migraines

Αντιμετώπισε την ημικρανία με τη σωστή διατροφή

Οι χρόνιες ημικρανίες αλλά και οι εξάρσεις τους ανά περιόδους είναι πλέον ένα αρκετά συχνό φαινόμενο. Η ημικρανία ορίζεται ως ένα χρόνιο νευρολογικό νόσημα το οποίο αφορά έναν πολύ ισχυρό πονοκέφαλο στο μισό ή/και σε ολόκληρο το κεφάλι. Μπορεί να διαρκεί από 2 έως και 72 ώρες και να συνοδεύεται και με άλλα συμπτώματα όπως ναυτία και εμετό.

Η ημικρανία είναι πολύ πιο συχνή στις γυναίκες και φαίνεται πως οφείλεται σε ένα σύνολο περιβαλλοντικών αλλά και κληρονομικών παραγόντων.

Συχνοί παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν σε ημικρανία είναι οι ορμονικές αλλαγές (π.χ. αλλαγές στον κύκλο μιας γυναίκας), νοσήματα, η αυπνία, το έντονο φως, οι απότομες και ακραίες αλλαγές της θερμοκρασίας και γενικότερα η θερμοκρασία αλλά και πολλοί άλλοι παράγοντες.

Σίγουρα, εάν το περιστατικό της ημικρανίας είναι μεμονωμένο ή κάτι το οποίο συμβαίνει περιστασιακά, δε χρειάζεται να μας θορυβήσει. Ωστόσο εάν είναι κάτι το οποίο συμβαίνει συχνά, θα πρέπει να ζητήσουμε ιατρική βοήθεια και να διερευνήσουμε εάν υπάρχουν οργανικοί λόγοι οι οποίοι πυροδοτούν τις ημικρανίες μας.

Πάμε, λοιπόν, να δούμε τη σχέση των ημικρανιών με τη διατροφή.

Η επιστημονική κοινότητα δεν έχει καταφέρει ακόμη να αποδείξει μια άμεση σχέση διατροφής και ημικρανιών, υπάρχουν όμως παράγοντες οι οποίοι σίγουρα συνδέονται ισχυρά, αυτοί είναι οι εξής:

  • το αίσθημα της πείνας
  • η αφυδάτωση
  • υπογλυκαιμία
  • ανεπάρκεια σε κάποια βιταμίνη
  • τρόφιμα που προκαλούν αγγειοσυσπάσεις όπως το κόκκινο κρασί, η μπύρα, ο καφές κ.ά.
  • διατροφή με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη
  • το γλουταμινικό μονονάτριο (συντηρητικό που χρησιμοποιείται κυρίως στην κινέζικη
  • κουζίνα για ενίσχυση της γεύσης).

Από αυτά που είδαμε μέχρι στιγμής, γίνεται κατανοητό πως η ημικρανία σε ένα μεγάλο βαθμό είναι εξατομικευμένη. Θα πρέπει, δηλαδή, το άτομο να ψάξει εις βάθος και να παρατηρήσει, πάντοτε με την βοήθεια του διαιτολόγου και του θεράποντα ιατρού του, τους λόγους οι οποίοι οδηγούν στην εμφάνιση των ημικρανιών.

Πάμε να δούμε κάποιες πρακτικές διατροφικές συμβουλές οι οποίες βοηθούν τόσο στην πρόληψη όσο και στην αντιμετώπιση των ημικρανιών:

  • Εξασφαλίστε ότι είστε επαρκώς ενυδατωμένοι. Έχετε, πάντοτε, ένα μπουκαλάκι νερό μαζί σας.
  • Μην μένετε πολλές ώρες νηστικοί. Καταναλώστε ένα σωστό ενδιάμεσο σνακ, όπως, γιαούρτι, φρούτο με ξηρούς καρπούς, φρούτο με τυρί κ.ά.
  • Αποφύγετε το γρήγορο/έτοιμο φαγητό και τα γλυκίσματα.
  • Μείνετε στα 2 φλιτζάνια καφέ την ημέρα.
  • Μην ξεπερνάτε το 1 ποτήρι αλκοόλ την ημέρα για τις γυναίκες και τα 2 για τους άντρες.
  • Συνοδεύστε όλα τα γεύματά σας με λαχανικά.
  • Ρυθμίστε σωστά το κυρίως σας ώστε να περιλαμβάνει γεύματα από όλες τις ομάδες τροφίμων πχ. Κοτόπουλο με ρύζι και λαχανικά, ψάρι με πατάτα και χόρτα, φακές με αυγό βραστό και λαχανικά.
  • Επιλέξτε τρόφιμα ή γεύματα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη
  • Αποφύγετε τρόφιμα με πολλά συντηρητικά.
  • Ακολουθήστε μια ισορροπημένη διατροφή.
  • Ασκηθείτε συστηματικά.