Eνυδάτωση: Πόσο σημαντική είναι για την υγεία μας;

Home ΥΓΕΙΑ Eνυδάτωση: Πόσο σημαντική είναι για την υγεία μας;
hydrate

Το ανθρώπινο σώμα χρειάζεται νερό για να λειτουργήσει. Όταν δεν παίρνει αρκετό, στέλνει σήματα που σας ενημερώνουν ότι πρέπει να του δώσετε υγρά… και σύντομα, σύμφωνα με το άρθρο της ιστοσελίδας Baton Rouge General.

Μπορείτε να αφυδατωθείτε όταν χάνετε περισσότερα υγρά από όσα προσλαμβάνετε, όπως όταν ιδρώνετε κατά τη διάρκεια της άσκησης ή όταν περνάτε χρόνο έξω σε ζεστό καιρό. Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ προκαλεί αφυδάτωση, το ίδιο και οι πολύωρες πτήσεις με αεροπλάνο. Μπορείτε επίσης να αφυδατωθείτε όταν είστε άρρωστοι με πυρετό, έμετο η διάρροιά, ή ακόμα και αν απλά ξεχνάτε να πίνετε νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Θα μπορώ να καταλάβω αν είμαι αφυδατωμένος;

Πολλά σημάδια αφυδάτωσης είναι αρκετά εμφανή. Η αυξημένη δίψα είναι ένα σημάδι. Στην πραγματικότητα, αν αισθάνεστε δίψα, πιθανότατα είστε ήδη αφυδατωμένοι. Η ξηροστομία, ο πονοκέφαλος, η ναυτία, η κόπωση, η ζάλη και τα σκούρα ούρα είναι άλλα σημάδια που δείχνουν ότι το σώμα σας ζητάει υγρά.

Αν και μπορεί να μπείτε στον πειρασμό να αρχίσετε να πίνετε νερό ή ένα αθλητικό ποτό όταν νιώθετε ότι το σώμα σας έχει έλλειψη υγρών, αυτό δεν είναι πάντα η καλύτερη επιλογή. Μπορεί να χρειαστούν ώρες για να ενυδατωθεί το σώμα όταν πίνετε υγρά, επειδή το παχύ έντερό σας απορροφά το μεγαλύτερο μέρος των υγρών. Η γρήγορη κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων υγρών μπορεί επίσης να προκαλέσει προβλήματα εξίσου ενοχλητικά με την αφυδάτωση που σας έστειλε να πιείτε αρχικά.

Σε αυτό το σημείο έρχεται η θεραπεία ενυδάτωσης – και γιατί μπορεί να είναι η απάντηση στα προβλήματα αφυδάτωσής σας.

Η θεραπεία ενυδάτωσης είναι μια απλή θεραπεία που παρέχει υγρά απευθείας στην κυκλοφορία του αίματός σας μέσω ενός μικρού ορού που εισάγεται στο χέρι σας. Τα υγρά μπορεί επίσης να περιλαμβάνουν βιταμίνες, ηλεκτρολύτες, αντιοξειδωτικά και ακόμη και φάρμακα στο μείγμα. Επιτρέποντας στα υγρά να κυκλοφορήσουν γρήγορα μέσα στο σώμα σας, η θεραπεία ενυδάτωσης αναπληρώνει γρήγορα τα υγρά με τρόπο που δεν μπορεί να γίνει με την κατανάλωση υγρών.

Γιατί να χρειάζομαι θεραπεία ενυδάτωσης;

Η θεραπεία ενυδάτωσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί για διάφορους λόγους. Ορισμένοι άνθρωποι αναζητούν την ενδοφλέβια ενυδάτωση ως θεραπεία για το hangover ή για τη θεραπεία της ημικρανίας. Άλλοι τη θεωρούν χρήσιμη για την αθλητική αποκατάσταση, την ανακούφιση από το άγχος ή ως έναν τρόπο ενυδάτωσης μετά από μια μακρά πτήση, μια ασθένεια ή μια ζεστή μέρα στον ήλιο. Εάν το σώμα σας ζητάει υγρά και η έλλειψη υγρών σας κάνει να μην αισθάνεστε καλά, η θεραπεία ενυδάτωσης μπορεί να σας βοηθήσει.

Υπενθυμίστε μου ξανά γιατί δεν μπορώ απλά να αρχίσω να πίνω νερό αν χρειάζομαι υγρά;

Κάθε φορά που πίνετε υγρά, το παχύ έντερό σας παίρνει το πρώτο δικαίωμα. Έτσι, θα απορροφήσει το μεγαλύτερο μέρος όσων του στέλνετε πριν επωφεληθεί το υπόλοιπο σώμα σας. Αν κατεβάσετε τεράστιες ποσότητες νερού πολύ γρήγορα, μπορεί να διαταράξει το πεπτικό σας σύστημα και μπορεί ακόμη και να προκαλέσει την πτώση των επιπέδων νατρίου σας σε επικίνδυνα επίπεδα. Εάν είστε αφυδατωμένοι, τα ενδοφλέβια υγρά μπορούν να κάνουν τη δουλειά πιο γρήγορα και αποτελεσματικά από ό,τι το πόσιμο νερό.

Πώς θα είναι η εμπειρία;

Η θεραπεία ενυδάτωσης διαρκεί μόνο περίπου 30 έως 45 λεπτά. Θα απολαύσετε ένα ιδιωτικό δωμάτιο με πολλές από τις ανέσεις του σπιτιού. Η μόνη ενόχληση που μπορεί να νιώσετε είναι ένα ελαφρύ τσίμπημα κατά την εισαγωγή της βελόνας ενδοφλέβιας χορήγησης. Εκτός από αυτό, μπορείτε απλά να καθίσετε και να χαλαρώσετε. Μέχρι να ολοκληρωθεί η θεραπεία σας, πιθανότατα θα έχετε ήδη αρχίσει να αισθάνεστε καλύτερα και θα αποκομίσετε τα πλήρη οφέλη περίπου 2 έως 4 ώρες μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας.

Τι πρέπει να κάνω αν θέλω να κάνω θεραπεία ενυδάτωσης;

Η θεραπεία ενυδάτωσης είναι επί του παρόντος εγκεκριμένη για ενήλικες ηλικίας 18 έως 65 ετών. Αφού προγραμματίσετε ένα ραντεβού και πριν ξεκινήσει η θεραπεία, θα ελεγχθούν τα ζωτικά σημεία, το βάρος, η καρδιά και οι πνεύμονες και θα σας ρωτήσουν για τυχόν αλλεργίες. Εάν είστε έγκυος ή έχετε χρόνιες παθήσεις, θα πρέπει πρώτα να λάβετε την άδεια του γιατρού σας.