ΑΝΤΗΛΙΑΚΑ: ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΙ ΧΗΜΙΚΑ ΦΙΛΤΡΑ

Home ΟΜΟΡΦΙΑ ΑΝΤΗΛΙΑΚΑ: ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΙ ΧΗΜΙΚΑ ΦΙΛΤΡΑ
spf50

Αν αναρωτιέσαι ποια είναι πιο ασφαλή κι αποτελεσματικά, τα φυσικά ή τα χημικά φίλτρα στις συνθέσεις των αντηλιακών προϊόντων, ξεδιαλύνουμε τα πράγματα για να κάνεις τις επιλογές σου με σιγουριά.
Για να εξασφαλιστεί η προστασία της επιδερμίδας μας από την ηλιακή ακτινοβολία, τα αντηλιακά προϊόντα περιέχουν φωτοπροστατευτικά φίλτρα. Αυτά τα φίλτρα χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: σε οργανικά και ανόργανα, ή, όπως είναι πιο γνωστά, σε χημικά και φυσικά φίλτρα. Στις συνθέσεις των αντηλιακών προϊόντων βρίσκεις οργανικά, ανόργανα ή και τα δύο είδη φίλτρων. Ας δούμε ποια είναι πιο αποτελεσματικά, ασφαλή και, τελικά, πιο κατάλληλα για κάθε επιδερμίδα.

Εδώ θα χρειαστεί να ξεσκονίσουμε λίγο τις γνώσεις μας στη χημεία. Τα οργανικά –ή χημικά– φίλτρα αποτελούν χημικές ενώσεις του άνθρακα. Τα πιο γνωστά είναι η οξυβενζόνη, το οκτοκρυλένιο και κάποια συμπλέγματα φωτοσταθερών φίλτρων, όπως το Mexoryl και το Tinasorb.

Τα ανόργανα –ή φυσικά– φίλτρα είναι ορυκτές ενώσεις με φυσική επεξεργασία και στην ουσία είναι τα εξής δύο: το οξείδιο του ψευδαργύρου και το διοξείδιο του τιτανίου.

Πώς λειτουργούν τα φίλτρα στα αντηλιακά
«Εκτός από τις διαφορές στη μοριακή τους φύση, είναι διαφορετικός και ο τρόπος που μας προστατεύουν από την ηλιακή ακτινοβολία», σημειώνει η Κατερίνα Βασιλάτου, χημικός και σύμβουλος καινοτομίας καλλυντικών προϊόντων. Εξηγεί ότι τα ανόργανα φίλτρα λειτουργούν ως μικροί καθρέφτες-ανακλαστές. Αυτό σημαίνει ότι δημιουργούν ένα φιλμ, αντανακλούν και διαχέουν την ηλιακή ακτινοβολία στην επιφάνεια της επιδερμίδας. Αντίθετα, τα χημικά φίλτρα απορροφούν την ηλιακή ακτινοβολία.

Όταν και τα δύο χρησιμοποιούνται σε μορφή νανοσωματιδίων, ενδέχεται να μας βλάψουν: η απορρόφησή τους από το δέρμα αυξάνεται και μπορεί να περάσουν στην κυκλοφορία του αίματος. Σύμφωνα με μελέτες, αυτή η μεγάλη απορρόφηση μπορεί να προκαλέσει από ερεθισμό στο δέρμα μέχρι και ορμονολογικές διαταραχές.

φυσικά vs χημικά φίλτρα

Χημικά φίλτρα: Τα υπέρΠροσφέρουν προστασία ευρέος φάσματος από την ηλιακή ακτινοβολία.
Δημιουργούν υπέροχες, λεπτόρρευστες υφές, που απλώνονται εύκολα και απορροφώνται γρήγορα, χωρίς να αφήνουν λευκά υπολείμματα στην επιδερμίδα.
Πολλά από αυτά είναι φωτοσταθερά, δηλαδή δεν αποδυναμώνονται από την ηλιακή ακτινοβολία.
Αγγίζουν πολύ υψηλό βαθμό αντηλιακής προστασίας, όπως το SPF 80.

Χημικά φίλτρα: Τα κατά
Για να αρχίσουν να δρουν αποτελεσματικά και προστατευτικά, πρέπει να περιμένεις 20-30 λεπτά μετά την επάλειψή τους.
Καθώς απορροφούν την ηλιακή ακτινοβολία, αλλάζει η δομή τους. Αυτό σημαίνει ότι παθαίνουν μετάπτωση, με αποτέλεσμα να δημιουργούν ελεύθερες ρίζες οι οποίες προκαλούν οξειδωτικό στρες στο δέρμα.
Κάποια χημικά φίλτρα έχουν θεωρηθεί επικίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία και τοξικά για το θαλάσσιο οικοσύστημα και την υδρόβια ποικιλότητα. Η οξυβενζόνη είναι αλλεργιογόνα και ερεθιστική για το δέρμα, ενώ έχει συνδεθεί με ορμονικές διαταραχές, καρκίνο του μαστού και ενδομητρίωση. Η οκτινοξάτη θέτει σε κίνδυνο σκοτώνοντας χιλιάδες κοράλλια κάθε χρόνο. Τελευταία, το homosalate, που μέχρι πρότινος χρησιμοποιούνταν σε ποσοστό 10%, δεν επιτρέπεται να ξεπερνάει το 1% στη φόρμουλα.

Φυσικά φίλτρα: Τα υπέρ
Είναι φωτοσταθερά από τη φύση τους και έχουν την ιδιότητα να παραμένουν στην εξωτερική επιφάνεια της επιδερμίδας χωρίς να παρασύρονται από τον ιδρώτα ή το νερό.
Προσφέρουν άμεση αντηλιακή προστασία, καθώς δρουν αμέσως μετά την εφαρμογή.
Είναι φιλικά ακόμα και στο ευαίσθητο δέρμα και σπάνια προκαλούν ερεθισμούς
Το οξείδιο του ψευδαργύρου είναι πολύ ανθεκτικό στο νερό και προσφέρει προστασία από UVA και UVB.

Φυσικά φίλτρα: Τα κατά
Δεν προσφέρουν την ανάλαφρη και λεπτόρρευστη υφή των χημικών φίλτρων, δεν απορροφώνται τόσο γρήγορα και αφήνουν λευκή χροιά στο δέρμα.
Τα αντηλιακά προϊόντα με φυσικά φίλτρα σε άλλες μορφές, όπως σε spray, είναι ελάχιστα. Ο λόγος είναι ότι αυτά τα φίλτρα είναι παχύρρευστες και βαριές σκόνες, που έχουν χαμηλή ρευστότητα και δεν είναι ψεκάσιμες.
Πολύ συχνά χρησιμοποιούνται σωματίδια νανομεγέθους στα φίλτρα, ώστε να μην είναι λευκή και παχύρρευστη η υφή των αντηλιακών. Όπως εξηγεί η Κατερίνα Βασιλάτου, όσο πιο μικρός είναι ο κόκκος του φίλτρου, τόσο πιο εύκολα ενσωματώνεται μέσα στην καλλυντική φόρμουλα, αλλά, όπως είπαμε, είναι και δυνητικά επικίνδυνος.
Το διοξείδιο του τιτανίου, που μέχρι πρότινος ήταν ένα εκ των δύο φυσικών φίλτρων που έβρισκες σε πολλά αντηλιακά προϊόντα, έχει μπει στη λίστα των επικίνδυνων ουσιών της ΕΕ. Αυτό ισχύει για τα εισπνεόμενα προϊόντα και όταν ο κόκκος έχει συγκεκριμένες διαστάσεις. Γι’ αυτό το διοξείδιο του τιτανίου έχει αποσυρθεί από τα φυσικά αντηλιακά προϊόντα και το οξείδιο του ψευδαργύρου, με πολύ ασφαλές προφίλ, προτιμάται στις σύγχρονες συνθέσεις.

Μεικτά αντηλιακά
Το mix & match το συναντάς πλέον και στα αντηλιακά. Υπάρχουν αντηλιακά προϊόντα νέας γενιάς, που συνδυάζουν τα χημικά με τα φυσικά φίλτρα. Χάρη σε αυτήν την ανάμειξη, προσφέρουν υψηλό δείκτη προστασίας με μικρότερα ποσοστά χημικών φίλτρων και απόλυτη ασφάλεια για όλους τους τύπους δέρματος.

Πηγή: www.ow.gr