ΑΝΤΙΗΛΙΑΚΑ: Οι κανόνες της σωστής τους χρήσης

Home ΟΜΟΡΦΙΑ ΑΝΤΙΗΛΙΑΚΑ: Οι κανόνες της σωστής τους χρήσης
WOMAN SMILING BEACH

Τα σημάδια της γήρανσης που εμφανίζονται στο πρόσωπο, στο λαιμό, στο μπούστο και στα χέρια μας οφείλονται κατά 80-90% στην αθροιστική βλάβη από τον ήλιο που συγκεντρώνει το δέρμα στη διάρκεια της ζωής μας.

Tόσο οι ακτίνες UVB όσο και οι UVA του ήλιου µπορούν να επάγουν βλάβες στο DNA των κυττάρων του δέρµατος και να οδηγήσουν µακροπρόθεσµα σε µορφές καρκίνου του δέρµατος και γήρανση.

Οι ακτίνες UVB είναι ισχυρότερες µεταξύ 10 π.µ. και 4 µ.µ., ιδίως τις µεσηµεριανές ώρες, ενώ οι ακτίνες UVA ακολουθούν τις διακυµάνσεις του ορατού φωτός. Επιπλέον, οι UVA διαπερνούν τα σύννεφα και τα τζάµια και είναι ισχυρές και το χειµώνα.

Τα αντιηλιακά σκευάσµατα απορροφούν ή σκεδάζουν την υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου και έτσι δεν της επιτρέπουν να φτάσει στο δέρµα και ενδεχόµενα να προκαλέσει τις βλαβερές της συνέπειες.

Οδηγίες για τη σωστή χρήση των αντηλιακών:

1. Είναι προφανές ότι τα αντιηλιακά σκευάσµατα πρέπει να παρέχουν ικανή προστασία και από τη UVA, η οποία µετράται µε το δείκτη PPD. Η αναλογία PPD:SPF πρέπει να είναι τουλάχιστον 1:3. Το ότι αυτό ισχύει σε ένα σκεύασµα φαίνεται µε το αν υπάρχει η λέξη UVA µέσα σε ένα κυκλάκι.

2. Μην ξεχνάτε το αντιηλιακό όταν βρίσκεστε κάτω από την οµπρέλα. Σηµαντικό ποσοστό της UVB και UVA ανακλάται από την άµµο και το νερό και φτάνει στο δέρµα.

3. Αντιηλιακό χρειάζεται όχι µόνο όταν έχει λιακάδα, αλλά και στη συννεφιά, αφού η υπεριώδης ακτινοβολία UVA διαπερνά τα σύννεφα.

4. Ελέγξτε τα αντιηλιακά και σε σχέση µε την ανθεκτικότητά τους στο νερό (ανθεκτικά, πολύ ανθεκτικά) και επιλέξτε ανάλογα µε τις ανάγκες σας.

5. Φροντίστε να ανανεώνετε το αντιηλιακό σας ειδικά µετά από κολύµπι, ιδρώτα και όταν χρησιµοποιείτε την πετσέτα σας και µέρος του αντιηλιακού αποµακρύνεται.

6. Ο δείκτης προστασίας δεν εξαρτάται από την υφή του αντιηλιακού που επιλέγουµε (κρέµα, γαλάκτωµα, λάδι, «νερό», σπρέι κ.λπ.). Η υφή το µόνο που µπορεί να επηρεάσει είναι το πόσο ανθεκτικό στο νερό είναι το σκεύασµα.

7. Κάποια αντιηλιακά σκευάσµατα µε χρώµα προστατεύουν και από το ορατό φως (όχι µόνο το υπεριώδες). Αυτό έχει σηµασία για τα σκούρα δέρµατα µε τάση για δυσχρωµίες, αφού έχει αποδειχτεί ότι σε αυτούς τους φωτότυπους το ορατό φως µπορεί να προκαλέσει δυσχρωµίες.


Η Προτείνει: