5 λάθη που ταλαιπωρούν τα νύχια

Home ΟΜΟΡΦΙΑ 5 λάθη που ταλαιπωρούν τα νύχια
hand-nails-blue

Με τόσα πολλά και όμορφα χρώματα στα βερνίκια δύσκολα μπορούμε πλέον να αντισταθούμε στον πειρασμό. Τα πράγματα δυσκολεύουν όταν ο καμβάς, τα νύχια στην προκειμένη περίπτωση, δεν είναι υγιής. Και γι’ αυτό ευθύνονται συνήθως τα καθημερινά λάθη ή οι παραλείψεις μας.

Μάθημα ανατομίας. Γνωρίζοντας τη φυσιολογία των νυχιών είναι σίγουρο ότι θα κατανοήσουμε ευκολότερα και τους λόγους για τους οποίους είναι τόσο ευάλωτα στις καθημερινές επιθέσεις. Η πλάκα του νυχιού, αυτό που εμείς αποκαλούμε νύχι, αποτελείται από νεκρά συμπιεσμένα κύτταρα με βασικό συστατικό τους την κερατίνη. Τα νύχια των χεριών μεγαλώνουν γρήγορα, περίπου 2,5 χιλιοστά το μήνα, σε αντίθεση με τα νύχια των ποδιών. Η ηλικία μας, η κακή διατροφή αλλά και οι ορμονικές διαταραχές επηρεάζουν άμεσα την ανάπτυξη και καλή εικόνα τους. Tα εύθραυστα νύχια, συχνά, είναι ένδειξη έλλειψης πρωτεϊνών ή αναιμίας. Γι αυτό το λόγο οι ειδικοί συστήνουν ανά διαστήματα να τα αφήνουμε άβαφα ώστε να μπορούμε να εντοπίσουμε τυχόν αλλαγές στην καλή όψη και κατάσταση της πλάκας και να αναζητήσουμε όσο πιο έγκαιρα γίνεται τη συμβουλή του γιατρού.

Ποια είναι τα πιο συχνά λάθη που κάνουμε.

1. Αφήνουμε τα νύχια μακριά , με αποτέλεσμα να γίνουν εστία μικροβίων και μολύνσεων αφού ρύποι και σκόνες συσσωρεύονται στην κάτω πλευρά. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις το δέρμα στην περιοχή γύρω από το νύχι πρήζεται και πονάει. Φροντίζουμε, γι αυτό, να τα διατηρούμε τα νύχια και να τα καθαρίζουμε συστηματικά τόσο στην επιφάνεια όσο και στην κάτω πλευρά με τα ειδικά βουρτσάκια.

2. Χρησιμοποιούμε τα νύχια σαν «εργαλεία» για να αφαιρέσουμε μια αυτοκόλλητη ετικέτα, να ανοίξουμε μια πλαστική συσκευασία ή, ακόμη χειρότερα, το κουτάκι αναψυκτικού. Το καλό σενάριο είναι να χαλάσει το μανικιούρ. Υπάρχει όμως και το κακό σενάριο. Το νύχι να κοπεί βαθιά στο δέρμα και να γίνει η αιτία για ακόμη πιο σοβαρά προβλήματα- μόλυνση, με πρήξιμο και πύον.

3. Αμελούμε τη σωστή ενυδάτωση. Για να το ξεκαθαρίσουμε. Άλλο πράγμα τα νύχια από τα χέρια. Πόσες από εμάς μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι απλώνοντας την ενυδατική κρέμα οι κινήσεις μας φτάνουν μέχρι τα δάκτυλα; Το αποτέλεσμα είναι τα νύχια να καταλήγουν ξηρά, εύθραυστα ενώ πολύ συχνά παρουσιάζονται κάθετες ραβδώσεις στην πλάκα . Τη λύση τη δίνει ένα θρεπτικό λάδι που απλώνουμε στην επιφάνεια του νυχιού με ολιγόλεπτο μασάζ. Σε ιδανικές συνθήκες το επαναλαμβάνουμε δύο- τρεις φορές την εβδομάδα, ενώ δεν αμελούμε να απλώνουμε την προστατευτική βάση πριν το βερνίκι.

4. Προστασία; Τι ακριβώς εννοείτε; Συχνά πλυσίματα, απολυμαντικά, σκληρά καθαριστικά προϊόντα, κακής ποιότητας βερνίκια , τεχνητά νύχια ή ξεβαφτικά προϊόντα με αμφίβολης ποιότητας χημικά – προτιμάτε πάντα το ασετόν με έλαια στη σύνθεσή του- είναι οι πιο συχνές αιτίες που τα νύχια σπάνε εύκολα και ξεφλουδίζουν. Για τη σωστή προστασία τους αποφεύγουμε τη χρήση υγρών που περιέχουν αμμωνία, λευκαντικές ουσίες και ισχυρά απορρυπαντικά συστατικά. Χρησιμοποιούμε πάντα ένα ζευγάρι γάντια στις δουλειές του σπιτιού και του κήπου. Και τέλος, φροντίζουμε για την καθημερινή ενυδάτωσή τους με κρέμα ή λάδι.

Πηγή: www.skingurus.gr