Τα στατιστικά στοιχεία του προηγούμενου χειμώνα μιλούν από μόνα τους: Την περίοδο 2018-2019, καταγράφηκαν στη χώρα μας 154 θάνατοι από επιπλοκές της γρίπης, ενώ 347 άνθρωποι νοσηλεύθηκαν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Η πλειοψηφία των ασθενών που οδηγήθηκαν στις ΜΕΘ, δεν είχαν εμβολιαστεί με το αντιγριπικό εμβόλιο, παρά το γεγονός ότι ανήκαν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου.
Ο έγκαιρος εμβολιασμός θωρακίζει από τη γρίπη
Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να προστατευθεί κανείς από τη γρίπη είναι ο εμβολιασμός, αφού με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία (2018) στον ελληνικό πληθυσμό, η αποτελεσματικότητα του αντιγριπικού εμβολίου στην πρόληψη της νοσηλείας με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη εκτιμήθηκε στο 42%, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι το εμβόλιο μείωσε τον κίνδυνο νοσηλείας λόγω γρίπης σχεδόν κατά το ήμισυ.
Η χορήγηση του αντιγριπικού εμβολίου πρέπει ιδανικά να γίνεται κατά τα τέλη Οκτωβρίου – αρχές Νοεμβρίου, προτού δηλαδή αρχίσουν να εξαπλώνονται οι ιοί της γρίπης στην κοινότητα. Καθώς χρειάζονται περίπου δύο εβδομάδες για την ανάπτυξη αντισωμάτων στο σώμα και την παροχή προστασίας από τη γρίπη, ο εμβολιασμός θα πρέπει να ολοκληρώνεται τουλάχιστον 4-6 εβδομάδες προς της ενάρξεως του ετήσιου επιδημικού κύματος της γρίπης, που ξεκινά στην Ελλάδα περί τα μέσα-τέλη Νοεμβρίου.
Ωστόσο, ακόμη και αργότερα ο εμβολιασμός μπορεί να είναι επωφελής. Γι΄ αυτό και θα πρέπει να συνεχίσει να προσφέρεται καθ ‘όλη τη διάρκεια της εποχής της γρίπης, ακόμη και τον Ιανουάριο ή αργότερα.