Κολπικές πλύσεις: Τελικά είναι χρήσιμες η βλαβερές;

Home ΥΓΕΙΑ Κολπικές πλύσεις: Τελικά είναι χρήσιμες η βλαβερές;
kolpikes pluseis

Είτε είστε σε αναπαραγωγική ηλικία είτε όχι η διατήρηση του αιδοίου καθαρού με τον σωστό τρόπο μπορεί να κάνει τεράστια διαφορά όσον αφορά τις κολπικές λοιμώξεις. Ο κόλπος σας είναι μια ευαίσθητη περιοχή και ευτυχώς η διατήρηση της καλής υγιεινής είναι απίστευτα απλή και εύκολη διαδικασία.
Το πιο σημαντικό κομμάτι για την κολπική υγιεινή είναι η διατήρηση του ph, της οξύτητας δηλαδή του κόλπου. Ένα φυσιολογικό κολπικό pH είναι ελαφρώς όξινο και όταν αυτό αλλάζει οι γυναίκες αρχίζουν να εμφανίζουν συμπτώματα λοιμώξεων. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν ερεθισμό, κνησμό και πόνο. Ορισμένες γυναίκες είναι πιο ευαίσθητες στις κολπικές αλλαγές, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

  • Το pH μπορεί να μεταβληθεί από οποιαδήποτε ξένη ουσία που εισάγετε στον κόλπο σας –επομένως και με τις κολπικές πλύσεις.
  • Ταυτόχρονα, μην εστιάζετε αυστηρά μόνο στον κόλπο αλλά και στη γύρω εξωτερική περιοχή.
  • Η διατήρηση καθαρού κόλπου σημαίνει τακτικό πλύσιμο με απαλό και με κατάλληλου ph αντισηπτικό, ειδικού για την ευαίσθητη περιοχή στο εξωτερικό του κόλπου (θυμηθείτε, όχι μέσα!).
  • Πολλές γυναίκες λένε ότι κάνουν κολπικές πλύσεις για να απαλλαγούν από δυσάρεστες οσμές, να ξεπλύνουν το αίμα μετά την περίοδό τους, να αποφύγουν τη σεξουαλική μετάδοση ασθενειών και να αποτρέψουν μια εγκυμοσύνη

Ωστόσο, οι κολπικές πλύσεις δεν είναι αποτελεσματικές για κανέναν από αυτούς τους σκοπούς. Αντίθετα, μπορεί στην πραγματικότητα να αυξήσουν τον κίνδυνο λοιμώξεων και άλλων προβλημάτων υγείας.

Οι συχνές κολπικές πλύσεις μπορεί να προκαλέσουν:

  • Κολπικές λοιμώξεις λόγω αλλαγής της χλωρίδας του κόλπου. Η βακτηριακή κολπίτιδα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού και σεξουαλικά μεταδιδόμενων λοιμώξεων.
  • Φλεγμονώδη νόσο της πυέλου, δηλαδή λοίμωξη της μήτρας, των σαλπίγγων και/ή των ωοθηκών που έχει σαν επακόλουθο μεγαλύτερη δυσκολία για εγκυμοσύνη και αυξημένη πιθανότητα για εξωμήτριο κύηση.
  • Κολπικές πλύσεις μπορεί να συστήσουμε για 1-2 ημέρες πριν τη θεραπεία κάποιας έντονης κολπίτιδας. Σε κάθε άλλη περίπτωση τις αποφεύγουμε.