Τα συμπτώματα υπέρτασης στις γυναίκες συχνά εκλαμβάνονται ως εμμηνόπαυση

Home ΥΓΕΙΑ Τα συμπτώματα υπέρτασης στις γυναίκες συχνά εκλαμβάνονται ως εμμηνόπαυση
ypertasi emminopaush

Οι επιπλοκές της εγκυμοσύνης και η πρώιμη εμμηνόπαυση αυξάνουν τον μελλοντικό κίνδυνο καρδιακών παθήσεων των γυναικών. Οι καρδιολόγοι, οι γυναικολόγοι και οι ενδοκρινολόγοι προτείνουν πώς να βοηθήσετε τις μεσήλικες γυναίκες να αποτρέψουν μετέπειτα καρδιακά προβλήματα σε ένα έγγραφο συναίνεσης της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας (ESC) που δημοσιεύθηκε σήμερα στο European Heart Journal, ένα περιοδικό της ESC, σύμφωνα με το άρθρο της ιστοσελίδας  Science Daily.

Οι γιατροί πρέπει να εντείνουν την ανίχνευση της υπέρτασης σε μεσήλικες γυναίκες, αναφέρει το έγγραφο. Έως και το 50% των γυναικών αναπτύσσουν υψηλή αρτηριακή πίεση πριν από την ηλικία των 60 ετών, αλλά τα συμπτώματα όπως εξάψεις και αίσθημα παλμών που  συχνά αποδίδονται στην εμμηνόπαυση, πρέπει να αξιολογηθούν.

Η υψηλή αρτηριακή πίεση ονομάζεται υπέρταση στους άνδρες, αλλά στις γυναίκες συχνά χαρακτηρίζεται εσφαλμένα ως «στρες» ή «εμμηνοπαυσιακά συμπτώματα» », δήλωσε η συγγραφέας καθηγήτρια Angela Maas, διευθύντρια του Προγράμματος Καρδιακής Υγείας των Γυναικών, Ιατρικό Κέντρο Πανεπιστημίου Radboud, Nijmegen, Κάτω Χώρες. Γνωρίζουμε ότι η αρτηριακή πίεση αντιμετωπίζεται λιγότερο καλά στις γυναίκες σε σύγκριση με τους άνδρες, θέτοντάς τους σε κίνδυνο για κολπική μαρμαρυγή, καρδιακή ανεπάρκεια και εγκεφαλικό επεισόδιο κάτι που θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί.

Η ζωή μιας γυναίκας παρέχει ενδείξεις ότι πρέπει να ξεκινήσεις νωρίς με την πρόληψη, δήλωσε η καθηγήτρια Maas. Πρέπει να αξιολογήσουμε τις γυναίκες ασθενείς διαφορετικά από τους άνδρες και όχι μόνο να ρωτήσουμε για την υψηλή χοληστερόλη. Αυτό θα μας επιτρέψει να ταξινομήσουμε τις μεσήλικες γυναίκες ως υψηλού κινδύνου ή χαμηλότερου κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις.

Η προεκλαμψία συνδέεται με τετραπλάσια αύξηση της καρδιακής ανεπάρκειας και υπέρτασης και διπλασιασμό του κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου. Οι γυναίκες που έχουν πρώιμη φυσική (δηλαδή όχι χειρουργική) εμμηνόπαυση πριν από την ηλικία των 40 είναι επίσης πιο πιθανό να αναπτύξουν καρδιαγγειακές παθήσεις (κάθε χρόνος σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο 3%). Οι αυτοάνοσες φλεγμονώδεις καταστάσεις όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα και ο λύκος είναι πιο συχνές στις γυναίκες σε σύγκριση με τους άνδρες και αυξάνουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο γύρω από την εμμηνόπαυση.

Υπάρχουν πολλές φάσεις της ζωής όταν μπορούμε να εντοπίσουμε υποομάδες γυναικών υψηλού κινδύνου, δήλωσε η καθηγήτρια Maas. Η υψηλή αρτηριακή πίεση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι ότι η υπέρταση μπορεί να εμφανιστεί όταν μια γυναίκα εισέρχεται στην εμμηνόπαυση και σχετίζεται με άνοια πολλές δεκαετίες αργότερα. Εάν η αρτηριακή πίεση δεν αντιμετωπιστεί όταν οι γυναίκες είναι 40 ή 50 ετών, θα έχουν προβλήματα στα 70 τους όταν η υπέρταση είναι πιο δύσκολο να αντιμετωπιστεί.

Ενώ η εμμηνοπαυσιακή ορμονική θεραπεία ενδείκνυται για την ανακούφιση συμπτωμάτων όπως νυχτερινές εφιδρώσεις και εξάψεις σε γυναίκες άνω των 45 ετών, οι συγγραφείς συνιστούν αξιολόγηση των καρδιαγγειακών παραγόντων κινδύνου πριν από την έναρξη. Δεν συνιστάται θεραπεία σε γυναίκες με υψηλό καρδιαγγειακό κίνδυνο ή μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιακή προσβολή ή θρόμβο αίματος.

Απαιτείται συνεργασία μεταξύ καρδιολόγων, γυναικολόγων και ενδοκρινολόγων για την καλύτερη δυνατή φροντίδα σε γυναίκες ασθενείς, σημείωσε η καθηγήτρια Maas. Είπε: Οι γυναίκες μπορούν να βοηθήσουν τους γιατρούς τους να αποτρέψουν καρδιακά προβλήματα και να κάνουν προηγούμενες διαγνώσεις αναφέροντας ζητήματα όπως περίπλοκες εγκυμοσύνες και πρώιμη εμμηνόπαυση και παρακολούθηση της δικής τους αρτηριακής πίεσης.