Γιατί η αϋπνία γίνεται πιο συχνή καθώς γερνάμε; Μάθετε πώς να το αντιμετωπίσετε!

Home ΥΓΕΙΑ Γιατί η αϋπνία γίνεται πιο συχνή καθώς γερνάμε; Μάθετε πώς να το αντιμετωπίσετε!
aupnia pexels cover

Εάν έχετε βιώσει ποτέ αϋπνία, ξέρετε ότι δεν είναι και ότι πιο ευχάριστο. Και καθώς μεγαλώνουμε, γίνεται πιο συνηθισμένο. Διαφορετικές ηλικιακές ομάδες έχουν διαφορετικές ανάγκες ύπνου και για ενήλικες ηλικίας 60 και άνω, μπορεί να χρειαστεί να δώσουν επιπλέον προσοχή στη ρουτίνα τους για να αποφύγουν την αϋπνία όσο καλύτερα μπορούν. Αυτό συμβαίνει  γιατί τα ποσοστά αϋπνίας αυξάνονται καθώς γερνάμε, και χρειάζεται ιδιαίτερη αντιμετώπιση για να βελτιωθεί η ποιότητα του ύπνου, σύμφωνα με το άρθρο της ιστοσελίδας Mind Body Green.

Γιατί η αϋπνία γίνεται πιο συχνή καθώς γερνάμε;

Σύμφωνα με έρευνα, πολλοί ηλικιωμένοι ενήλικες συχνά αντιμετωπίζουν αρκετές διαταραχές ύπνου. Αυτά που θα συμβούν, χωρίς να περιορίζονται μόνο σε αυτά, είναι να σας πάρει περισσότερο χρόνο για να κοιμηθείτε, να κοιμάστε λιγότερο, να ξυπνάτε συχνά όλη τη νύχτα και να έχετε χαμηλή ενέργεια κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Όπως εξηγεί η εμπειρογνώμονας γεροντολογίας και ύπνου Glenna Brewster, Ph.D., «Σε σύγκριση με τους νεότερους ενήλικες, ο επιπολασμός της αϋπνίας είναι υψηλότερος στις μεσαίες ηλικίες και τους ηλικιωμένους και αυξάνεται με την ηλικία. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι η αϋπνία είναι φυσιολογικό μέρος της γήρανσης. ”

Σημειώνει ότι υπάρχουν αμέτρητοι παράγοντες που μπορούν να εξηγήσουν γιατί οι ηλικιωμένοι ενήλικες αντιμετωπίζουν μεγαλύτερα προβλήματα αϋπνίας, είτε έχουν σχέση με οικονομικά, περιβαλλοντικά,  προβλήματα συμπεριφοράς ή, φυσικά, ιατρικά. Αυτά περιλαμβάνουν:

  • οικονομικές προκλήσεις που σχετίζονται με το σταθερό εισόδημα
  • μετακόμιση σε νέο σπίτι, συρρίκνωση σε μικρότερο χώρο ή σε κοινότητα υποβοηθούμενης διαβίωσης ή γηροκομείου
  • όταν πίνουν αλκοόλ κοντά στον ύπνο
  • ευθύνες φροντίδας
  • νοσηλεία
  • νέα ιατρικά προβλήματα
  • συνταξιοδότηση ή αλλαγή τρόπου ζωής
  • περισσότερες ευκαιρίες για ύπνο κατά τη διάρκεια της ημέρας
  • χρόνιες παθήσεις υγείας ή / και χρόνιος πόνος (ο οποίος συνήθως επίσης αυξάνεται καθώς γερνάμε)
  • θάνατος μέλους της οικογένειας ή φίλου
  • στρες

«Οι ηλικιωμένοι με αϋπνία είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναφέρουν τουλάχιστον δύο χρόνιες ασθένειες σε σύγκριση με τους ηλικιωμένους χωρίς αϋπνία», λέει η Brewster. Έχοντας αυτό κατά νου, μαζί με πράγματα όπως “εξάψεις λόγω εμμηνόπαυσης, αυξημένη επικράτηση νευροεκφυλιστικών διαταραχών, πόνος”, προσθέτει, δεν είναι περίεργο ότι οι ηλικιωμένοι ενήλικες δεν κοιμούνται επίσης. (Επίσης, πολλές από αυτές τις χρόνιες ασθένειες αντιμετωπίζονται με φάρμακα που μπορούν να προκαλέσουν αϋπνία.)

Τέλος, η μελατονίνη  η οποία βοηθά στη ρύθμιση των κιρκαδικών ρυθμών μας μπορεί να εξαντληθεί από ασθένειες που σχετίζονται με την ηλικία, όπως το Αλτσχάιμερ και ο διαβήτης τύπου 2 , καθιστώντας δυσκολότερο τον ποιοτικό ύπνο.

Photo by Pexels

Μπορούν οι νεότεροι να βελτιώσουν  τον ύπνο τους καθώς μεγαλώνουν;

Σύμφωνα με την Brewster, ναι! Και ο καλύτερος τρόπος να το κάνετε είναι να καθιερώσετε νωρίς καλές συνήθειες υγιεινής ύπνου. “Ξεκινήστε να δίνετε προτεραιότητα στον ύπνο τώρα”, λέει, σημειώνοντας πρώτα ότι είναι σημαντικό να αναπτύξετε και να διατηρήσετε ένα κανονικό πρόγραμμα, “ειδικά έχοντας και διατηρώντας έναν κανονικό και συγκεκριμένο χρόνο αφύπνισης ακόμη και τα Σαββατοκύριακα.”

Το να είστε βέβαιος ότι ασκείστε και διαχειρίζεστε το άγχος θα βοηθήσει επίσης το σώμα και το μυαλό σας να προετοιμάζεται καλύτερα για ύπνο κάθε βράδυ, σημειώνει. Και για να βεβαιωθείτε ότι ο κιρκαδικός ρυθμός σας είναι τακτικός, συνιστάται η μείωση της ποσότητας του μπλε φωτός που εκτίθεστε τη νύχτα.

Εάν χρειάζεστε μια βοήθεια στον ύπνο σας, μπορείτε να δοκιμάσετε ένα συμπλήρωμα μαγνησίου. Πολλοί άνθρωποι έχουν ανεπάρκεια σε αυτό, το οποίο μπορεί να προκαλέσει ευερεθιστότητα, άγχος και, το μαντέψατε – αϋπνία!

Αλλά οι σωστές ποσότητες αυτού του μετάλλου μπορούν να σας βοηθήσουν να κοιμηθείτε γρηγορότερα, να παραμείνετε κοιμισμένοι περισσότερο και όταν  ξυπνήσετε να  αισθάνεστε ανανεωμένοι.

Απλώς επειδή μεγαλώνουμε, δεν σημαίνει ότι ο καλός ύπνος πρέπει να είναι κάτι που ανήκει στο  παρελθόν. Αν και η αϋπνία τείνει να είναι πιο συχνή στον πληθυσμό των 60 ετών και άνω, η βελτίωση της υγιεινής του ύπνου σας είναι εξαιρετική ιδέα σε οποιαδήποτε ηλικία. Τηρήστε το πρόγραμμα ύπνου σας και θυμηθείτε τα σημαντικά βασικά στοιχεία της διατροφής, της άσκησης και της διαχείρισης του στρες, ώστε να μπορείτε να αξιοποιήσετε στο έπακρο την νυχτερινή αϋπνία.