Αντηλιακό για τα μαλλιά; Πόσο χρήσιμο είναι;

Home ΟΜΟΡΦΙΑ Αντηλιακό για τα μαλλιά; Πόσο χρήσιμο είναι;
anthliako mallia

Όλοι γνωρίζουμε ότι το αντηλιακό είναι απαραίτητο για την προστασία του δέρματός μας από τις βλαβερές ακτίνες του ήλιου, αλλά τι γίνεται με τα μαλλιά μας;

Τα τελευταία δύο χρόνια, τα προϊόντα περιποίησης μαλλιών που ισχυρίζονται ότι προστατεύουν τα μαλλιά σας από τον ήλιο έχουν εμφανιστεί παντού. Ισχυρίζονται ότι αποτρέπουν τις βλάβες που προκαλεί ο ήλιος στα μαλλιά σας όπως την  ξηρότητα, την ευθραυστότητα και το φριζάρισμα, ενώ παράλληλα τα διατηρούν υγιή και λαμπερά. Αλλά λειτουργούν αυτά τα προϊόντα πραγματικά; Και χρειάζεται πραγματικά να προστατεύουμε τα μαλλιά μας από τον ήλιο; Είναι τα μαλλιά, τελικά, μια συλλογή από νεκρά κύτταρα;  σύμφωνα με το άρθρο της ιστοσελίδας The Huff Post. Μιλήσαμε με επαγγελματίες κομμωτές για να πάρουμε μερικές απαντήσεις. Όπως ο ήλιος επηρεάζει το δέρμα σας, έτσι επηρεάζει και τα μαλλιά σας. Και αν προστατεύετε το δέρμα σας με αντηλιακό, είναι καλή πρακτική να κάνετε το ίδιο και για τα μαλλιά σας.

Η Laura Dyer, στιλίστρια στο Antonio Prieto Salon στη Νέα Υόρκη, εξήγησε ότι ο ήλιος προκαλεί το άνοιγμα της επιδερμίδας των μαλλιών, δηλαδή του εξωτερικού στρώματος, επιτρέποντας την απομάκρυνση της υγρασίας, ακόμη και της μελανίνης. Το αποτέλεσμα είναι ξηρά, φριζαρισμένα μαλλιά και ξεθωριασμένο χρώμα του κομμωτηρίου ή φωτισμένο φυσικό χρώμα.

Για να προσθέσουμε σε αυτό το σημείο, το χρώμα του κομμωτηρίου δεν είναι φθηνό. Και αν βγαίνετε συχνά στον ήλιο ή για παρατεταμένες χρονικές περιόδους χωρίς να προστατεύετε τα μαλλιά σας, μπορεί να καταλήξετε να ξοδεύετε περισσότερα χρήματα για να συνεχίσετε να τα βάφετε. Από άποψη χρημάτων, ένα προστατευτικό μαλλιών θα είναι πιο «φιλικό» για το πορτοφόλι σας από τις συχνές επισκέψεις στο κομμωτήριο.

Η Kirsten Klontz, κομμώτρια που εκπροσωπείται από την P1M Management, δήλωσε ότι,  η έκθεση στον ήλιο διασπά τις πρωτεΐνες στα μαλλιά, γεγονός που προκαλεί  το σπάσιμο της τρίχας και ψαλίδα. Οι ακτίνες UVB οξειδώνουν τα μαλλιά και διασπούν τις πρωτεΐνες που διατηρούν τα μαλλιά  υγιή.

Δεν είναι όλα τα προστατευτικά προϊόντα ίδια

Young good looking female model in swimming suit with green palm leaf in hands looking at camera while relaxing on sunny beach
Photo by Pexels

Είναι σημαντικό να σημειώσετε τη διαφορά μεταξύ των προϊόντων με την ένδειξη SPF (συντελεστής προστασίας από τον ήλιο) – για παράδειγμα, SPF 30, 40, 50 κ.λπ. και των προϊόντων που διαφημίζονται ως φίλτρα UV ή προστατευτικά UV.

Το  SPF συνήθως συνδέεται με τα αντηλιακά για το δέρμα σας, δήλωσε η Dyer. Ωστόσο, υπάρχει ένας αριθμός προϊόντων για τα μαλλιά στην αγορά που περιλαμβάνουν SPF ευρέος φάσματος για την προστασία των μαλλιών σας.

Όπως επεσήμανε η Klontz, τα προϊόντα που περιέχουν SPF μπορούν επίσης να λειτουργήσουν ως αντηλιακό για το τριχωτό της κεφαλής σας, μια περιοχή που συχνά παραβλέπεται. (Τα ηλιακά εγκαύματα στο τριχωτό της κεφαλής δεν είναι διασκεδαστικά.)

Πρέπει πραγματικά να χρησιμοποιούμε αυτά τα προϊόντα;

Δεν πρόκειται να πάθετε καρκίνο στα μαλλιά σας αν δεν φοράτε κάποιο προϊόν αντηλιακής προστασίας σε αυτά, αλλά αν θέλετε να προστατεύσετε την ποιότητα των μαλλιών σας, οι στυλίστες με τους οποίους μιλήσαμε συμφώνησαν ότι όλοι οι τύποι μαλλιών μπορούν να επωφεληθούν από τη χρήση κάποιου προϊόντος για την προστασία των μαλλιών  σας από τις ακτίνες του ήλιου. Επιπλέον, αν πρόκειται να βρεθείτε έξω και θέλετε να προστατεύσετε το τριχωτό της κεφαλής σας, θα πρέπει οπωσδήποτε να φοράτε SPF. (Τα καπέλα, ιδίως αυτά με φαρδιά γείσα, είναι επίσης μια εξαιρετική επιλογή για την προστασία από τον ήλιο).

Τα μαλλιά εκτίθενται στην ίδια ακτινοβολία με το δέρμα σας. Και είμαστε τόσο συνηθισμένοι να προστατεύουμε το δέρμα μας με αντηλιακό, αλλά συχνά ξεχνάμε ότι και τα μαλλιά χρειάζονται κάτι, δήλωσε η de Zeeuw. Τα μαλλιά που εξέχουν από το κεφάλι σας είναι νεκρά υλικά. Δεν μπορείτε να αισθανθείτε το νεκρό μέρος της τρίχας και δεν πονάει όταν το χτυπάει ο ήλιος, αλλά σίγουρα θα το ξηράνει, το χρώμα μπορεί να ξεθωριάσει λόγω της ηλιακής ακτινοβολίας.

Εξήγησε επίσης ότι τα προϊόντα μαλλιών με SPF είναι ιδιαίτερα ευεργετικά για τα άτομα με βαμμένα μαλλιά.

Οι χημικές χρωστικές αναπτύσσονται ταχύτερα στον ήλιο από ό,τι οι φυσικές χρωστικές, είπε και πρόσθεσε: Κάποιος με εντελώς φυσικά μαλλιά μπορεί να μην γίνει πολύ ξανθός στον ήλιο. Αν έχετε βάψει τα μαλλιά σας, ακόμη και σκούρα ξανθά, για παράδειγμα, μπορεί να γίνουν πολύ ανοιχτά στον ήλιο, επειδή αυτά τα μόρια χρώματος είναι διαφορετικά και μπορούν να αναπτυχθούν  πολύ εύκολα. Αν θέλετε πραγματικά να διατηρήσετε το χρώμα των μαλλιών σας, ειδικά όταν τα έχετε βάψει, είναι καλή ιδέα να τα προστατεύετε.

Κατά τη γνώμη της Klontz, τα προστατευτικά προϊόντα για τα μαλλιά  μπορούν  να χρησιμοποιούνται όλο το χρόνο, αν και η ίδια δήλωσε ότι θα ήταν πιο προσεκτική όταν ο ήλιος είναι πιο έντονος. Αν έχετε παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο, αν βρίσκεστε στην παραλία ή στις διακοπές, προφανώς τότε θα πρέπει να είστε ακόμα πιο προσεκτικοί, δήλωσε η Klontz. Αλλά ως γενικός κανόνας, είναι ασφαλές να το φοράτε συνέχεια.