gunaikes-mointela

Εμμηνόπαυση και δέρμα: 35 χρόνια από τη ζωή της γυναίκας!

Παναγιώτα Ρήγα
Δερματολόγος ενηλίκων και παίδων Αφροδισιολόγος
www.improveyourskin.gr

Οι αλλαγές που βλέπουμε στο δέρμα κατά την εμμηνόπαυση οφείλονται στη σταδιακή μείωση των οιστρογόνων.
Και ο τρόπος ζωής μας όμως και οι εξωγενείς παράγοντες γήρανσης (με κυρίαρχη την ηλιακή ακτινοβολία και το κάπνισμα) παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο για την ποιότητα του δέρματος σε μεγαλύτερες ηλικίες.

Η διαδικασία της γήρανσης επιδρά σε όλες τις στοιβάδες του δέρματος. Η επιδερμίδα γίνεται πιο λεπτή, επηρεάζεται ο επιδερμιδικός φραγμός και αφυδατώνεται πιο εύκολα, οπότε το αίσθημα της ξηρότητας γίνεται πιο έντονο. Πιο συγκεκριμένα, στην εμμηνόπαυση η επιδερμίδα χάνει το 57% των λιπιδίων της αλλά και το 50% της πυκνότητάς της.
Στο δε χόριο μειώνονται οι ελαστικές ίνες. Το κολλαγόνο, αυτή η τόσο σημαντική πρωτεΐνη, έχει μειωθεί κατά 50% στην ηλικία των 50 και συνεχίζει να χάνεται σε ποσοστό 30% στα 5 πρώτα έτη της εμμηνόπαυσης. Αλλά και το υαλουρονικό οξύ που περιέχει το δέρμα μας μειώνεται. Αποτέλεσμα αυτών των αλλαγών είναι ότι το δέρμα μας χάνει το πάχος του, την ελαστικότητά του και τη σφριγηλότητά του.

✤ Η προστασία από τον ήλιο είναι πολύ σημαντική. Χρειαζόμαστε αντιηλιακό καθημερινά, ακόμα και το χειμώνα, ακόμα και τις ημέρες με σύννεφα (η UVA τα διαπερνά). Συνιστάται εκτός από το πρόσωπο να χρησιμοποιείται και στο λαιμό, στο ντεκολτέ και στα χέρια.
✤ Ο καθαρισμός του προσώπου πρέπει να γίνεται με απαλά καθαριστικά που δεν απολιπαίνουν το δέρμα, σέβονται το ph και τον επιδερμιδικό φραγμό.
✤ Καλλυντικά με δραστικά συστατικά όπως ρετινόλη, bakuchiol και πεπτίδια βοηθούν στην ενίσχυση του κολλαγόνου.
✤ Κρέμες τροφής και αποκατάστασης του επιδερμιδικού φραγμού, πλούσιες σε υφή εμπλουτισμένες με κεραμίδια, υαλουρονικό χαμηλού μοριακού βάρους, λιπίδια, γλυκερίνη υποστηρίζουν τις κυτταρικές λειτουργίες.
✤ Προϊόντα με βιταμίνη C, φερουλικό, ρεσβερατρόλη, βιταμίνη Β3 και B5, βιταμίνη Ε, συνένζυμο Q10, είναι απαραίτητα στην καθημερινή ρουτίνα, ειδικά το πρωί. Μαζί με το αντιηλιακό αντιμετωπίζουν το οξειδωτικό στρες που οφείλεται κυρίως στην ηλιακή ακτινοβολία και τη ρύπανση.
✤ Το κάπνισμα έχει πολλές τοξικές ουσίες που επιβαρύνουν το δέρμα, μειώνει την παροχή οξυγόνου στα κύτταρα, προκαλεί οξειδωτικό στρες, σπάει το κολλαγόνο, δημιουργεί ρυτίδες και χαλάρωση. Είναι καλό για την υγεία του δέρματος να αποφεύγεται.
✤ Η ενίσχυση της διατροφής με καλά λιπαρά οξέα και βιταμίνες, όπως και η αύξηση στην κατανάλωση πρωτεϊνών. Η σόγια βοηθά το εμμηνοπαυσιακό δέρμα γιατί έχει φυτοοιστρογόνα που το ενισχύουν.
✤ Μελέτες δείχνουν ότι η οι γυναίκες που ασκούνται συστηματικά έχουν βιολογική ηλικία δέκα χρόνια μικρότερη της χρονολογικής και αναδεικνύουν το πόσο απαραίτητη είναι η άσκηση.
✤ Παρόλο που κυκλοφορούν πολλά συμπληρώματα διατροφής καλό είναι να λαμβάνονται μόνο κατόπιν ιατρικής συμβουλής, αν κρίνονται απαραίτητα.
Η επιδερμιδική χαλάρωση και η αφυδάτωση είναι τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στο δέρμα του σώματος.

Δερμοκαλλυντικά που περιέχουν κεραμίδια και άλλα λιπίδια για την ενίσχυση του επιδερμιδικού φραγμού, ουρία για βαθιά ενυδάτωση που διαρκεί και οξέα φρούτων ή πολυυδροξυοξέα για ανανέωση των κυττάρων είναι πολύ χρήσιμα.

Συνιστάται να αποφεύγονται σκληρά καθαριστικά, με πολύ άρωμα, και scrubs σε καθημερινή βάση. Τα scrubs καταστρέφουν τον επιδερμιδικό φραγμό και απολιπαίνουν το δέρμα με αποτέλεσμα να αφυδατώνεται ευκολότερα και αρκετές φορές να δημιουργούνται ερεθισμοί. Πολλές φορές που το δέρμα μας είναι τραχύ χρειάζεται ενυδάτωση με προϊόντα πλούσια σε λιπίδια, υαλουρονικό οξύ και ουρία (η ουρία φυλακίζει το νερό στο δέρμα και του δίνει ελαστικότητα) και όχι απολέπιση όπως λανθασμένα κάνουμε.

Τέλος ένα θέμα ταμπού, που επιβάλλεται να σταματήσει να είναι! Η ΓΕΝΝΗΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ. Κατά την εμμηνόπαυση ξηραίνεται και ατροφεί ο βλεννογόνος του κόλπου με αποτέλεσμα ερεθισμό, τσούξιμο και δυσκολία στο σεξ. Συμπτώματα που επηρεάζουν τόσο την ποιότητα ζωής και την αυτοπεποίθηση της γυναίκας, όσο και τη σεξουαλική της ζωή και τη σχέση της με το σύντροφό της. Υπάρχουν λύσεις- μιλήστε έγκαιρα με το γιατρό σας.