anosopoiitiko askisi

Η άσκηση ως όπλο ενίσχυσης του ανοσοποιητικού

Το ανοσοποιητικό μας σύστημα λειτουργεί ως ασπίδα προστασίας ενάντια στις λοιμώξεις. Πώς λοιπόν θα το κάνουμε πιο ανθεκτικό μέσα από τη φυσική δραστηριότητα; Τα αποτελέσματα πολλών επιστημονικών ερευνών έχουν δείξει ότι η σωστή και συστηματική άσκηση μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα του αθλούμενου σε τέτοιο σημείο, που να μειώσει τις πιθανότητες για κρυολογήματα και ιώσεις.

Η μέτριας έντασης άσκηση συντελεί στην παραγωγή μακροφάγων, δηλαδή των κυττάρων που προσβάλλουν τα βακτηρίδια. Κατά τη διάρκεια της μέτριας άσκησης, ανοσοκύτταρα κυκλοφορούν στο σώμα μας πιο γρήγορα και έτσι είναι πιο ικανά να σκοτώνουν βακτηρίδια και ιούς. Όταν μια ήπια αθλητική δραστηριότητα επαναλαμβάνεται σε καθημερινή βάση, θωρακίζει το ανοσοποιητικό σύστημα και οδηγεί σε μακροχρόνια ανοσοαπόκριση. Σύμφωνα με την έρευνα του καθηγητή David Nieman, οι άνθρωποι που έχουν εντάξει στο πρόγραμμα τους 40 λεπτά περπάτημα κάθε μέρα παρουσιάζουν τις μισές μέρες με κρυολόγημα από εκείνους που δεν ασκούνται.

Σε μια άλλη έρευνα του Πανεπιστημίου της Β. Καρολίνας, με επικεφαλής τον Dr. David Nieman πάλι, μελέτησαν επί τρεις μήνες 1000 άτομα από 18 έως 85 ετών και παρατήρησαν ότι όσοι έκαναν άσκηση συστηματικά είχαν κατά 50% λιγότερες πιθανότητες να κολλήσουν κάποια ίωση. Ακόμα και αν αυτό συνέβαινε, είχαν πολύ πιο ήπια συμπτώματα. Η άσκηση, όπως σωστά τόνισαν, ενεργοποιεί προσωρινά το «κυτταρικό οπλοστάσιο» του οργανισμού, ώστε να μην κολλήσει κάποιο ιό!


Είναι δεδομένο ότι υπάρχει στενή σχέση μεταξύ της μέτριας συστηματικής άσκησης κι ενός ισχυρού ανοσοποιητικού συστήματος.

Παν μέτρον Άριστον

Προσοχή όμως, σε καμία περίπτωση δεν μιλάμε για έντονη και εξαντλητική γυμναστική, γιατί τότε θα έχουμε ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα.
Η πολύ έντονη, δύσκολη και εξαντλητική σωματική άσκηση μπορεί να μας κάνει πολύ πιο ευάλωτους και επιρρεπείς σε ιώσεις κι άλλες ασθένειες, διότι, λόγω της σωματικής εξάντλησης, αποδυναμώνεται το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Ο οργανισμός καθίσταται άκρως ευάλωτος ύστερα από την καταπόνηση και την κούραση, με αποτέλεσμα να μπορούν να εισβάλουν ευκολότερα μικροβιακοί εχθροί προκαλώντας λοιμώξεις, κυρίως στο ανώτερο αναπνευστικό σύστημα. Μετά από εκτεταμένες έρευνες βρέθηκε ότι η πολύ έντονη άσκηση είναι πηγή οξειδωτικού στρες, καθώς αυξάνει σημαντικά την παραγωγή ελεύθερων ριζών, με σοβαρές επιπτώσεις για την υγεία.

Οι έρευνες έχουν αποδείξει ότι η άσκηση υψηλής έντασης για περισσότερο από 90 λεπτά τη μέρα μπορεί να κάνει τους ασκούμενους επιρρεπείς σε ιώσεις μέχρι και 72 h μετά την προπόνησή τους.

Σε μια μελέτη που έγινε στο Sport Health sci (2019) οι μελετητές διαπίστωσαν ότι κατά την έντονη αθλητική δραστηριότητα, το σώμα παράγει ορισμένες ορμόνες που για μικρό διάστημα μειώνουν την ανοσία του οργανισμού απέναντι στις ιώσεις.

Οι δύο πολύ γνωστές ορμόνες σε όλους μας, αδρεναλίνη και κορτιζόλη, αυξάνουν την αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα χοληστερίνης και καταστέλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Γι’ αυτόν τον λόγο παρατηρούμε ιδιαίτερη ευαισθησία στις λοιμώξεις, κυρίως σε αθλητές αντοχής και αθλητές που κάνουν γενικά έντονη αθλητική δραστηριότητα.

Η ήπια και συστηματική άσκηση έχει ευεργετική επίδραση στο ανοσοποιητικό σύστημα και προσφέρει ευεξία. Επιπλέον, παράγει ενδορφίνες που είναι οι ορμόνες της καλής διάθεσης, της αισιοδοξίας, οι ορμόνες της ευτυχίας!

Επιλέξτε μια αθλητική δραστηριότητα που σας ταιριάζει και δραστηριοποιηθείτε τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα σε μέτρια ένταση.
Ποδήλατο, κολύμβηση, τζόκινγκ, περπάτημα στη φύση και πάρα πολλά άλλα αθλήματα μπορούν να βοηθήσουν εσάς και το ανοσοποιητικό σας σύστημα, ώστε να αποφύγετε ή να αντιμετωπίσετε καλύτερα μια ιογενή λοίμωξη…

Το σώμα μας δέχεται συνέχεια επιθέσεις από ιούς και βακτήρια. Διατηρήστε το ανοσοποιητικό σας σύστημα σε καλή κατάσταση βάζοντας στη ζωή σας την άσκηση!