Αστικοί ρύποι, χημικά, απότομες εναλλαγές θερμοκρασίας, ακτινοβολία, κακές συνήθειες και πιο συχνά ένα «αθώο» καλλυντικό συστατικό, μπορούν εύκολα να κάνουν την ευαίσθητη επιδερμίδα γύρω από τα μάτια να αντιδράσει ξαφνικά και να μην ανέχεται τίποτα πάνω της. Για να κατευνάσουμε τον ερεθισμό της, θα πρέπει να γνωρίζουμε τι να κάνουμε και, κυρίως, τι να μην κάνουμε…
Τα συμπτώματα…
Η επιδερμίδα ευαισθητοποιείται και κοκκινίζει, γίνεται ξηρή και «τραβάει» και αν έρθει σε επαφή με μια καλλυντική κρέμα, τσούζει γιατί ο διαταραγμένος προστατευτικός φραγμός της -ο οποίος παρουσιάζει «ρωγμές»-, επιταχύνει, πολλαπλασιάζει και εντείνει τα αρνητικά μηνύματα που φτάνουν στις νευρικές απολήξεις του δέρματος . Ο ερεθισμός μπορεί να γίνει αισθητός άμεσα, μέσα σε λίγες ώρες, αλλά και πολλές μέρες αργότερα.
Τι φταίει;
Ο ερεθισμός της λεπτής επιδερμίδας γύρω από τα μάτια, είναι μια συνηθισμένη, ήπια- αλλά πολύ ενοχλητική- μορφή δερματίτιδας εξ επαφής, η οποία μπορεί να οφείλεται στην έκθεσή της σε ερεθιστικές ουσίες του περιβάλλοντος, στην επαναλαμβανόμενη τριβή των ματιών ή, πιο συχνά, στη χρήση καλλυντικών. Οι ουσίες και τα χημικά που περιέχουν, μερικές φορές αποδεικνύονται «μη φιλικά» προς την εύθραυστη επιδερμίδα της περιοχής, έστω κι αν η συγκέντρωσή τους δεν είναι ιδιαίτερα υψηλή-μην ξεχνάτε ότι ακόμα και το νερό μπορεί να ερεθίσει την επιδερμίδα!
Ερεθισμός… digital. Οι πρωτόγνωρες συνθήκες που ζούμε εδώ και δέκα μήνες, πρόσθεσαν στη λίστα των… υπόπτων και την οθόνη του υπολογιστή, αν και εμπλέκεται έμμεσα στον ερεθισμό της επιδερμίδας. Ας δούμε πώς: Φυσιολογικά, ανοιγοκλείνουμε τα βλέφαρά μας με μέση συχνότητα 15-20 φορές το λεπτό. Όταν όμως το βλέμμα μας είναι καρφωμένο για ώρες στην οθόνη, η συχνότητα πέφτει στο μισό, με αποτέλεσμα τα μάτια μας να ξηραίνονται – το φυσικό λιπαντικό τους, τα δάκρυα, στεγνώνουν πολύ πιο γρήγορα- να κοκκινίζουν, να μας «κόβουν» κι εμείς ασυναίσθητα να τα τρίβουμε, προκαλώντας άσκοπο ερεθισμό, τόσο στο εσωτερικό τους όσο και στην επιδερμίδα που τα περιβάλλει.
Και τώρα τι κάνουμε;
Για καλή μας τύχη, το δέρμα είναι ένα ιδιαίτερα ανθεκτικό όργανο που μπορεί να επανορθώσει μόνο του τις φθορές του. Αν ο ερεθισμός είναι ήπιος, η επιδερμίδα επανέρχεται 100% στη φυσιολογική της κατάσταση, έπειτα από 3-4 εβδομάδες. Μπορείτε ωστόσο να συντομεύσετε τη διαδικασία -και να ταλαιπωρηθείτε λιγότερο- ακολουθώντας τους «κανόνες» που σας προτείνουμε. Αν πάντως τα συμπτώματα δεν υποχωρήσουν, καλύτερα να συμβουλευτείτε ένα δερματολόγο.
- Βάλτε τον μινιμαλισμό στη ρουτίνα σας.. Αν η ξηρότητα και το αίσθημα τραβήγματος δεν είναι ιδιαίτερα έντονα, προσπαθήστε να αφήσετε για λίγες μέρες την επιδερμίδα γύρω από τα μάτια «γυμνή», χωρίς καμία κρέμα, μέχρι να υποχωρήσει ο ερεθισμός. Συγχρόνως περιορίστε τη ρουτίνα περιποίησης στα απολύτως απαραίτητα και στο υπόλοιπο πρόσωπο. Έτσι θα καταλάβετε ενδεχομένως αν κάποιο από τα καλλυντικά σας ευθύνεται για το πρόβλημα. Αν σας ενοχλούν η ξηρότητα και το τράβηγμα, επιλέξτε μια minimal σύνθεση για τα μάτια, σε μορφή πλούσιας κρέμας ή balm (ακόμα και απλή βαζελίνη), με φιλμογενή συστατικά, που θα σχηματίσουν ένα προστατευτικό φιλμ το οποίο θα αποτρέψει την απώλεια της υγρασίας και θα επιτρέψει στην επιδερμίδα να επουλωθεί. Tip: Αποφύγετε τις αντιρυτιδικές κρέμες ματιών γιατί περιέχουν δραστικά συστατικά (π.χ. ρετινόλη ή βιταμίνη C), που διεγείρουν λειτουργίες των κυττάρων της επιδερμίδας- ενεργοποιούν τον μεταβολισμό και τη σύνθεση κολλαγόνου… Η ήδη ερεθισμένη επιδερμίδα δεν αντέχει άλλη διέγερση…
- Προτιμήστε τα… στεγνά. Ο κανόνας που θέλει να απλώνουμε την κρέμα μας σε νωπή επιδερμίδα, για να επιταχύνουμε την απορρόφηση των συστατικών ενός προϊόντος, δεν ισχύει στην περίπτωση που υπάρχει ερεθισμός στην περιοχή γύρω από τα μάτια. Λόγω του μικρού πάχους της , η ταχύτητα διείσδυσης αυξάνεται και υπάρχει πιθανότητα να «ξυπνήσουν» νευρικές απολήξεις που θα προκαλέσουν τσιμπήματα, αίσθημα καύσου, ακόμα και πόνο. Θα πρέπει επομένως να επιβραδύνετε την απορρόφηση των συστατικών, για μην ενοχλήσετε την επιδερμίδα ακόμα περισσότερο. Κι αυτό γίνεται μόνο όταν είναι απόλυτα στεγνή.
- Προσοχή στις …γωνίες. Αν τελικά χρησιμοποιήσετε ενυδατική κρέμα, προσπαθήστε να μην πλησιάσετε την εξωτερική και εσωτερική γωνία των ματιών. Η εξωτερική είναι συνήθως το σημείο με τον εντονότερο ερεθισμό – η επιδερμίδα είναι πιο κόκκινη -και τα συστατικά της κρέμας είναι πιθανόν να την τσούξουν. Η εσωτερική γωνία πάλι-ο κανθός- είναι το πιο ευαίσθητο σημείο, γιατί από εκεί τα συστατικά της μπορούν εύκολα να περάσουν στον εσωτερικό ιστό του ματιού -το τμήμα που είναι ροζ -και να το ερεθίσουν κι αυτό.
- Αφήστε την απολέπιση γι’ αργότερα. Βάλτε στο ντουλάπι για λίγο, τα scrubs τα peelings ή τις μάσκες για βαθύ καθαρισμό. Ακόμα και ένας κόκκος ή μια σταγόνα να πάει κατά λάθος κοντά στα μάτια, την ώρα που απλώνετε ή ξεπλένετε το προϊόν, θα ερεθίσει ακόμα περισσότερο την επιδερμίδα και θα καθυστερήσει την επούλωσή της.
- …αλλά και το layering. Αν χρησιμοποιείτε διαφορετικά προϊόντα ( λοσιόν, ορό, κρέμα, λάδι, αντηλιακό κ.λπ..) σε διαδοχικές στρώσεις, προσπαθήστε να τις περιορίσετε προσωρινά γιατί τα καλλυντικά …«ταξιδεύουν» ευκολότερα όταν απλώνονται το ένα πάνω στο άλλο. Ίσως ανακαλύψετε ότι η αιτία του ερεθισμού να μην είναι εντέλει η κρέμα ματιών αλλά κάποια άλλη «γειτονική» σύνθεση… Tip. Αν δεν μπορείτε να στερηθείτε το layering, φροντίστε τουλάχιστον, να στεγνώνει η μια στρώση πριν προχωρήσετε στην επόμενη και να διατηρείτε… αποστάσεις ασφαλείας- τουλάχιστον 1 εκατοστό- από την ερεθισμένη ζώνη.
- Άλλο ριλάξ και άλλο καταπράυνση. Οι απολαυστικές κατά τα άλλα μάσκες σε μορφή eye pads που έχουν σχεδιαστεί να ξεκουράζουν τα κουρασμένα μάτια και να αντιμετωπίζουν τις σακούλες και τους μαύρους κύκλους, δεν είναι η λύση και για το πρόβλημά σας, όπως ίσως θα νομίζατε. Τα ενεργά συστατικά τους είναι πιθανόν να εντείνουν τον ερεθισμό της επιδερμίδας.
- Ξεχάστε το μακιγιάζ. Όσο κι αν μπαίνετε στον πειρασμό να καμουφλάρετε την κοκκινίλα γύρω από τα μάτια με λίγο μέικαπ ή κονσίλερ, μην το κάνετε. Τα προϊόντα μακιγιάζ μπορεί να περιέχουν ερεθιστικά συστατικά όπως ακριβώς και τα προϊόντα περιποίησης. Αφήστε που, οι χρωστικές συσσωρεύονται στις επιφανειακές «ρωγμές» της ξηρής επιδερμίδας και η απομάκρυνσή τους την ώρα του ντεμακιγιάζ θα την ταλαιπωρήσει ακόμα περισσότερο.
- Μην ενοχλείτε -πολύ- την επιδερμίδα. Δεν εννοούμε φυσικά το αυτονόητο, ότι δεν θα πρέπει να τρίβετε τα μάτια σας. Ακόμα όμως και ο ευεργετικός καθαρισμός της επιδερμίδας, μετατρέπεται σε επίπονη διαδικασία, όσο είναι ερεθισμένη. Γι’ αυτό, αρκεστείτε για λίγο καιρό, στον βραδινό μόνο καθαρισμό, χρησιμοποιώντας ένα ήπιο γαλάκτωμα ή ένα νερό micellaire κατάλληλο για την περιοχή των ματιών που θα απομακρύνει τους ρύπους και το μέικαπ-αν φοράτε- και το πρωί ξεπλένετε το πρόσωπό σας με λίγο χλιαρό νερό. Tip: Αποφύγετε τα διφασικά προϊόντα ντεμακιγιάζ ματιών, το έλαιο που περιέχουν μπορεί να ερεθίσει περισσότερο την επιδερμίδα.
Πηγή: www.skingurus.gr