Και µετά τον ήλιο τι;

Home ΟΜΟΡΦΙΑ Και µετά τον ήλιο τι;
woman smiling waering hat sun protection

Η ερώτηση που κάθε χρόνο μας ταλανίζει, όταν αποχωρεί το μαύρισμα και διαπιστώνουμε τη ζημιά που προκλήθηκε στο δέρμα μας κι αυτό το καλοκαίρι
Το λιπαρό δέρμα γίνεται λιπαρότερο, αδρό και πιθανότατα εμφανίζει ακμοειδή στοιχεία, ενώ το ξηρό μετατρέπεται σε θαμπό και ξηρότερο.
Ας εξετάσουμε όμως την αιτία: η UV ακτινοβολία έχει θετικές και αρνητικές επιπτώσεις στο δέρμα. Δημιουργεί εξισορρόπηση στη δημιουργία ακμής, ανακουφίζοντας τα πολύ λιπαρά δέρματα και μετά τη λήξη της πολύωρης καλοκαιρινής ηλιοφάνειας επανεμφανίζεται ως η λεγόμενη φθινοπωρινή υποτροπή των ακμοειδών εξανθημάτων. Στα δε ξηρά δέρματα, με την έναρξη της αποβολής του μαυρίσματος αποκαλύπτεται η ατροφία των ζώντων στοιβάδων της επιδερμίδας και η αύξηση του στρώματος των νεκρών κερατινοκυττάρων, σαν μια προσπάθεια του δέρματος να δημιουργήσει μια νεκρή ασπίδα απώθησης του ηλιακού φωτός.
Το πλέον δυσάρεστο είναι η άθροιση της ηλιακής καταστροφικής επίπτωσης.
Χρόνο με τον χρόνο, η αποκατάσταση των βλαβερών επιπτώσεων του ηλίου γίνεται όλο και δυσκολότερη.  Έτσι, με την έναρξη του Φθινοπώρου τη σκυτάλη παίρνει ο Δερματολόγος για να επαναφέρει την υγεία του δέρματος.  Με την έναρξη της σεζόν συνιστώ πάντα μια μικροδερμοαπόξεση για την αποκόλληση των συγκεντρωμένων σε περίσσεια κερατινοκυττάρων. Ανάλογα με τον τύπο του δέρματος θα συνεχίσω με ήπιες ή μέτριες απολεπίσεις με τη χρήση οξέων, η γκάμα των οποίων είναι πλέον τεράστια. Όταν επαναφέρω σε ισορροπία τις στοιβάδες της επιδερμίδας, αρχίζει η αναζωογόνηση.
Νιώθω ευγνώμων στη βιοχημεία και τη μοριακή βιολογία για τις δυνατότητες αυτοεπιδιόρθωσης που μας έχουν εξασφαλίσει. Το πρόγραμμα για κάθε ασθενή είναι απόλυτα εξατομικευμένο.
Τα βιομιμητικά πεπτίδια είναι η νέα τεχνολογία στην αντιγήρανση. Προάγουν την ιστική αναγέννηση, τη σύνθεση του κολλαγόνου και την αύξηση της ελαστικότητας, καθώς και την εξυγίανση του μελανινοκυττάρου για την αποκατάσταση των πανάδων.
Μέχρι σήμερα πιστεύαμε ότι οι  πανάδες είναι το μεγαλύτερο αισθητικό πρόβλημα που μας δημιουργεί ο ήλιος και το δυσκολότερο στην επίλυση. Όχι πια! Με την κατάλληλη καλλυντική αγωγή στο σπίτι και τις θεραπείες βιομιμητικών πεπτιδίων στο ιατρείο, το δέρμα ξαναβρίσκει τη φυσιολογική εικόνα του.
Συνδυάζουμε αυξητικούς παράγοντες και βλαστοκύτταρα με υπερήχους και ραδιοσυχνότητες για να επανορθώσουμε την ηλιακή – βιολογική φθορά, με άριστα αποτελέσματα. Οι θεραπείες αυτές μπορούν να επαναλαμβάνονται ανά 20 – 30 ημέρες καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Ο αριθμός των συνεδριών ποικίλλει, ανάλογα με  τις ανάγκες του καθενός. Πολύ τακτικά εναλλάσσονται με μεσοθεραπείες βιταμινών – ιχνοστοιχείων – υαλουρονικού οξέος, καθώς και αυτόλογων αιμοπεταλιακών αυξητικών παραγόντων (PRP).
Για λάμψη προσθέτουμε θεραπείες κυτταρικής αναζωογόνησης με τα Φωτοδυναμικά Peelings, που συνδυάζουν τη χρήση οξέων βραδείας αποδέσμευσης με αντιοξειδωτικά και φωτοδιέγερση με αναπλαστικά μήκη κύματος φωτός από ειδικά LED.
Ποτέ μέχρι σήμερα η αισθητική ιατρική φροντίδα του δέρματος δεν είχε να παρουσιάσει τόσες μεθόδους αντιστροφής της φωτογήρανσης, καθώς και της ενδογενούς γήρανσης. Οι καλοκαιρινές διακοπές εξάλλου, εκτός από τη μεγάλη έκθεση στον ήλιο, συνήθως φημίζονται και για τη χαλάρωση των κανόνων της υγιεινής διατροφής. Ζάχαρη, υπερκατανάλωση αλκοολούχων ποτών, πρόχειρο έτοιμο φαγητό και κάπνισμα είναι κατά κανόνα οι μέθοδοι «χαλάρωσης» που επιλέγουμε στις διακοπές μας. Ο μεγάλος κίνδυνος της γλυκοζυλίωσης των πρωτεϊνών του οργανισμού ελλοχεύει. Έτσι, έχουμε καταστροφή του κολλαγόνου εξωτερικά λόγω της ηλιακής έκθεσης  και εκ των έσω λόγω της γλυκόζης.
Τα νήματα PDO ήρθαν για να χτυπήσουν το πρόβλημα στη ρίζα του. Ο τραυματισμός του ινοβλάστη από τη βελόνη τοποθέτησης του νήματος διεγείρει την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης, ενώ η πολυδιοξανόνη, το υλικό του νήματος, μεγιστοποιεί τη δυνατότητα παραγωγής κολλαγόνου εκ μέρους του. Η δημιουργία ενός σωστού δικτύου συγκράτησης του περιγράμματος του προσώπου από τον ιατρό, επαναφέρει το σχήμα και τη σφριγηλότητα του προσώπου στην πρότερη νεότερη εκδοχή του.
Ο συνδυασμός με Fraxional RF, μέσω της περαιτέρω αύξησης της αιμάτωσης, εξαφανίζει ταυτόχρονα τόσο την ενδογενή γήρανση όσο και τη φωτογήρανση.
Σ’ αυτό το σημείο θέλω να τονίσω για άλλη μια φορά ότι οι θεραπείες αναζωογόνησης δεν υποκαθιστούν τη δράση της Βοτουλινικής τοξίνης (BOTOX- VISTABEL- DYSPORT) στους μύες προσώπου – περιγράμματος – λαιμού- ντεκολτέ.
Οι θεραπείες αναζωογόνησης αφορούν το δέρμα και είναι ένα ακόμα βήμα στην αποκατάσταση της υγείας και ως εκ τούτου της εικόνας του.
Η βοτουλινική τοξίνη δρα στους μύες προσώπου – λαιμού – ντεκολτέ και δεν υποκαθίσταται, διότι καμία άλλη θεραπεία δεν δρα εκεί. Θέλω επίσης να θυμίσω ότι λόγω της έντασης του ηλιακού φωτός η συνοφρυωτική προσπάθεια προφύλαξης των ματιών είναι μέγιστη. Γι’ αυτό προτείνω  γυαλιά ηλίου καθημερινά και επανάληψη της τοξίνης μετά το καλοκαίρι, αν χρειάζεται.
Όμως θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθώ και στα χέρια. Πέραν των καλλυντικών κρεμών, των οποίων η χρήση επιτείνεται κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, το Φθινόπωρο απαιτεί τη φροντίδα τους. Γίνεται λοιπόν συνήθως, αφαίρεση των λεκέδων και χρήση υαλουρονικού οξέος εμπλουτισμένου με πεπτιδιακούς αυξητικούς παράγοντες για την αποκατάσταση της αποστέωσης. Το υαλουρονικό οξύ γεμίζει και ενυδατώνει, ενώ οι πεπτιδιακοί αυξητικοί παράγοντες προάγουν την παραγωγή ιστού.
Ένα ακόμα καλοκαίρι έφυγε και περάσαμε όμορφα. Ας μην αφήσουμε τα σημάδια του στο δέρμα μας! Αν αποκαθιστούμε κάθε φορά τη φθορά, μένουν μόνο οι ευχάριστες αναμνήσεις. 
 
Μαρία Καρδάση
 
Δερματολόγος – Αφροδισιολογος,
Antiaging doctor,
πρόεδρος της Ελληνικής
Ακαδημίας Αντιγήρανσης,
Αισθητική Ιατρική

 
Ιατρείο Καλαμάτας: Αριστοδήμου 63, Καλαμάτα, Μεσσηνία Τ.Κ. 24100
Τηλέφωνο: 27210 29355 Fax: 27210 29355
Ιατρείο Αθήνας: Βασιλέως Κωνσταντίνου 44, Αθήνα Τηλέφωνο:  210 7231591
E-mail:   mary.kardasi@gmail.com