home accidents

Ατυχήματα στο σπίτι: τα πιο συνηθισμένα και πώς αντιμετωπίζονται

Τα ατυχήματα αποτελούν την τρίτη συχνότερη αιτία θανάτου για όλες τις ηλικίες και την πρώτη αιτία για τα παιδιά, αποτελώντας το 6% του συνόλου των θανάτων. Τα ατυχήματα μπορεί να συμβαίνουν στο σπίτι (οικιακά ατυχήματα), στο χώρο εργασίας (εργατικά ατυχήματα), είτε στους δρόμους (τροχαία ατυχήματα). Τα ατυχήματα στο σπίτι αντιπροσωπεύουν το 53,6% του συνόλου των ατυχημάτων, αναδεικνύοντας το οικιακό περιβάλλον σαν ένα από τους πιο επικίνδυνους χώρους.

curaderm-2023

Τα πιο συχνά ατυχήματα που συμβαίνουν στο σπίτι είναι:

Οι πτώσεις.  

Αφορούν όλες τις ηλικίες και έχουν διαφορετικές επιπτώσεις σε κάθε ηλικία. Στα παιδιά ιδιαίτερα επικίνδυνες είναι οι πτώσεις από μεγάλο ύψος, επειδή τα παιδιά μέσα στο παιχνίδι τους έχουν την τάση να σκαρφαλώνουν σε διάφορα υψηλά αντικείμενα του περιβάλλοντός τους (καρέκλες, κρεβάτια, κάγκελα κ.λπ.). Στους υπερήλικες οι πτώσεις, ακόμα  και εξ ιδίου ύψους, μπορεί να οδηγήσουν σε διάφορα κατάγματα (ισχίου, καρπού κ.ά.). Εφόσον οι πτώσεις προκαλέσουν κάποια αιμορραγία ή πληγή, φροντίζουμε πρώτα το σταμάτημα της αιμορραγίας πιέζοντας με κάποια αποστειρωμένη γάζα ή ένα φρεσκοσιδερωμένο μαντήλι το σημείο αιμορραγίας και στη συνέχεια περιποιούμαστε το τραύμα με κάποιο αντισηπτικό και με επίδεση της πληγής.

Τα κοψίματα.

Αφορούν όλες τις ηλικίες και συμβαίνουν συνήθως με κοφτερά μαχαίρια, ξυραφάκια ή σπασμένα γυαλιά. Ο άμεσος καθαρισμός του τραύματος με κάποιο αντισηπτικό ή με καθαρό νερό και η κάλυψη της πληγής με μια αποστειρωμένη γάζα πρέπει να αποτελούν το κύριο μέλημά μας.

Τα εγκαύματα.

Συμβαίνουν συνήθως στην κουζίνα με το άγγιγμα καυτών αντικειμένων ή την επαφή με καυτά υγρά. Συμβαίνουν κυρίως από απροσεξία ή περιέργεια και είναι συνηθέστερα σε νοικοκυρές και σπανιότερα σε παιδιά. Ο καθαρισμός της εγκαυματικής επιφάνειας με αντισηπτικό και στις περιπτώσεις που έχει αποσπαστεί η επιδερμίδα ο καθαρισμός και η κάλυψή της με αποστειρωμένη γάζα προλαβαίνουν τη μόλυνση και βοηθούν την ταχύτερη επούλωση.

Οι ηλεκτροπληξίες.

Συμβαίνουν από φθαρμένα καλώδια ή ελαττωματικές ηλεκτρικές συσκευές στους ενήλικες και από είσοδο μεταλλικών συρματόμορφων αντικειμένων σε πρίζες στα παιδιά. Η άμεση απομάκρυνση του ηλεκτροφόρου αντικειμένου από το άτομο και η άμεση έναρξη της διαδικασίας ανάνηψής του -σε περίπτωση που έχει χάσει τις αισθήσεις-  πρέπει να είναι το κύριο μέλημά μας.

Οι δηλητηριάσεις.

Συμβαίνουν συχνότερα στα παιδιά που η περιέργειά τους και η συνήθεια ιδιαίτερα των μικρών παιδιών να βάζουν τα πάντα στο στόμα τους οδηγεί σε δηλητηρίασή τους από κατάποση φαρμάκων, αντικειμένων (π.χ. μπαταρίες) και επικίνδυνων υγρών (καθαριστικά, καλλυντικά) που ξεχνιόνται στο περιβάλλον του σπιτιού. Η αναζήτηση βοήθειας/οδηγιών από το Εθνικό Κέντρο Δηλητηριάσεων ή/και η προσφυγή σε νοσοκομείο πρέπει είναι η άμεση αντίδρασή μας.

Η πνιγμονή.

Συμβαίνει συχνότερα σε παιδιά λόγω κατάποσης μεγάλων αμάσητων τροφών ή και αντικειμένων. Πνιγμονή μπορεί να πάθουν και οι ενήλικες, ιδιαίτερα τα άτομα με νευρολογικά προβλήματα που επηρεάζουν τα αντανακλαστικά κατάποσης. Η πνιγμονή αντιμετωπίζεται με άμεση αφαίρεση του αντικειμένου που αποφράσσει το λαιμό, εφόσον αυτό είναι ορατό, ή με τον ειδικό χειρισμό Heimlich από εκπαιδευμένο άτομο.

Ο πνιγμός.

Συμβαίνει κυρίως σε παιδιά στην μπανιέρα ή σε πισίνα της αυλής, όταν αυτά διαφεύγουν της προσοχής μας και πέφτουν μέσα. Αν το παιδί έχει χάσει τις αισθήσεις του, το γυρίζουμε μπρούμυτα, ανασηκώνουμε τη μέση του έτσι ώστε να αδειάσουν τα πνευμόνια του από το νερό και στη συνέχεια αρχίζουμε άμεσα τεχνητή αναπνοή.