Κακή χοληστερόλη: Πάρτε τη σοβαρα!

Home ΥΓΕΙΑ Κακή χοληστερόλη: Πάρτε τη σοβαρα!
xolisteoli
Η υψηλή χοληστερόλη είναι ένα χρόνιο πρόβλημα υγείας που υπάρχει και εξελίσσεται αθόρυβα και σιωπηλά, χωρίς να δίνει συμπτώματα, μπορεί όμως να οδηγήσει σε ένα οξύ επεισόδιο και να προκαλέσει από βαριές αναπηρίες έως και θάνατο.

Κακή χοληστερόλη: η υπ’αριθμόν 1 αιτία καρδιαγγεικών νοσημάτων

“Είναι ένα νόσημα που δεν πονάει, δεν δίνει συμπτώματα ή ειδοποίηση. Όταν δίνει σημάδια είναι αργά”, τόνισε στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου για τη συνέχιση της σημαντικής καμπάνιας “LDL Alert” από την εταιρεία Amgen, η εκπρόσωπος του Πανελληνίου Συλλόγου Ασθενών και Φίλων Πασχόντων από Οικογενή Υπερχοληστερολαιμία “LDL Greece”, κυρία Όλγα Διακουμάκου.  Τα καρδιαγγειακά νοσήματα εξακολουθούν να αποτελούν σε όλο τον κόσμο, την υπ’ αριθμόν ένα αιτία θανάτου (με δεύτερο τον καρκίνο) και η κακή LDL χοληστερόλη είναι ο βασικός παράγοντας κινδύνου για την εμφάνισή τους.

Η κακή χοληστερόλη σκοτώνει

Όπως επεσήμανε ο Αν. Καθηγητής Παθολογίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης κ. Ευάγγελος Λυμπερόπουλος, ένας στους τρεις  Έλληνες έχουν πρόβλημα υψηλής χοληστερόλης, δεν είναι όμως εξίσου ευαισθητοποιημένοι για τις υψηλές τιμές της χοληστερόλης τους όσο είναι για τον διαβήτη ή την υπέρταση και υποεκτιμούν ή αγνοούν το πρόβλημα. Κι όμως, τόνισε ο καθηγητής, “η κακή χοληστερόλη σκοτώνει”, προσθέτοντας ότι σύμφωνα με τις τελευταίες οδηγίες σε παγκόσμιο επίπεδο, επιβεβαιώνεται ότι ισχύει για τη χοληστερόλη το “όσο χαμηλότερα, τόσο καλύτερα”. Ο γιατρός σας θα καθορίσει το επιθυμητό επίπεδο της LDL χοληστερόλης σας, αφού εξετάσει διάφορους παράγοντες όπως είναι η ηλικία, το φύλο και το ιατρικό ιστορικό σας. Τα βασικά βήματα για τη μείωση της χοληστερόλης είναι τρία: υγιεινή διατροφή, άσκηση και φαρμακευτική αγωγή.

O γνωστός ηθοποιός Κώστας Κόκλας, έχοντας ο ίδιος περάσει μία περιπέτεια υγείας εξαιτίας της κακής του χοληστερόλης, αναλαμβάνει να περάσει το μήνυμα της αποτελεσματικής αντιμετώπισης της υψηλής χοληστερόλης στο ελληνικό κοινό.