Antiliako04

Αντηλιακό όλο τον χρόνο

Πολλοί αναρωτιούνται γιατί πρέπει να βάζουν αντηλιακό και ακόμη περισσότεροι δεν κατανοούν γιατί πρέπει να βάζουν αντηλιακό τον Χειμώνα. Ο ήλιος είναι ο κύριος εξωγενής παράγοντας γήρανσης τους δέρματος και η σημαντικότερη αιτία εμφάνισης καρκίνου του δέρματος.
Η UVB ακτινοβολία ευθύνεται για το ηλιακό έγκαυμα, ενώ η UVA προκαλεί το οξειδωτικό stress που οδηγεί στη γήρανση του δέρματος. Συνδυαστικά, οι UVA και UVB ακτινοβολίες καταστρέφουν το DNA και οδηγούν σε ανάπτυξη καρκίνου του δέρματος. Ειδικά σε σκούρους φωτότυπους, εκτός από την UV ακτινοβολία, το δέρμα επηρεάζεται και από την υπέρυθρη ακτινοβολία αλλά και από το ορατό φώς.

Η μόνη μας προστασία απέναντι στον ήλιο, πέρα από το καπέλο και τα γυαλιά ηλίου είναι η χρήση αντηλιακού.

Εννοείται ότι η έκθεσή μας στον ήλιο χρειάζεται για την σύνθεση της βιταμίνης D, αλλά αρκεί έκθεσή μας για 10-15 λεπτά την ημέρα και μάλιστα επιφάνειας σώματος ίση με μία – δύο παλάμες. Το γεγονός ότι σχεδόν όλοι δεν έχουμε επαρκή επίπεδα βιταμίνης D, είναι ένα «μεσογειακό παράδοξο» που δεν σχετίζεται με το αν και πόσο εκτιθέμεθα στον ήλιο. Αυτό που σίγουρα ξέρουμε είναι ότι η αλόγιστη έκθεσή μας, οδηγεί στην καλύτερη περίπτωση σε πρόωρη γήρανση του δέρματος, γνωστή ως «φωτογήρανση», αλλά και την ανάπτυξη καρκίνου που μάλιστα μπορεί να είναι πολύ επιθετικός όπως στην περίπτωση του Μελανώματος.

Είναι λοιπόν επιβεβλημένο για να μεγαλώνουμε όμορφα και για  να προστατεύουμε την υγεία μας να κάνουμε χρήση αντηλιακού όλο τον χρόνο.

Όμως ο χειμωνιάτικος ήλιος μόνο αθώος δεν είναι.

Τον χειμώνα η γη βρίσκεται πιο κοντά στον ήλιο και μπορεί να ακούγεται αυτό παράξενο καθώς τον χειμώνα έχει κρύο, αλλά θα πρέπει να ξέρετε ότι οι εποχές δεν σχετίζονται με την απόσταση της γης από τον ήλιο αλλά με την κλίση που έχει ο άξονας της γης. Τον χειμώνα μπορεί οι UVB να εξασθενούν, αλλά οι UVA διαπερνούν τα σύννεφα και τα τζάμια και καθώς είναι κυρίως υπεύθυνες για την γήρανση του δέρματος καταλαβαίνετε την αναγκαιότητα χρήσης αντηλιακού και τον χειμώνα.

Οι περισσότεροι ενώ γνωρίζουν όλα τα παραπάνω, κάπου τα έχουν διαβάσει ή ο Δερματολόγος τους τα έχει επισημάνει, δυσκολεύονται να εφαρμόσουν στην καθημερινότητά τους την χρήση του αντηλιακού και σχεδόν όλοι, ξεχνούν εντελώς την εφαρμογή του αντηλιακού κατά την διάρκεια του χειμώνα.

Ίσως αυτό σχετίζεται με το ότι δεν έχουν λάβει τις σωστές οδηγίες για την χρήση του ή δεν έχουν βρει το αντηλιακό που τους ταιριάζει. Υπάρχει για όλους ένα αντηλιακό που να ταιριάζει στο δέρμα, τις συνήθειες και τις ανάγκες τις καθημερινότητάς μας.

Αρχικά πολλές γυναίκες αναφέρουν ως πρόβλημα το ότι θέλουν να μακιγιαριστούν και τα συνέπεια το αντηλιακό δεν έχει βρει την θέση του στην πρωινή περιποίηση του προσώπου. Υπάρχουν όμως αντηλιακά mist σε  srp που μπορούν να  χρησιμοποιηθούν χωρίς άπλωμα οπότε δεν επηρεάζει το μακιγιάζ. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ξανά μετά από μερικές ώρες και πάλι χωρίς να επηρεάζει το μακιγιάζ που έχετε κάνει. Το ίδιο ισχύει και για τους άνδρες που αναφέρουν ότι σιχαίνονται να πιάνουν κρέμες και για αυτό αποφεύγουν το αντηλιακό. Τα αντηλιακά spay δεν λαδώνουν, δεν γυαλίζουν και μπορούν άνετα να χρησιμοποιηθούν από άντρες και γυναίκες.

Επίσης τα αντηλιακά με χρώμα είναι μια θαυμάσια ιδέα και όλες εσάς που θέλετε μια ελαφρά κάλυψη στο δέρμα του προσώπου σας. Για εσάς που έχετε λιπαρό δέρμα θα πρέπει να αγοράζετε αντηλιακά που να αφορούν αυτό τον τύπο δέρματος και όχι κάτι που να είναι βαρύ για το δικό σας δέρμα. Για τα νεαρότερα άτομα με ακμή, χρειάζεται ακόμη πιο προσεκτική επιλογή, ώστε να μην επιδεινωθεί η Ακμή σας. Όλες σχεδόν οι φαρμακευτικές εταιρίες με αντηλιακά έχουν Acne αντηλιακά. Τέλος για εσάς που ήδη έχετε πανάδες, γυναίκες ή άντρες, απαιτείται χρήση αντηλιακού τον χειμώνα με μεγαλύτερο δείκτη προστασίας απ’ ότι οι υπόλοιποι.

Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να διαθέσετε λίγο χρόνο στον Δερματολόγο σας και στον Φαρμακοποιό σας ώστε να βρείτε αυτό που ταιριάζει σε εσάς, κι έτσι να γίνει η εφαρμογή του αντηλιακού καθημερινή σας συνήθεια.

Και μην ξεχνάτε: Το αντηλιακό είναι το τελευταίο που θα εφαρμόσετε στο πρόσωπό σας.

Θα προηγηθεί ο ορός που ίσως χρησιμοποιείται, μετά η ενυδατική ή βάση για το μακιγιάζ σας, και τελευταίο μπαίνει το αντηλιακό. Να έχετε πάντα μια μικρή συσκευασία αντηλιακού για να το ανανεώνετε, ειδικά εσείς που εργάζεστε εκτός γραφείου, οδηγείτε πολλές ώρες την ημέρα ή δουλεύτε σε χώρους με πολλά παράθυρα και μεγάλες τζαμαρίες.