Άσθμα: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Home ΥΓΕΙΑ Άσθμα: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε
man inhaler asthma

Σύμφωνα με το άρθρο της ιστοσελίδας, National Asthma Council Australia, μάθετε πληροφορίες σχετικά με το τι είναι το άσθμα, ποια είναι τα συμπτώματα, τι συμβαίνει στα πνευμόνια όταν εμφανίζετε συμπτώματα άσθματος, ποιοι πάσχουν από το άσθμα τι το προκαλεί και τι συμβαίνει όταν τα συμπτώματα χειροτερεύουν.

Τι είναι άσθμα;

Το άσθμα είναι μια χρόνια πάθηση που χαρακτηρίζεται από την φλεγμονή αεραγωγών (αναπνευστικοί σωλήνες που μεταφέρουν αέρα στους πνεύμονες μας). Τα άτομα με άσθμα δυσκολεύονται να εισπνέουν και να εκπνέουν, επειδή οι αεραγωγοί στους πνεύμονες τους γίνονται πιο στενοί. Άλλες φορές η αναπνοή τους είναι φυσιολογική. Δεν υπάρχει θεραπεία για το άσθμα, άλλα συνήθως μπορεί να ελεγχθεί καλά. Τα περισσότερα άτομα με άσθμα μπορούν να παραμείνουν ενεργά και να έχουν μια υγιή ζωή.

Πως μπορεί να ελεγχθεί το άσθμα;

  • Φάρμακα, τα οποία λαμβάνονται σωστά την κατάλληλα στιγμή
  • Τακτικές ιατρικές επισκέψεις, για εξετάσεις και για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τη ζωή με άσθμα
  • Πρέπει να γνωρίζετε τι να κάνετε όταν έχετε τα συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα του άσθματος;

  • Συριγμός- ένας έντονος ήχος που προέρχεται από το στήθος κατά την αναπνοή
  • Σφίξιμο στο στήθος
  • Δύσπνοια
  • Βήχας

Δεν χρειάζεται να έχετε όλα τα συμπτώματα για να έχετε άσθμα.

Τα συμπτώματα του άσθματος μπορούν να προκληθούν από διαφορετικά πράγματα για διαφορετικούς ανθρώπους. Μπορεί να πάθετε άσθμα από την άσκηση, τον καπνό τσιγάρων, τα κρυολογήματα, γρίπη και τα αλλεργιογόνα στον αέρα (π.χ. γύρη χόρτου).

Τι συμβαίνει μέσα στα πνευμόνια όταν εμφανίζετε συμπτώματα άσθματος

Οι αναπνευστικοί αεραγωγοί στενεύουν. Μέσα στα τοιχώματα κάθε αεραγωγού υπάρχει ένα λεπτό στρώμα μυών. Όταν συστέλλεται, κάνει τον αεραγωγό στενότερο. Τα φάρμακα ανακούφισης λειτουργούν έτσι ώστε να χαλαρώσουν  αυτούς τους μυς στους αεραγωγούς.

Οι αναπνευστικοί αεραγωγοί …….Οι αναπνευστικοί σωλήνες διογκώνονται αφήνοντας λιγότερο χώρο για  να αναπνεύσει κάποιος. Τα φάρμακα που επικρατούν λειτουργούν μειώνοντας τη φλεγμονή που προκαλεί το πρήξιμο.

Οι αναπνευστικοί αεραγωγοί γεμίζουν. Το εσωτερικό των αναπνευστικών σωλήνων μπορεί να μπλοκαριστεί από την βλέννα.

Ποιοι άνθρωποι πάσχουν από άσθμα;

Πάνω από 2,5 εκατομμύρια (περίπου 1 στους 9) Αυστραλοί έχουν άσθμα, συμπεριλαμβανομένων παιδιών και ενηλίκων. Το άσθμα είναι πιο συχνό σε οικογένειες με άσθμα ή αλλεργίες, ωστόσο δεν προέρχεται το άσθμα μόνο από αλλεργίες. Το άσθμα είναι πιο συχνό στα παιδιά αλλά μπορεί  να εμφανιστεί και αργότερα στην ζωή τους.

Το άσθμα ξεκινά συχνά με συριγμό στην προσχολική ηλικία, πολλά παιδιά προσχολικής ηλικίας που έχουν συριγμό δεν έχουν άσθμα από την ηλικία του δημοτικού.

Οι ενήλικες κάθε ηλικίας μπορούν να αναπτύξουν άσθμα, ακόμη και αν δεν είχαν άσθμα ως παιδία.

Τι προκαλεί το άσθμα

Οι ακριβείς αιτίες του άσθματος δεν είναι γνωστές ακόμα.  Ωστόσο, ο κίνδυνος να πάθετε άσθμα εξαρτάται εν μέρει από τα γονίδια. Το άσθμα μπορεί  να είναι αλλεργικό ή μη αλλεργικό. Το αλλεργικό άσθμα είναι πιο συχνό σε οικογένειες με άσθμα και αλλεργίες.

Ο κίνδυνος να πάθουν άσθμα τα παιδιά αυξάνεται από τις μητέρες που καπνίζουν κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, τα άτομα που καπνίζουν γύρω από τα μωρά ή μικρά παιδιά, την ατμοσφαιρική ρύπανση, τα εργοστάσια, την μούχλα που υπάρχει στα σπίτια, την πρόωρη γέννηση και το χαμηλό βάρος γέννησης.

Οι ενήλικες μπορεί να αναπτύξουν άσθμα με την πάροδο του χρόνου από την ατμοσφαιρική ρύπανση του εσωτερικού χώρου στην εργασία ή στο σπίτι (π.χ. αναπνέοντας αναθυμιάσεις που ερεθίζουν τους πνεύμονες ή αναπνέοντας σκόνες στις οι  οποίες δημιουργούν αλλεργίες). Οι αθλητές μπορεί  να αναπτύξουν άσθμα μετά από πολύ εντατική προπόνηση για αρκετά χρόνια, ειδικά όταν αναπνέουν μολυσμένο, κρύο ή ξηρό αέρα.

Τι συμβαίνει όταν τα συμπτώματα χειροτερεύουν;

Η έξαρση του άσθματος παρουσιάζεται όταν τα συμπτώματα άσθματος ξεκινούν ή επιδεινώνονται σε σύγκριση με άλλες φορές που είναι πιο ήπια. Τα συμπτώματα δεν θα εμφανιστούν από μόνα τους και θα χρειαστείτε θεραπεία.

Αυτές οι εξάρσεις μπορεί να συμβούν πολύ γρήγορα  (π.χ. εάν εκτίθεστε σε καπνό), αλλά μπορούν επίσης να εμφανιστούν σταδιακά τις επόμενες ώρες ή μέρες (π.χ. εάν κρυώσετε).

 

Ο όρος  <<επίθεση  άσθματος>> προκαλεί σύγχυση επειδή σημαίνει διαφορετικά πράγματα για διαφορετικούς ανθρώπους – από μια περίοδο συριγμού μετά από το τρέξιμο για το λεωφορείο έως την εισαγωγή στο νοσοκομείο για άσθμα.

Η εκδήλωση άσθματος μπορεί να γίνει σοβαρή εάν δεν αντιμετωπιστεί σωστά, ακόμη και σε κάποιον που τα συμπτώματα του άσθματος είναι συνήθως πιο ήπια ή καλά ελεγχόμενα. Μια σοβαρή έξαρση χρειάζεται επείγουσα θεραπεία από γιατρό ή νοσοκομειακό τμήμα έκτακτης ανάγκης.