H ακμή αποτελεί «εφιάλτη» τους εφήβους καθώς επηρεάζει σημαντικά την αυτοπεποίθηση και την αυτοεικόνα τους. Με την κατάλληλη φροντίδα και θεραπεία ωστόσο,
είναι μια απολύτως ελεγχόμενη κατάσταση.
Σε πολλές περιπτώσεις, μάλιστα, η επίλυσή της δεν απαιτεί ούτε καν τη λήψη φαρμάκων!
Η εφηβεία είναι μια πολύ δύσκολη μεταβατική περίοδος για κάθε άτομο. Απρόβλεπτες ορμονικές αλλαγές συμβαίνουν στο σώμα, εσωτερικά και εξωτερικά. Ανάμεσα σε αυτές, εκείνη που προβληματίζει τους περισσότερους εφήβους είναι η ακμή. Η αλήθεια είναι ότι η εμφάνιση της ακμής δεν πρέπει να τους τρομάζει, καθώς υπάρχουν αρκετές καινοτόμες μέθοδοι που επιτρέπουν στον δερματολόγο τη σωστή διαχείρισή της.
Η ακμή εκδηλώνεται στο 85% περίπου των εφήβων, αλλά όχι με την ίδια μορφή. Κάποιοι μπορεί να εμφανίσουν στο πρόσωπο διάσπαρτα μικρά σπυράκια και κάποιοι άλλοι μεγάλες πυώδεις κύστεις κάτω από το δέρμα. Η σοβαρότητα της ακμής ποικίλλει, ανάλογα με την κληρονομικότητα, τη διατροφή ή ακόμη και την εποχή του χρόνου.
Σε ένα δέρμα εφηβικό με προδιάθεση ακμής, η χρήση ακατάλληλων καλλυντικών, καθαριστικών και αντηλιακών συντελεί, μαζί με την υπερπαραγωγή σμήγματος και κερατινοκυττάρων, στη δημιουργία βυσμάτων στους σμηγματογόνους αδένες. Τα βύσματα όταν είναι κάτω από την επιδερμίδα συνιστούν τους κλειστούς φαγέσωρες (μικροί λοφίσκοι στο χρώμα της επιδερμίδας ή λευκότεροι), ενώ όταν φθάνουν στην επιφάνεια της επιδερμίδας, αποτελούν τους ανοιχτούς φαγέσωρες (μαύρα στίγματα). Αν οι φαγέσωρες δεν αντιμετωπιστούν με την κατάλληλη μέθοδο αφαίρεσής τους, τότε η πλήρης απόφραξη των σμηγματογόνων αδένων οδηγεί σε διόγκωση, διάσπαση των τοιχωμάτων τους και φλεγμονή, ενώ εισέρχονται στο δέρμα βακτηρίδια (προπιονοβακτηρίδιο της ακμής) με αποτέλεσμα τη δημιουργία βλατίδων, φλυκταινών και κυστών.
Παράλληλα, οι νεαροί ασθενείς συχνά «κακομεταχειρίζονται» τα σπυράκια τους ή δεν ακολουθούν σωστά τη θεραπευτική αγωγή που τους προτείνει ο δερματολόγος. Ακόμη, οι περισσότεροι έφηβοι δεν είναι fan της σχολαστικής καθαριότητας. Οι υπερδραστήριοι σμηγματογόνοι αδένες τους σε συνδυασμό με διάφορες δραστηριότητες, όπως η γυμναστική, δημιουργούν ένα πρόσωπο γεμάτο σμήγμα και ιδρώτα, που οδηγεί και σε βακτηριακό πολλαπλασιασμό. Οι πόροι του δέρματος κλείνουν και αρχικά εμφανίζονται μαύρα στίγματα. Αν τα μαύρα στίγματα αντιμετωπιστούν σωστά προτού μετατραπούν σε σπυράκια, σίγουρα η κατάσταση θα είναι περισσότερο ελεγχόμενη και θα μειωθεί η πιθανότητα να επιδεινωθεί το πρόβλημα ή να δημιουργηθούν σημάδια και ουλές στο δέρμα τους.
Για τον λόγο αυτό, οι νέοι που εμφανίζουν ακμή θα πρέπει να επισκέπτονται έγκαιρα τον εξειδικευμένο δερματολόγο, που είναι ο πλέον αρμόδιος να διαμορφώσει το κατάλληλο θεραπευτικό πλάνο με βάση την κλινική εξέταση και μετά από λεπτομερή ψηφιακή δερμοανάλυση. Ο εντοπισμός, ο προσδιορισμός και η ακριβής αξιολόγηση του τύπου της ακμής και των αναγκών του νεανικού δέρματος αποτελούν τις προϋποθέσεις για την εφαρμογή του πιο αποτελεσματικού μηχανισμού αντιμετώπισης της ακμής σε εξατομικευμένο επίπεδο.
Σε κάθε περίπτωση, όταν πρόκειται για εφήβους, η θεραπεία της ακμής είναι για τον δερματολόγο μία σταδιακή και ήπια διαδικασία. Στις θεραπευτικές επιλογές είναι σημαντικό να αναφέρουμε τη φωτοθεραπεία, που χωρίς αμφισβήτηση αποτελεί την πλέον σύγχρονη, ασφαλή και φυσική μέθοδο για την αντιμετώπιση της ακμής, αφού χρησιμοποιεί καθαρό, ορατό και ζωογόνο μήκος κύματος φωτός, απαραίτητο για τη ζωή στον πλανήτη.
Ανεξάρτητα από τον βαθμό σοβαρότητας της ακμής και τον τύπο του δέρματος, η φωτοθεραπεία είναι ιδανική για όλες τις ηλικίες, αλλά κυρίως για τα νεαρά άτομα, καθώς η εφαρμογή της χωρίς τη χρήση φαρμακευτικής αγωγής συμβάλλει στο να μην αναπτυχθούν αντιστάσεις στα αντιβιοτικά, να μην προκληθούν πιθανές παρενέργειες από τα φάρμακα και το πιο σημαντικό, διευκολύνει τους εφήβους να τηρούν τους κανόνες του θεραπευτικού πρωτόκολλου.
Μεταξύ των κανόνων φροντίδας του νεανικού ακνεϊκού δέρματος, ο σωστός καθαρισμός και η καταλληλότητα των προϊόντων ομορφιάς και αντηλιακής προστασίας αποτελούν το βασικότερο κομμάτι στην καθημερινή του περιποίηση. Στόχος του καθαρισμού της επιδερμίδας με ακμή ή της επιδερμίδας με τάση για ακμή, είναι να αφαιρεθεί απαλά η σκόνη, ο ιδρώτας και το περίσσιο σμήγμα, χωρίς να ερεθίζεται ή να ξηραίνεται το δέρμα.
Οι έφηβοι είναι απαραίτητο να καθαρίζουν το πρόσωπό τους τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα και μετά από κάθε έντονη δραστηριότητα. Να μην το τρίβουν με απολεπιστικό, ούτε με βούρτσα πήλινγκ, ούτε καν με πετσέτα, καθώς μεταφέρει και εξαπλώνει τα βακτηρίδια, εάν δεν απολυμαίνεται μετά από κάθε χρήση. Αντί να αγοράζουν ένα προϊόν καθαρισμού επειδή τους το πρότεινε κάποιος, να παίρνουν πρώτα τη γνώμη του δερματολόγου. Το πρόγραμμα καθαρισμού πρέπει να προσαρμόζεται σε κάθε ασθενή ξεχωριστά, καθώς οι κύριες παρενέργειες των περισσότερων ακατάλληλων καθαριστικών είναι η ξηρότητα και ο ερεθισμός του ακνεϊκού δέρματος.
Οι τακτικές επισκέψεις στον εξειδικευμένο δερματολόγο είναι ο καλύτερος τρόπος για τον καθαρισμό και τη θεραπεία του νεανικού ακνεϊκού δέρματος. Οι σωστές συνήθειες περιποίησης της επιδερμίδας από την εφηβεία, θα βοηθήσουν τους νέους να διατηρήσουν το δέρμα τους υγιές για το υπόλοιπο της ζωής τους.
Dr. Χριστόφορος Τζερμιάς
Δερματολόγος – Εξειδικευμένος
στην Οξφόρδη
IQ – Intensive Quality Dermatology
Τηλέφωνο ιατρείου Αθηνών: 210 7242600
Τηλέφωνο ιατρείου Αμαρουσίου:
210 6100900
www.tzermias.gr