Ενισχύστε το ανοσοποιητικό σας με φυσικές ουσίες

Home ΥΓΕΙΑ Ενισχύστε το ανοσοποιητικό σας με φυσικές ουσίες
mashroom

Γράφει ο Φαίδων Lindberg, Ιατρός Παθολόγος, Ειδικός σε θέματα διατροφής και μεταβολισμού, Dr. Lindber’Clinic, Oslo, Norway fedon@fedon.no

Μπορώ να ενισχύσω το ανοσοποιητικό μου σύστημα με φυσικές ουσίες χωρίς φάρμακα; Η απάντηση είναι θετική. Σύμφωνα με μελέτες στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού μπορούν να συμβάλουν:

Οι Βήτα D-γλυκάνες από μανιτάρια

Μελέτες δείχνουν ότι οι μύκητες βοηθούν τα λευκά αιμοσφαίρια να λειτουργούν άριστα. Τα λευκά αιμοσφαίρια είναι απαραίτητα για την καταπολέμηση λοιμώξεων. Όλοι οι τύποι μυκήτων έχουν ευεργετική επίδραση στα λευκά αιμοσφαίρια.
Σε φαρμακεία μπορίτε να βρείτε συμπληρώματα που περιέχουν 1-3 και 1-6 β-γλυκάνες από μήκυτες και είναι ένα ισχυρό ανοσοποιητικό ενισχυτικό. Αν και το έμφυτο ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να μην σας προστατεύει εντελώς, ένα βέλτιστα λειτουργικό ανοσοποιητικό σύστημα θα μειώσει τον κίνδυνο να πάρει τη γρίπη και θα σας καταστήσει πιο ικανό να καταπολεμήσει τους ιούς και τα βακτηρίδια.

Η Λακτοφερρίνη

Η λακτοφερρίνη είναι μια γλυκοπρωτεΐνη που εμπλέκεται στην ανοσοαπόκριση και σε πολλές άλλες λειτουργίες (Baveye 1999). Υπάρχει αφθονία στο γάλα (τόσο μητρικό γάλα, αγελαδινό γάλα όσο και γάλα από άλλα ζώα). Η λακτοφερρίνη έχει καλά τεκμηριωμένες αντιβακτηριακές, αντι-ιικές και αντιμυκητιακές ιδιότητες (Malaczewska 2019, Wakabayashi 2014, Ishikawa 2013). Τα αντιϊκά της αποτελέσματα φαίνεται να ενεργοποιούνται με ενεργοποίηση της αντι-ιικής κυτοκινών ιντερφερόνης (IFN) -α / β και αύξηση της κυτταρικής δραστηριότητας των φυσικών κυττάρων Killer (NK-ειδικών λεμφοκυττάρων-λευκών αιμοσφαιρίων) και της απόκρισης κυτοκίνης Th1 (Wakabayashi 2014). Μερικές μελέτες υποδεικνύουν ότι η συμπλήρωση με λακτοφερρίνη μπορεί να μειώσει τη συχνότητα εμφάνισης και τη σοβαρότητα των ιογενών λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος, όπως το κρυολόγημα και η γρίπη (Vitetta 2013 · Wakabayashi 2014). Η συνιστώμενη δόση είναι 300 mg ημερησίως.

Το εκχύλισμα μαύρων elderberry (Sambucol)

Κλινικές μελέτες στη Νορβηγία και το Ισραήλ έδειξαν ότι το εκχύλισμα ενός συγκεκριμένου τύπου μαύρου βατόμουρου έχει θετική επίδραση σε διάφορους τύπους γρίπης, με ασθενείς να αναρρώνουν μετά από 2-3 ημέρες με εκχύλισμα black elderberry σε σύγκριση με 4.5-5 ημέρες με το αντιγριππικό φάρμακο Tamiflu. Το black elderberry έχει πολύ υψηλό ORAC (σημαίνει “Ρυθμική Απορρόφηση Οξυγόνου” και μετρά την ικανότητα των τροφίμων ή των συμπληρωμάτων να εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες). Επιπλέον, έχει αντιοξειδωτικά που ονομάζονται φλαβονοειδή και που διεγείρουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Άλλα συστατικά του που ονομάζονται ανθοκυανίνες, έχουν αντιφλεγμονώδη δράση, γεγονός που εξηγεί τις επιδράσεις στους πόνους, τον πόνο και τον πυρετό. Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι δεν έχουν γίνει μελέτες σχετικά με το εκχύλισμα αύτό και τον κοροναϊό.