Ευαισθησία στην αντιγήρανση

Home ΟΜΟΡΦΙΑ Ευαισθησία στην αντιγήρανση
woman looking in the mirror

Στη μάχη με τις ρυτίδες, οι ευαίσθητες επιδερμίδες δείχνουν, καταρχάς, ότι «μειονεκτούν». Τα πολύ δραστικά, αλλά και πολλά στον αριθμό συστατικά που περιέχονται συνήθως στις ενισχυμένες αντιγηραντικές φόρμουλες,δημιουργούν το ιδανικό περιβάλλον για ανεπιθύμητους ερεθισμούς. Μόνον όταν επιλέγουμε minimal καλλυντικές φόρμουλες που καλύπτουν… πάγιες και διαρκείς ανάγκες της επιδερμίδας -απολέπιση, ενυδάτωση, αντιοξειδωτική και αντηλιακή προστασία- μπορούμε άφοβα να αντιμετωπίσουμε το χρόνο που περνά.

Η γήρανση της επιδερμίδας και πως θα την καθυστερήσουμε είναι ένα θέμα που μας απασχολεί όλες. Ταυτόχρονα, τα επιτεύγματα της σύγχρονης βιομηχανίας της ομορφιάς στη μάχη με τις ρυτίδες είναι πολλά και άκρως δελεαστικά. Το ερώτημα όμως που προκύπτει είναι κατά πόσο οι δραστικοί παράγοντες που συχνά περιλαμβάνονται στις φόρμουλες μπορούν να είναι ανεκτοί από όλους τους τύπους επιδερμίδας. Γιατί δεν είναι μόνο οι ευαίσθητες από τη φύση τους, αλλά και όσες κανονικές επιδερμίδες, λόγω ενδογενών και εξωγενών παραγόντων, παρουσιάζουν περιστασιακή ευαισθητοποίηση.

Τι συμβαίνει στην επιδερμίδα. Τα συμπτώματα που αναδεικνύουν την ενόχληση της επιδερμίδας τόσο στις εκ φύσεως ευαίσθητες όσο και στις παροδικά ευαισθητοποιημένες επιδερμίδες, μοιάζουν. Η ειδοποιός διαφορά είναι ότι με την εξειδικευμένη περιποίηση, οι μεν ευαισθητοποιημένες επανέρχονται στην κανονική τους κατάσταση ενώ στις ευαίσθητες η δυσφορία τίθεται απλώς υπό έλεγχο. Και στις δύο όμως περιπτώσεις όλα ξεκινούν με έντονη φαγούρα και ενοχλητικό τράβηγμα – ένδειξη ότι η επιδερμίδα έχει αφυδατωθεί- στη διάρκεια της μέρας. Σταδιακά και όσο η επαφή με τους ερεθιστικούς παράγοντες συνεχίζεται, η επιδερμίδα κοκκινίζει , υπάρχει έντονη αίσθηση καύσου, φαγούρας, ξεφλουδίζει ή εμφανίζονται κόκκινα εξανθήματα (σπυράκια). Όλα αυτά δείχνουν πόσο πολύ έχει αποδυναμωθεί ο προστατευτικός φραγμός της επιδερμίδας.

Οι συνήθεις ύποπτοι.

 • Γλυκολικό οξύ. Το πιο γνωστό και αποτελεσματικό από τα άλφα-υδροξυοξέα έχει ισχυρή αντιγηραντική δράση χάρη στις ενισχυμένες απολεπιστικές του ιδιότητες. Ταυτόχρονα, λόγω του μικρού του μοριακού βάρους , καταφέρνει να διαπερνά τα κυτταρικά τοιχώματα ενεργοποιώντας έτσι την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης. Όταν όμως περιέχεται σε υψηλές συγκεντρώσεις, κάνει την επιδερμίδα ευαίσθητη στον ήλιο. Η συνέχεια είναι γνωστή…
 • Σαλικυλικό οξύ. Εξαιρετικός κερατολυτικός και φαγεσωρολυτικός παράγοντας από την ομάδα των β-υδροξυοξέων που, παράλληλα, τονώνει την παραγωγή κολλαγόνου αλλά προκαλεί κι αυτό φωτοευαισθησία της επιδερμίδας.
 • Χημικά αντηλιακά φίλτρα. Ξεχωρίζουν μεν από τα φυσικής προέλευσης φίλτρα για τη φωτοσταθερότητά τους όμως ορισμένα από αυτά, όπως για παράδειγμα η οξυβενζόνη ( oxybenzone), μπορεί να ερεθίσουν τις ευαίσθητες επιδερμίδες.

Αντιγηραντικά συστατικά που…. σέβονται τις ευαισθησίες της επιδερμίδας.

 • Βιταμίνη C. Ισχυρός αντιοξειδωτικός παράγοντας που εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες, τη βασική αιτία πρόωρης γήρανσης της επιδερμίδας. Επιπλέον, απαλύνει τυχόν δυσχρωμίες και διεγείρει τους φυσικούς μηχανισμούς παραγωγής κολλαγόνου και ελαστίνης.
 • Βιταμίνη Ε. Ενισχυμένη αντιοξειδωτική προστασία και πλούσιες ενυδατικές ιδιότητες συνθέτουν ένα αξιόπιστο δίδυμο για την αποτελεσματική αντιγηραντική περιποίηση και της ευαίσθητης επιδερμίδας.
 • Άλφα λιποϊκό οξύ( alpha lipoic acid). Ένα ακόμη συστατικό με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Πρόκειται για ένα ένζυμο, διαλυτό στο νερό και στο λάδι με αποτέλεσμα να εισχωρεί σε μεγαλύτερο βάθος στην επιδερμίδα. Προστατεύει από τις φθορές αλλά και επανορθώνει τυχόν ίχνη φωτογήρανσης.
 • Γαλακτικό οξύ ( lactic acid). Ανήκει στην ομάδα των άλφα-υδρουοξέων και ξεχωρίζει για την ήπια απολέπιση που κάνει στην επιφάνεια – γι αυτό και συστήνεται στις ευαίσθητες επιδερμίδες- αφού λόγω του μεγάλου μοριακού βάρους του δεν μπορεί να εισχωρήσει στις κατώτερες στιβάδες. Ταυτόχρονα όμως είναι και ένα αποτελεσματικός ενυδατικός και μαλακτικός παράγοντας , τονώνει τον κυτταρικό μεταβολισμό και λειαίνει αισθητά τις λεπτές γραμμές.
 • Υαλουρονικό οξύ ( hyaluronic acid). Ένα πολύτιμο συστατικό με πολλές ιδιότητες. Ανάμεσά τους και ενισχυμένες αντιγηραντικές. Πρόκειται για μια φυσική ουσία- πολυσακχαρίτης- που αποτελεί δομικό στοιχείο των συνδετικών ιστών του οργανισμού. Ρυθμίζει τα επίπεδα υγρασίας του δέρματος χάρη στην ικανότητά του να συγκρατεί νερό μέχρι και 1000 φορές τον όγκο του. Ανάλογα λοιπόν το μοριακό του βάρος προσφέρει πλούσια ενυδάτωση στην επιφάνεια ή «γεμίζει» εκ των έσω- όταν εισχωρεί στις κατώτερες στιβάδες- τις λεπτές γραμμές και ρυτίδες.
 • Πεπτίδια χαλκού ( copper peptides). Από τις σχετικά πρόσφατες «αφίξεις» στη σύγχρονη βιομηχανία ομορφιάς, περιέχονται στις καλλυντικές συνθέσεις με στόχο την ενισχυμένη επουλωτική, αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη – μην ξεχνάμε πως η χρόνια φλεγμονή έχει πλέον αναγνωριστεί ως μια από τις κύριες αιτίες πρόωρης γήρανσης- δράση. Επιπλέον, τα πεπτίδια χαλκού ενεργοποιούν τα βλαστικά κύτταρα να επιταχύνουν τον κυτταρικό μεταβολισμό και να αναπλάσουν τους ιστούς με αποτέλεσμα να συνεργούν στην υγεία και νεανική υφή και όψη της επιδερμίδας.
 • Φυσικά φίλτρα SPF : Διοξείδιο του τιτανίου ( titanium dioxide) και οξείδιο του ψευδαργύρου ( zinc oxide). Προέρχονται από ανόργανες ενώσεις συστατικών ορυκτής προέλευσης- γι αυτό και ονομάζονται ορυκτά- και διαφέρουν από τα χημικά γιατί παραμένουν στην επιφάνεια όπου αντανακλούν και διαχέουν τις ακτίνες UV. Τα μόρια τους δεν απορροφώνται από την επιδερμίδα με αποτέλεσμα να είναι απόλυτα ασφαλή και ανεκτά ακόμη και από τις ευαίσθητες επιδερμίδες.
 • Ρετινόλη ( retinol). Κάποιοι μπορεί να βιαστούν και να θεωρήσουν λανθασμένη την επιλογή του πιο δραστικού αντιγηραντικού παράγοντα στη λίστα των ασφαλών συστατικών. Το ενδεχόμενο ερεθισμού με την επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας κάνει πολλούς να πιστεύουν ότι η χρήση της αντενδείκνυται για τις ευαίσθητες επιδερμίδες. Η φωτοευαισθησία του πιο δραστικού αντιρυτιδικού μορίου είναι ένα πρόβλημα που αφορά κάθε τύπο δέρματος, συμπεριλαμβανομένων των ευαίσθητων. Γι αυτό το λόγο η ρετινόλη εφαρμόζεται κυρίως τις βραδινές ώρες και, παράλληλα, το επόμενο πρωί συστήνεται η χρήση αντηλιακού προϊόντος με υψηλό δείκτη. Τυχόν κοκκινίλες, έντονη απολέπιση ή αίσθηση καψίματος θεωρούνται φυσιολογικά συμπτώματα τις πρώτες, τουλάχιστον, μέρες . Και μόνο αν δεν υποχωρούν, περιορίζουμε τη χρήση της ρετινόλης σε δύο φορές την εβδομάδα. Για μεγαλύτερη ασφάλεια αναζητούμε προϊόντα που συνδυάζουν τη ρετινόλη με αναγνωρισμένες αντιφλεγμονώδεις ή καταπραϋντικές ουσίες.

Πηγή: Skingurus.gr