Η γιορτινή περίοδος των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς πλησιάζει και μαζί της έρχονται οι γιορτινοί πειρασμοί. Μελομακάρονα, κουραμπιέδες, δίπλες, βασιλόπιτα, είναι οι γλυκοί πρωταγωνιστές που χωρίς αυτούς τα Χριστούγεννα δεν θα ήταν το ίδιο. Ποιο γλυκό να προτιμήσω; Ποιο έχει τις λιγότερο θερμίδες; Κουραμπιές ή μελομακάρονο; Ποιο γλυκό είναι καλύτερο για εμένα; Αυτές είναι οι πιο κοινές ερωτήσεις που κάθε χρόνο μας απασχολούν.
Ο Δρ Αναστάσιος Παπαλαζάρου, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, PhD, μας δίνει πολύτιμες συμβουλές για τα γλυκά των εορτών.
Παρατηρώντας την φωτογραφία, η θερμιδική διαφορά των γλυκισμάτων εξηγείται από το μέγεθος του κομματιού που τρώμε. Για παράδειγμα, ένα μελομακάρονο ή ένας κουραμπιές έχει το 1/3 του μεγέθους μιας μερίδας μπακλαβά ή βασιλόπιτας, γεγονός που εξηγεί και τις λιγότερες θερμίδες τους.
Μία μερίδα μελομακάρονου, κουραμπιέ και δίπλας αντιστοιχεί σε ένα μικρό τεμάχιο αυτών ενώ μία μερίδα βασιλόπιτας, μπακλαβά και χριστόψωμου σε ένα μεσαίο κομμάτι. Αξιοσημείωτο θα ήταν να σημειωθεί πως, εκτός από τις θερμίδες που απασχολούν τους περισσοτέρους ανθρώπους, ιδιαίτερη βαρύτητα έχει η ποιότητα λίπους που αυτά μας προσφέρουν.
Θα μπορούσε να πει κάποιος πως μία δίπλα είναι προτιμότερη, καθώς μας δίνει τα λιγότερα λιπαρά συγκριτικά με τα υπόλοιπα. Προσοχή όμως! Η δίπλα περιέχει βούτυρο και τηγανίζεται, άρα να περιέχει ‘κακό λίπος’. Αντίθετα, ένα μελομακάρονο και ένα κομμάτι μπακλαβά περιέχουν περισσότερα ωφέλιμα λιπαρά λόγω του ελαιόλαδου και των ξηρών καρπών.
Γνωρίζοντας πώς όλοι αυτοί οι γαστρονομικοί πειρασμοί θα υπάρχουν σε αφθονία σε κάθε σπιτικό, φροντίστε να περιοριστείτε σε ένα γλυκό κάθε φορά έτσι ώστε, να απολαμβάνετε την γεύση, ενώ ταυτόχρονα να μην λειτουργεί ως ‘βάρος’ στη συνείδησή σας και κυρίως στο σώμα σας.
Διάφορες συμβουλές που θα μπορούσαν να φανούν χρήσιμες για την γιορτινή περίοδο είναι οι εξής:
- Τοποθετήστε τα εδέσματα σε μην ορατό μέρος με σκοπό να μην εκτίθεσαι στον πειρασμό
- Μην πηγαινοέρχεστε χωρίς λόγο στο σημείο που γνωρίζετε πώς υπάρχει αφθονία γλυκών (π.χ. κουζίνα)
- Μοιραστείτε το γλυκό σας με άλλα μέλη της οικογένειας ή φίλους
- Επιλέξτε να καταναλώσετε κάτι που πραγματικά σας αρέσει και όχι κάτι που απλά σας προσφέρεται
- Απαλλαγείτε από την σκέψη πως αυτό συμβαίνει μία φορά τον χρόνο, άρα ότι μπορείτε να το παρακάνετε. Αυτό δεν συμβαίνει, γιατί αν ίσχυε θα έπρεπε το υπόλοιπο του χρόνου να μην τρώγαμε καθόλου γλυκά.
Να θυμάστε: Αυτό που κάνει την διαφορά είναι η ποσότητα και η συχνότητα της κατανάλωσης! Κανείς δεν πάχυνε τρώγοντας ένα κομμάτι από το αγαπημένο του γλυκό. Πάχυνε τρώγοντας μεγάλες ποσότητες σε συχνά χρονικά διαστήματα!