prosopo-omorfis-gunaikas

Τάσεις στην περιποίηση δέρματος: προϊόντα, συστατικά, ρουτίνα ομορφιάς για μια χρονιά με λάμψη και υγεία

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΜΟΥΣΑΤΟΥ
Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος
beautifulskin.gr
Instagram:@beautifulskin.gr

Μπαίνοντας στο 2024, είναι κατάλληλη στιγμή να κάνουμε μια σύνοψη σχετικά με τις τάσεις που θα επικρατήσουν την προσεχή χρονιά στην περιποίηση του δέρματος.
Είναι κοινή γνώση ότι πολλές γυναίκες ενημερώνονται και επηρεάζονται, σε σχέση με τα προϊόντα ομορφιάς, από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με έντονη την επιρροή του Tik Tok, που αποτελεί την επικρατέστερη πλατφόρμα αναζήτησης. Εκεί οι νέες τάσεις στην κοσμετολογία προβάλλονται έντονα με τεράστια απήχηση στους χρήστες.
Από τα δημοφιλέστερα trends που θα δούμε τη νέα χρονιά είναι η νιασιναμίδη, τα ρετινοειδή και εναλλακτικές μορφές αυτών όπως η bucathiol, τα πεπτίδια, η στροφή σε καλλυντικά που προέρχονται από τη φύση (πχ φύκια, μανιτάρια, εκχύλισμα σαλιγκαριού).

Η νιασιναμίδη είναι μια μορφή βιταμίνης Β3 με ενυδατικές και καταπραϋντικές ιδιότητες.

Ταιριάζει σε όλα τα δέρματα, ακόμα και τα πιο ευαίσθητα η δυσανεκτικά, ενώ η προσθήκη της είναι εύκολη σχεδόν σε όλα τα μέσα: κρέμες, ορούς, γαλακτώματα. Άλλα οφέλη είναι η μείωση των δυσχρωμιών, η βελτίωση των πόρων και η αντιγηραντική δράση. Η δημοφιλία της οφείλεται στο γεγονός ότι τα αποτελέσματα φαίνονται γρήγορα, εντός 15 ημερών.
Τα ρετινοειδή, παράγωγα βιταμίνης Α, με την καλλυντική μορφή της ρετινόλης ως πιο γνωστή, δε χάνουν τη θέση τους στην αποτελεσματικότητα, έρχονται ωστόσο άλλες ουσίες να τα ανταγωνιστούν.

Μια από τις πολλά υποσχόμενες είναι η bakuchiol, φυτικής προέλευσης που παρουσιάζει όλα τα πλεονεκτήματα της ρετινόλης χωρίς τον ερεθισμό και την ξηρότητα που αυτή προκαλεί κάποιες φορές. Πρόκειται για ισχυρή αντιοξειδωτική ουσία με δράση στη λεύκανση, αντιγήρανση, ακμή και υπόσχεται να γίνει η αγαπημένη συνήθεια των γυναικών στα καλλυντικά.
Τα καλλυντικά με πεπτίδια είναι άλλη μια ισχυρή τάση. Τα πεπτίδια είναι στην ουσία αλυσίδες αμινοξέων με πολλαπλές χρήσεις στο δέρμα. Η πιο βασική τους λειτουργία είναι να προάγουν την παραγωγή κολλαγόνου κι ελαστίνης διευκολύνοντας την κυτταρική επικοινωνία, ενώ δρουν συνεργικά με ουσίες όπως υαλουρονικό οξύ και νιασιναμίδη.
Η χρήση καλλυντικών με πεπτίδια βελτιώνει την ενυδάτωση της επιδερμίδας και ενισχύει τον επιδερμιδικό φραγμό.

Τέλος εκτός από τα επιμέρους συστατικά, θα αναφερθώ στη στροφή προς την «πράσινη» ή αλλιώς οικολογική κοσμετολογία, η στροφή δηλαδή στη φύση αναζητώντας συστατικά με θεραπευτική, αντιγηραντική και προστατευτική δράση για το δέρμα, αντί για συνθετικές ουσίες παραγόμενες στο εργαστήριο. Τέτοιες ουσίες προέρχονται από φυτά κι εκχυλίσματα αυτών, από φύκια ωκεανών, από το μέλι, από τη βλέννη σαλιγκαριού και ολοένα ανακαλύπτουμε τις ευεργετικές τους ιδιότητες για το δέρμα.

Βλέπουμε λοιπόν πόσο διαφοροποιείται κι εξελίσσεται η κοσμετολογία , ακολουθώντας τις σύγχρονες τάσεις της επιστήμης και δίνοντας συνέχεια νέες δυνατότητες στον τομέα της περιποίησης του δέρματος.

Η πληροφορίες είναι ατέλειωτες και η αξιολόγηση τους είναι δύσκολη , όμως, ο δερματολόγος ως ειδικός , θα βοηθήσει ώστε μετά από εξέταση, να έχει ο κάθε ένας εξατομικευμένο πρωτόκολλο φροντίδας του δέρματος του.