Πως το άγχος επηρεάζει την επιδερμίδα σας; Ποιοι είναι οι τρόποι αντιμετώπισης;

Home ΟΜΟΡΦΙΑ Πως το άγχος επηρεάζει την επιδερμίδα σας; Ποιοι είναι οι τρόποι αντιμετώπισης;
stress epidermida cover

Υπάρχει ένα απόσπασμα του Roald Dahl που κυκλοφορεί συχνά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που αναφέρει: «Αν έχετε καλές σκέψεις, θα λάμψουν από το πρόσωπό σας σαν ηλιαχτίδες και θα φαίνεστε πάντα υπέροχοι».  Είναι ένα quote που μιλάει στη δύναμη του νου επηρεάζοντας τον τρόπο με τον οποίο εμφανίζονται φυσικά – θετικά, χαρούμενα συναισθήματα που εκδηλώνονται πάντα ως λάμψη. Επομένως, όταν αισθανόμαστε στεναχωρημένοι, το δέρμα μας μπορεί να ακολουθήσει και να γίνει σκυθρωπό. Με τόσους πολλούς από εμάς τώρα που πάσχουν από άγχος στο Ηνωμένο Βασίλειο (και πέραν αυτού), ποιες είναι οι δερματολογικές συνέπειες; σύμφωνα με το άρθρο της ιστοσελίδας  του περιοδικού της Vogue UK.

Πώς επηρεάζει το άγχος το δέρμα σας;

Ως ψυχοδερματολόγος – δερματολόγος που δίνει ιδιαίτερη προσοχή στην ψυχολογία του δέρματός μας  η Δρ. Alia Ahmed έχει μια σταθερή άποψη για τα δερματικά προβλήματα που μπορεί να ξεσπάσουν ως αποτέλεσμα του στρες και του άγχους. Φυσικά, υπάρχουν ανησυχίες και προβλήματα στο δέρμα που ακούτε καθημερινά – όπως η ακμή και το έκζεμα – και στη συνέχεια υπάρχουν εκείνες που έχουν τις ρίζες τους στην ψυχολογική δυσφορία και είναι λιγότερο ευρέως διαδεδομένες, όπως η  συνήθεια τους να ξύνουν ή να τρίβουν το δέρμα τους συνεχώς καθώς και η  δυσμορφία.

Με απλά λόγια, τα δύσκολα συναισθήματα συμβαδίζουν με προβλήματα δέρματος. “Το άγχος , το οποίο συνδέεται με δερματικά προβλήματα όπως ακμή, έκζεμα, κνίδωση, ψωρίαση, ροδόχρου ακμή και διαταραχές του ψυχαναγκαστικού καταναγκαστικού φάσματος”, λέει ο Δρ Ahmed. “Άλλοι καθιερωμένοι σύνδεσμοι περιλαμβάνουν φαγούρα (δερματολογικές καταστάσεις που σχετίζονται με κνησμό έχουν υψηλότερα αναφερόμενα επίπεδα άγχους και χαμηλότερη ποιότητα ζωής), εξάρσεις νόσων (ειδικά ψωρίαση και έκζεμα), κνίδωση, έξαψη και εφίδρωση.” Το άγχος, προσθέτει, συχνά εκφράζεται σε συναισθηματικές εκφράσεις του προσώπου, όπως ‘’αυλάκια’’ στο μέτωπο και έντεκα γραμμές.

Ποια είναι τα ενδεικτικά σημάδια ότι το δέρμα σας ανταποκρίνεται στο άγχος;

Εάν ξαφνικά έχετε αρχίσει να αντιμετωπίζετε ξεσπάσματα ακμής μετά από μια περίοδο γεμάτη άγχος (πχ. Covid-19) ή το έκζεμά σας εκρήγνυται κάθε φορά που εμφανίζεται μια προθεσμία που σας πιέζει, η αντίδραση στο άγχος του σώματός σας είναι πιθανός ένοχος. «Ο εγκέφαλος έχει ένα μονοπάτι ενεργοποιημένο από το άγχος που προκαλεί την απελευθέρωση διαφόρων χημικών και ορμονών που οδηγούν τη φλεγμονή τόσο στο σώμα όσο και στο δέρμα», εξηγεί η Δρ Ahmed. «Τα συναισθήματα συναισθηματικής δυσφορίας οδηγούν στην απελευθέρωση μιας ορμόνης στρες (κορτιζόλη) που καθυστερεί την επούλωση, διαταράσσει το φυσικό φράγμα του δέρματος και επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα, καθιστώντας το λιγότερο ικανό να υπερασπιστεί τον εαυτό του». Από το κόκκινο, ξηρό και δέρμα με φαγούρα έως τις γραμμές, τις ρυτίδες, τη μελάγχρωση και τη θαμπάδα, δύσκολα συναισθήματα μπορεί να οδηγήσουν σε δέρμα που δεν λειτουργεί κανονικά.

Ποιοι άλλοι παράγοντες επηρεάζουν τη σύνδεση νου-δέρματος;

Φυσικά, λειτουργεί και το αντίστροφο. Το στρες προκαλεί δερματικές παθήσεις και, εξίσου, η δερματική ασθένεια προκαλεί στρες. Κάθε ατέλεια, ξηρή επιδερμίδα και μαύρα  σημάδια που εμφανίζεται στο δέρμα μας έχει τη δυνατότητα να επηρεάσει το πώς αισθανόμαστε συναισθηματικά, με το 17% των ασθενών με δερματολογικά προβλήματα να απαιτούν ψυχολογική υποστήριξη για να αντιμετωπίσουν την κατάστασή τους. Είναι ένα catch-22 που αναμφισβήτητα επιδεινώθηκε λόγω των κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης και των μυριάδων φίλτρων του, τα οποία δημιουργούν μη ρεαλιστικές προσδοκίες για το πώς θα πρέπει να μοιάζει το δέρμα.

Όλο και πιο συχνές είναι οι περιπτώσεις  ασθενών των οποίων η αδυναμία να ταιριάξει το πραγματικό τους δέρμα με τα φίλτρα (είτε λείανση του δέρματος είτε γλυπτική της γνάθου) λόγω «ατελειών» τους προκαλεί μεγάλη δυσφορία. «Ένα παράδειγμα ενός ασθενούς σε αυτήν την κατηγορία είναι κάποιος που έχει ήπια ακμή αλλά είναι τόσο αναστατωμένος από αυτό που σταματάει να συναναστρέφεται με τους φίλους τους, περνά  ώρες μπροστά στον καθρέφτη εξετάζοντας το δέρμα του και αισθάνεται πεσμένος ψυχολογικά και καταθλιπτικός.  Σε ακραίες περιπτώσεις, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αυτοκτονικές σκέψεις. Η δουλειά μου σε αυτό το σενάριο είναι να αντιμετωπίσω την ακμή κατάλληλα αλλά και να διερευνήσω γιατί προκύπτει ένα τέτοιο πρόβλημα για το ενδιαφερόμενο άτομο », λέει η Δρ Ahmed.

Ακόμα και σε φαινομενικά λιγότερο ακραίες περιπτώσεις, το δέρμα μπορεί να επηρεάσει την ψυχική ευεξία με συναισθήματα αμηχανίας, χαμηλής διάθεσης, ανησυχίας και απομόνωσης που αποδεικνύονται κοινά. «Αυτά τα συναισθήματα μπορούν στη συνέχεια να επηρεάσουν το δέρμα και να δημιουργήσουν έναν φαύλο κύκλο», λέει η Δρ Ahmed. Αυτός είναι ένας μόνο λόγος για τον οποίο οι εκστρατείες κοινωνικών μέσων, είναι τόσο σημαντικές για να σπάσουν το στίγμα γύρω από αυτά τα θέματα. Όσο λιγότερο αγχωνόμαστε, τόσο καλύτερο θα είναι το δέρμα μας.

Διαβάστε παρακάτω  τις επτά συμβουλές  της Δρ. Ahmed σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης του δέρματος που είναι επιρρεπές σε άγχος.

Δημιουργήστε το κατάλληλο περιβάλλον

Δημιουργήστε ένα θετικό περιβάλλον, διατηρώντας τα αγαπημένα κεριά, τα αρώματα, τη μουσική ή τα χρώματα γύρω σας. Οι άνθρωποι αισθάνονται πιο ικανοποιημένοι και βιώνουν βελτιωμένη ψυχική υγεία εάν η διαχείριση των περιβαλλόντων συνθηκών είναι σωστή.

Μιλήστε με τον εαυτό σας

Υιοθετήστε κάποιες θετικές σκέψεις, ειδικά στις στιγμές που αισθάνεστε πεσμένοι. Δοκιμάστε καταφατικές φράσεις όπως: «Σέβομαι τον εαυτό μου, είμαι άξιος, είμαι μοναδικός, δεν θα τα παρατήσω». Σκεφτείτε για αυτό που είστε ευγνώμονες καθημερινά.

Κοιμηθείτε περισσότερο

Κοιμηθείτε τουλάχιστον οκτώ ώρες τη νύχτα για να δώσετε στο δέρμα σας το χρόνο να επιδιορθωθεί.

Εξαφανίστε τις αρνητικές επιρροές

Εάν παρατηρείτε ότι κάτι στη ζωή, σας εξαντλεί συναισθηματικά, ή σας κάνει να αισθάνεστε στεναχωρημένοι για τον εαυτό σας, ξεκινήστε τη διαδικασία να το ξεχάσετε, να το διαγράψετε,, εάν μπορείτε.

Μείνετε ενυδατωμένοι

Πίνετε τουλάχιστον δυόμισι λίτρα υγρού την ημέρα για να μειώσετε τις επιπτώσεις της αφυδάτωσης στο δέρμα.

Επενδύστε σε ένα εργαλείο προσώπου

Αγοράστε ένα προϊόν για απαλό μασάζ προσώπου για να βελτιώσετε την κυκλοφορία, τη λεμφική παροχέτευση και να ενισχύσετε την παραγωγή κολλαγόνου, είναι επίσης μια εξαιρετική μέθοδος χαλάρωσης.

Μην ξεχάσετε τη διατροφή σας

Η αλληλεπίδραση μεταξύ του εντέρου, του εγκεφάλου και του δέρματος δεν πρέπει να ξεχαστεί κατά την αξιολόγηση της υγείας του δέρματος. Η φυσική ισορροπία του εντέρου μπορεί να αποκλίνει από παράγοντες του τρόπου ζωής και το άγχος, τα οποία με τη σειρά τους μπορούν να προωθήσουν τη φλεγμονή, η οποία εμπλέκεται σε δερματικές παθήσεις. Αφιερώστε λίγο χρόνο για να εξετάσετε εάν η διατροφή σας λειτουργεί καλά για το σώμα σας, ενσωματώστε μερικές υγιεινές επιλογές και εξετάστε ένα προβιοτικό συμπλήρωμα.