shutterstock_437756866-1

Αντιγήρανση και ανανέωση δέρματος

Ο Ειδικός Δερματολόγος Αφροδισιολόγος, Νικόλαος Γ. Καλογερόπουλος MD, μας δίνει σημαντικές συμβουλές και οδηγίες για τον ρόλο των δερμοκαλλυντικών στην αντιγύρανση, τη φροντίδα και την ανανέωση του δέρματος.

Η πρόληψη και η αντιμετώπιση της γήρανσης του δέρματος περιλαμβάνει αντιηλιακή προστασία, ρετινοειδή, ενυδατικές – αναπλαστικές ουσίες, αποχρωματιστικές ουσίες, αντιοξειδωτικές ουσίες, πεπτίδια και αμινοξέα.

Ποιος είναι ο ρόλος της αντιηλιακής προστασίας;

 • Παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη της φωτογήρανσης αλλά και του καρκίνου του δέρματος
 • Η χρήση του αντιηλιακού πρέπει να γίνεται όλο το χρόνο στο πρόσωπο και στα χέρια και στο υπόλοιπο σώμα όταν εκτίθεται στον ήλιο την καλοκαιρινή περίοδο
 • Η σωστή εφαρμογή γίνεται μισή ώρα πριν την έκθεση στον ήλιο και επαναλαμβάνεται κάθε δύο ώρες
 • Πρέπει να χρησιμοποιούνται αντιηλιακά με φίλτρα για όλο το φάσμα της υπεριώδους ακτινοβολίας UVB (290-320nm), UVA2 (320-340nm), UVA1 (340-400nm), IR (>760nm)

Ποια είναι τα ρετονοειδή και πως χρησιμοποιούνται; 

 • Χρησιμοποιούνται πολλά χρόνια, είτε τοπικά είτε συστηματικά, για την θεραπεία δερματικών παθήσεων (ακμή, ψωρίαση, ιχθύαση κλπ.) αλλά και Γήρανση – Φωτογήρανση – Ρυτίδες.
 • Πρόκειται για ουσίες φυσικά ή συνθετικά ανάλογα τις βιταμίνης Α.
 • Η ρετινόλη έχει αναγνωριστεί για την ιδιότητά της να μειώνει αισθητά τις λεπτές γραμμές και ρυτίδες αλλά περιστασιακά μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό.
 • Επίσης χρησιμοποιούνται νέα παράγωγα αυτής όπως ρετιναλδεύδη, τρετινοίνη, ισοτρετινοίνη.
 • Τελευταία μελετώνται με πολύ καλά αποτελέσματα και ανάλογα της βιταμίνης D όπως η καλσιποτριόλη.

Τι είναι τα πεπτίδια και τι μας προσφέρουν;

Εάν έχετε ευαίσθητη επιδερμίδα δοκιμάστε καλύτερα μια κρέμα που να περιέχει πεπτίδια (σόγιας, χαλκού κλπ), που δεν είναι τίποτα άλλο παρά αλυσίδες αμινοξέων που αποτελούν τη βάση των πρωτεϊνών., τα πεπτίδια κάνουν τον αυτο-αναπλαστικό μηχανισμό του δέρματος να λειτουργεί πιο γρήγορα.

Ορισμένα, όπως το Ακετυλικό Εξαπεπτίδιο-3/αργιριλίνη, χαλαρώνουν την έντονη δραστηριότητα των μυών του προσώπου, βελτιώνοντας έτσι τον αριθμό των ρυτίδων που προκαλούνται από τις κινήσεις του προσώπου.

Τι προσφέρουν οι ενυδατικές- αναπλαστικές κρέμες; 

Η σωστή ενυδάτωση του δέρματος ήταν, είναι και θα είναι πάντα στόχος των Δερμοκαλλυντικών. Πολλές ουσίες που εμπεριέχονται σε διάφορες κρέμες, μάσκες ή γαλακτώματα χρησιμοποιούνται για το σκοπό αυτό.

Ενδεικτικά θα αναφέρουμε τη βαζελίνη, λανολίνη, γλυκερίνη, ουρία κλπ προχωρώντας σε AHA & BHA που έχουν και απολεπιστικές ιδιότητες και διάφορα κεραμίδια, λιπίδια, λιποσωμάτια ή βιταμίνες όπως η πανθενόλη.

Επίσης νεότερα και ακριβότερα συστατικά όπως κολλαγόνο, υαλουρονικό οξύ και διάφορες άλλες υδροδιαλυτές πρωτεΐνες ή φυσικοί υδροσταθεροποιητές χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο σε ενυδατικές – αντιγηραντικές κρέμες, βελτιώνοντας έτσι τη δράση τους την παραγωγή κολλαγόνου και την αναπλαστική ικανότητα του δέρματος.

Που χρησιμοποιούνται οι αποχρωματιστικές ουσίες;

 • Χρησιμοποιούνται για την θεραπεία του μελάσματος, των κηλίδων ή άλλων υπεργχρωστικών καταστάσεων του δέρματος.
 • Κυρίως είναι ουσίες που έχουν ως στόχο την αναστολή της δράσης της τυροσινάσης, ενός ενζύμου που εμπλέκεται στην παραγωγή μελανίνης από τα μελανοκύτταρα.
 • Μειώστε τον χρωματισμό και φωτίστε τη θαμπή επιδερμίδα με τα ήπια προϊόντα με ΑΗΑ και ΒΗΑ που συμβάλλουν στην απολέπιση και γρηγορότερη ανάπλαση των κυττάρων της επιδερμίδας.
 • Επίσης βιταμίνη C σε μορφή κρέμας ή ορού βοηθάει στην τόνωση της επιδερμίδας και στη μείωση των καφέ κηλίδων.

Τι ακριβώς είναι οι αντιοξειδωτικές ουσίες; 

Είναι ουσίες οι οποίες χρησιμοποιούνται για την καταπολέμηση των ελευθέρων ριζών οι οποίες εμπλέκονται στην γήρανση του δέρματος και στην καρκινογέννεση σε κυτταρικό επίπεδο λόγω της βλάβης που προκαλούν στο DNA.

Χρησιμοποιούνται είτε τοπικά σε μορφή κρέμας είτε συστηματικά (χάπια) με τη μορφή πολυβιταμινών με αντιοξειδωτικά όπως λιποικό οξύ, ισοένζυμο Q10, βιταμίνη Ε, βιταμίνη C, μελατονίνη, σελήνιο, γλουταθιόνη κλπ.

Πως βοηθάνε τα αμινοξέα στα καλλυντικά;

Το ερώτημα είναι αν τα αμινοξέα που περιέχει μια καλλυντική κρέμα μπορούν να αναπληρώσουν τις ελλείψεις που παρατηρούνται με το πέρασμα του χρόνου και να προσφέρουν αποτελεσματική αντιγηραντική και αναπλαστική δράση.

Κάποιες μελέτες έχουν δείξει ότι τα καταφέρνουν μάλλον καλά:

• Η προλίνη: αποτελεί δομικό στοιχείο του κολλαγόνου, ενδυναμώνει και ανανεώνει τα γηρασμένα κύτταρα της επιδερμίδας .

• Η καρνιτίνη: έχει αντιοξειδωτική αλλά και λιπολυτική δράση.

• Η λευκίνη: έχει επανορθωτική δράση στους γηρασμένους ιστούς του δέρματος.

• Η κρεατίνη (σχηματίζεται από δύο αμινοξέα, την αργινίνη και την καρνιτίνη):προστατεύει την επιδερμίδα από την αφυδάτωση, συμβάλλει στην επιδιόρθωση των βλαβών του κυτταρικού DNA και ενεργοποιεί τη φυσική σύνθεση κολλαγόνου και ελαστίνης.