολόγια: Αποκαλύπτουν μυστικά
smart watches

To ανθρώπινο σώμα δέχεται καθημερινά την επίθεση παθογόνων μικροοργανισμών, τοξινών, καρκινογόνων, στρεσογόνων ερεθισμάτων που κινητοποιούν πολλαπλές βιοχημικές και νευροφυτικές αντιδράσεις. Έτσι, για παράδειγμα, οι σωματικές προσαρμογές στο αυξημένο stress περιλαμβάνουν την  αυξημένη έκκριση ορμονών του stress (π.χ. γλυκοκορτικοειδή, κατεχολαμίνες), την αύξηση της αρτηριακής πίεσης, την αύξηση της καρδιακής παροχής και την έκλυση ταχυκαρδίας, σωματικές προσαρμογές που μας έχουν κληροδοτηθεί από το παρελθόν και αναπτύχθηκαν για να βοηθήσουν το σώμα ώστε να επιβιώσει αποτελεσματικά σε αρχέγονες αντιξοότητες (π.χ. εμφάνιση άγριου ζώου, αντιμετώπιση παγετού κ.λπ.).

Στην περίπτωση αρχόμενων φλεγμονών, όπως για παράδειγμα ο κορονοϊός, κινητοποιούνται φλεγμονώδεις αντιδράσεις που προκαλούν αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος και ταχυκαρδία.

Αλλά και στην περίπτωση χρόνιων νοσημάτων, τα οποία σε αρχικά στάδια είναι χωρίς συμπτώματα, όπως η υπέρταση, μπορούν να εντοπιστούν νευροφυτικά αντανακλαστικά: Οι συχνές απρόσφορες αυξήσεις της αρτηριακής πίεσης αποτελούν σημεία προ-υπέρτασης.

Ο εντοπισμός των σιωπηλών νευροφυτικών αντιδράσεων του σώματος και των εσωτερικών λειτουργιών του οργανισμού έχει χρησιμοποιηθεί από αστυνομικές αρχές και μυστικές υπηρεσίες με τη χρήση συσκευών ανίχνευσης ψεύδους αλλά και από την Ιατρική με τη χρήση συσκευών 24ωρων
καταγραφών ύπνου, αρτηριακού ρυθμού και πίεσης, οι οποίες τοποθετούνται στον εξεταζόμενο επί κάποιες ώρες ή ολίγες ημέρες.

Μια χρήσιμη μόδα

Τα smartwatches έχουν ως στόχο να αποκαλύψουν υποσυνείδητα μυστικά του σώματος στον εξεταζόμενο και να τον βοηθήσουν να εντοπίσει πρώιμα μία παθολογική κατάσταση που τον απειλεί και έχουν γίνει μόδα στη νεολαία.

Η χρήση τους αυξάνεται συνεχώς, όσο τελειοποιούνται τα τεχνολογικά εργαλεία. Με την ενσωμάτωση εφαρμογών μέτρησης θερμοκρασίας, καρδιακού ρυθμού, αρτηριακής πίεσης και άλλων σε 24ωρη βάση παρέχουν πολλαπλή πληροφόρηση μιας  ευρείας γκάμας παραμέτρων.

Υπάρχουν προβλέψεις ότι στο μέλλον θα τελειοποιηθούν, θα συνδεθούν με το διαδίκτυο υψηλής ταχύτητας και θα περιλάβουν ακόμη και τεχνολογίες απινίδωσης, ώστε να αντιμετωπίζονται άμεσα ορισμένα αιφνίδια θανατηφόρα καρδιακά επεισόδια σε άτυχους ασθενείς.

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΙΑΤΡΟΥ

Ωστόσο, η χρήση των συσκευών αυτών για ιατρική χρήση πρέπει να γίνεται με προσοχή και πάντα σε συνεννόηση με τον θεράποντα ιατρό, διότι λόγω της αλληλεπίδρασης των  εσωτερικών λειτουργιών του σώματός τους με ψυχολογικές παραμέτρους, συμπαρομαρτούντα νοσήματα και άλλες παραμέ-
τρους της καθημερινότητας υπάρχει υψηλή πιθανότητα για ιατρικά false alarms.

Έτσι, για παράδειγμα, η αυξημένη αρτηριακή πίεση και ταχυκαρδία που καταγράφονται σε ένα νέο έφηβο μπορεί να είναι  αποτέλεσμα ερωτικού ενθουσιασμού και όχι ιατρικού νοσήματος. Από την άλλη πλευρά,  η καταγραφή αρρυθμιών σε ένα εβδομηντάρη μπορεί να είναι αποτέλεσμα της νόσου Parkinson από την οποία πάσχει και όχι  αποτέλεσμα αληθούς καρδιολογικής νόσου.

ΕΡΜΗΝΕΙΑ

Έτσι, η ερμηνεία των αποτελεσμάτων πρέπει να γίνεται εξατομικευμένα και με προσοχή, ώστε να αποφεύγονται οι αυτοδιαγνώσεις  και η τυποποιημένη γενίκευση που μπορεί να προκαλέσει πανικό. Ο πανικός με τη  σειρά του κινδυνεύει να οδηγήσει σε επιδείνωση των νευροφυτικών αντιδράσεων του
σώματος που καταγράφονται και να οδηγήσει σε έναν φαύλο κύκλο!

Οι τεχνολογίες καταγραφής των εσω-τερικών αντιδράσεων του σώματος για να συντελέσουν στη συντήρηση και προαγωγή της υγείας πρέπει να χρησιμοποιούνται σωστά και να αποφεύγονται οι πρόχειρες εκτιμήσεις.