Εγκρίθηκε το πρώτο τεστ αντισωμάτων από τον FDA

Home ΥΓΕΙΑ Εγκρίθηκε το πρώτο τεστ αντισωμάτων από τον FDA
antibodies fda

Επιμέλεια Νεκταρία Καρακώστα, Δημοσιογράφος Υγείας

Έγκριση από τον αμερικανικό οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων, τον γνωστό FDA έλαβε το πρώτο τεστ αντισωμάτων για τον νέο κορωνοϊό, που έχει την ικανότητα να ανιχνεύει αντισώματα του ιού σε άτομα που έχουν νοσήσει. Τα τεστ που χρησιμοποιούντο μέχρι σήμερα, χρησιμοποιούσαν τη μέθοδο PCR και προσπαθούσαν να εντοπίσουν τμήματα του ιού, π.χ. τμήμα του  RNA του ιού, σε ρινικά επιχρίσματα. Τα τεστ αυτά είναι χρήσιμα για το εντοπισμό ατόμων που έχουν μολυνθεί από τον νέο κορωνοϊό, αλλά όχι εκείνους που έχουν αναρρώσει από αυτόν.
Το FDA ενέκρινε το νέο τεστ, που δείχνει είτε ότι ένα άτομο είναι μολυσμένο είτε ότι πρόσφατα μολύνθηκε από τον κορωνοϊό, της βιοτεχνολογικής εταιρείας Cellex.
Το τεστ αντισωμάτων της Cellex απαιτεί δείγμα αίματος που μπορεί να αναλυθεί μόνο σε εξουσιοδοτημένα εργαστήρια και δίνει αποτελέσματα σε μόλις 15 με 20 λεπτά. Εξετάζει δύο τύπους αντισωμάτων: την ανοσοσφαιρίνη Μ και την ανοσοσφαιρίνη G. Η ανοσοσφαιρίνη M είναι το πρώτο αντίσωμα που το σώμα παράγει ως απόκριση σε μια ξένη ουσία και μπορεί να εμφανιστεί μόλις δύο ημέρες μετά τη μόλυνση.
Αντίθετα, το σώμα παράγει μεγάλες ποσότητες ανοσοσφαιρίνης G αργότερα.
Το τεστ έλαβε “άδεια έκτακτης χρήσης”, η οποία χορηγείται σε τεστ που δεν έχουν λάβει πλήρη έγκριση, όταν δεν υπάρχουν εγκεκριμένες εναλλακτικές λύσεις.
Παρόλο που τέτοιες εξετάσεις αντισωμάτων θα μπορούσαν να είναι χρήσιμες για τον προσδιορισμό του εάν ένα άτομο έχει νοσήσει από COVID-19 και το κατά πόσο είναι άνοσο έναντι του κορωναϊού, δεν είναι ακόμη σαφές αν οι άνθρωποι αποκτούν πλήρη ανοσία μετά τη μόλυνση και αν το κάνουν, για πόσο καιρό παραμένουν άνοσοι.