making-a-cake

Απλά tips για να φτιάξετε τα καλύτερα γλυκά ψυγείου

Τα καλοκαίρια των παιδικών μας χρόνων είναι ταυτισμένα με το γλυκό ψυγείου που έφτιαχνε η μαμά, με φρυγανιά, κρέμα ζαχαροπλαστικής, ζελέ και κομπόστα… Η Ντίνα Νικολάου μας δίνει πολύτιμες συμβουλές για να φτιάξουμε τα δικά μας γλυκά ψυγείου, χρησιμοποιώντας υλικά που έχουμε στο ψυγείο μας!

Τα γλυκά ψυγείου είναι πολύ εύκολα. Δεν απαιτείται ψήσιμο, η διαδικασία είναι απλή και το αποτέλεσμα πεντανόστιμο και πολλές φορές εντυπωσιακό. Ανάλογα με τα υλικά που διαθέτει το ψυγείο και το ντουλάπι σας, μπορείτε να φτιάξετε υπέροχα γλυκά. Χρειάζεται να γνωρίζετε μερικά μικρά μυστικά και όλα θα γίνουν πολύ εύκολα.
Ξεκινάμε;

Στραγγίζουμε καλά

Αν θελήσουμε να κάνουμε ένα γλυκό ψυγείου που περιέχει φρούτα, θα πρέπει πρώτα να το στραγγίξουμε καλά. Οποιοδήποτε φρούτο θα πρέπει να μείνει για κάποιες ώρες σε σουρωτήρι για να χάσει τα περισσότερα υγρά του. Δεν έχει σημασία αν είναι φρέσκο ή φρουτάκια από γλυκό κουταλιού… αν είναι πετροκέρασο ή μαρασκίνο… Το ιδανικό είναι αφού καθαρίσετε και κόψετε τα φρέσκα φρούτα που θέλετε να χρησιμοποιήσετε να τα βάλετε σε σουρωτήρι μέσα στο ψυγείο (φυσικά να υπάρχει και ένα μικρό μπολ κάτω από το σουρωτήρι). Τα αφήνουμε για αρκετές ώρες -ακόμα καλύτερα όλο το βράδυ. Έτσι θα αποφύγουμε να δείχνει το γλυκό σαν «μουλιασμένο».

Παγώνουμε καλά

Τα μπολ που θα χρησιμοποιήσουμε για να φτιάξουμε την οποιαδήποτε κρέμα θα πρέπει να είναι παγωμένα. Ιδανικά να είναι ανοξείδωτα. Όσο για την κρέμα γάλακτος και το γάλα θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν απευθείας από το ψυγείο. Δεν τα αφήνουμε ούτε λεπτό να έρθουν σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.

Η χτυπημένη κρέμα

Όταν το γλυκό απαιτεί χτυπημένη κρέμα -όχι σαντιγί όπως όλοι έχουμε συνηθίσει να τη λέμε- θα πρέπει να χρησιμοποιούμε μια κρέμα γάλακτος και αρκετά λιπαρά. Να είναι καλά παγωμένη. Να την βάλουμε στον κάδο του μίξερ με το σύρμα και να ξεκινήσουμε το χτύπημα σε μέτρια ταχύτητα. Έτσι θα δώσουμε το χρόνο στην κρέμα μας να πάρει τον απαραίτητο αέρα που θα την βοηθήσει να φουσκώσει. Μόλις αρχίσει να αφρίζει αρκετά, δυναμώνουμε την ταχύτητα και την χτυπάμε μέχρι να δημιουργηθεί μια κρέμα με υφή γιαουρτιού. Σφιχτή βέβαια, αλλά όχι τόσο όσο να «στέκεται».

Χρησιμοποιούμε και έτοιμα υλικά
Δεν είναι κακό να χρησιμοποιούμε μερικές φορές και έτοιμα υλικά. Δεν είναι απαραίτητο να φτιάξουμε το δικό μας ζελέ με φρούτα, ζελατίνες, ζάχαρες και όλα τα λοιπά υλικά. Απλά αγοράζουμε έτοιμο ζελέ από το σούπερ μάρκετ. Μια χαρά θα γίνει το γλυκό μας. Δεν έχουμε μπισκότα για μια βάση σε cheesecake; Δεν πειράζει. Πιάστε το κουτί με τα δημητριακά. Τα τρίβουμε και τα χρησιμοποιούμε.

Το φρέσκα «της εποχής» είναι πάντα τα καλύτερα

Τα περισσότερα γλυκά ψυγείου περιέχουν φρούτα. Επιλέγουμε πάντα τα φρούτα που υπάρχουν στους πάγκους της λαϊκής… Όχι εισαγωγής συσκευασμένα και επεξεργασμένα.

Τα τρώμε γρήγορα… δεν τα κρατάμε 15 μέρες

Τα γλυκά ψυγείου έχουν την τάση να στεγνώνουν αν μείνουν πολλές μέρες στο ψυγείο. Γι’ αυτό δεν κάνουμε τεράστιες ποσότητες και να μην προλαβαίνει η οικογένεια να το καταναλώσει. Μικρό ταψάκι… φρέσκο γλυκάκι… !