Άσκηση και Προεμμηνόπαυση-Εμμηνόπαυση

Home ΥΓΕΙΑ Άσκηση και Προεμμηνόπαυση-Εμμηνόπαυση
running beach

Tης Θεοδώρας Γ. Καλογεράκου.

Θυμάμαι πάντα, αυτό που είχε πει η Helena Rubinstein, ιδρύτρια της εταιρείας καλλυντικών HR, “Δεν υπάρχουν άσχημες γυναίκες, μόνο τεμπέλες”. ΓΗΡΑΝΣΗ θεωρείται η φάση του κύκλου της ζωής που αρχίζει μετά τα 65, πρόκειται για μια διαδικασία που επιφέρει αλλαγές στο κυτταρικό επίπεδο όλων των συστημάτων. Δημιουργείται σταδιακή έκπτωση των λειτουργιών τους μέχρι το τελικό κλείσιμο του βιολογικού κύκλου. Σήμερα όμως θεωρείται ότι η εκκίνηση του γήρατος αρχίζει από την ηλικία των 35.

Στα 20 δεν υπάρχουν σημάδια γήρανσης. Όλα είναι μια χαρά. Οι κυτταρικοί κύκλοι ανανέωσης ακολουθούνται κανονικά ανά 18-24 ημέρες. Στα 30 είναι η στιγμή της αλλαγής, πράγματι οι κυτταρικοί κύκλοι ανανέωσης επιβραδύνονται. Στα 40 το πρόβλημα μεγαλώνει. Οι κυτταρικοί κύκλοι ανανέωσης πλησιάζουν τις 40 ημέρες. Στα 50 οι κυτταρικοί ανανεωτικοί κύκλοι πολλές φορές ξεπερνούν τις 40 ημέρες. «Η νεότητα δεν έχει ηλικία», είπε κάποτε ο Πάμπλο Πικάσο. Η απλούστερη μέθοδος για την πρόληψη του γήρατος είναι η συνειδητοποίηση ότι ο σωστός τρόπος διατροφής και η τακτική άσκηση δεν είναι για την περίοδο πριν το καλοκαίρι, αλλά για όλο τον χρόνο. Η αντιγήρανση είναι στάση και τρόπος ζωής, είναι φιλοσοφική θεώρηση «Θέλω να είμαι και να δείχνω καλά για όσα χρόνια θα ζήσω» Το γονίδιο μας θεωρείται ικανό για επιβίωση 120 χρόνων.

Όλο το παιχνίδι της αντιγήρανσης είναι ο τρόπος ζωής.

Η εμμηνόπαυση είναι μια σημαντική μεταβατική περίοδος στη ζωή κάθε γυναίκας. Είναι μια υπενθύμιση πως πρέπει να φροντίζει τον εαυτό της και ο καλύτερος τρόπος για να το κάνει είναι να παραμείνει δραστήρια. Τα επίπεδα πολλών ορμονών μειώνονται με την πάροδο της ηλικίας. Η συστηματική μακροχρόνια άσκηση θα μπορούσε να γίνει ένα πολύτιμο εργαλείο και μια χρήσιμη μέθοδος ορμονικής θεραπείας.

Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Epidemiology έδειξε ότι γυναίκες που κάθονται πάνω από 6 ώρες την ημέρα και ακολούθουν έναν υποκινητικό τρόπο ζωής έχουν 90% αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας. Όλοι θα θέλαμε ένα φάρμακο που βελτιώνει τη μυϊκή δύναμη, αυξάνει την αντοχή, βοηθάει τον έλεγχο του σωματικού βάρους, μειώνει το άγχος και το στρες, αυξάνει την αυτοεκτίμηση, βελτιώνει τις νοητικές λειτουργίες, όπως την προσοχή και συγκέντρωση, βελτιώνει την αρτηριακή πίεση και την χοληστερόλη, προστατεύει τους μύες, τα οστά και το δέρμα. Υπάρχει και λέγεται: Καθημερινή Άσκηση. Για τις περισσότερες υγιείς γυναίκες, οι ειδικοί προτείνουν και αερόβια άσκηση αλλά και ασκήσεις ενδυνάμωσης. Προσπαθήστε να κάνετε: τουλάχιστον 150 λεπτά αερόβιας άσκησης μέτριας έντασης, ή 75 λεπτά υψηλής έντασης την εβδομάδα. Ασκήσεις ενδυνάμωσης τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα. Είναι σημαντικό να θέσετε ρεαλιστικούς στόχους. Για παράδειγμα, μία μισάωρη βόλτα για γρήγορο περπάτημα μετά το φαγητό αποτελεί καλή αρχή. Ο Ιπποκράτης περιέγραφε το περπάτημα ως την καλύτερη θεραπεία του ανθρώπου.

Οι διατάσεις θα βελτιώσουν πολύ την ευλυγισία σας. Κάντε διατάσεις μετά από κάθε συνεδρία άσκησης, όταν οι μύες σας θα είναι περισσότερο δεκτικοί. Ασκήσεις ισορροπίας και σταθερότητας: Σκεφτείτε δραστηριότητες όπως η yoga και το τάι-τσι. Μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά. Αρκετές μελέτες απέδειξαν ότι το Pilates είναι η ιδανική άσκηση εκγύμνασης σε γυναίκες που βρίσκονται σε εμμηνόπαυση. Εκτός από το Pilates όμως, όλες οι μορφές άσκησης έχουν σωματικά οφέλη, αρκεί να υπάρχει διάρκεια.